locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Moljci u ormaru - kako ih se riješiti

Objavljeno: 2021-11-30 22:20:43
Kategorija: Blog

Susrećemo ih u ormarima između mekih džempera, koji u ljetno doba čekaju dolazak hladnih dana. Oni su noćna mora svake domaćice, pojavljuju se iznenada i neočekivano i brzo se naseljavaju u ormarima, komodama i policama. Iako su mali, uzrokuju ogromnu štetu.

O kome pričamo? O moljcu koji se obično naziva moljac odjeće. Iako je odrasla jedinka bezopasna, ličinke ovog insekata mogu u kratkom vremenu uništiti ormar do kraja. Njegova glavna hrana su upravo tkanine. Kako se nositi s pošasti proždrljivih moljaca? Koji su dokazani, domaći načini borbe protiv moljaca? Je li moguće riješiti ih se iz ormara jednom zauvijek? Sve ćete to naučiti iz našeg članka.

 

Odakle dolaze moljci?
 

Moljci ulaze u naše domove iz neposredne okoline. Mogu migrirati od susjeda ili iz ptičjih gnijezda. Nažalost, njihovo pojavljivanje u kući najavljuje velike nevolje. Moljci mogu ući u stan kroz otvoreni prozor, ventilacijski otvor ili stubište. Vrlo često potpuno nesvjesno, donosimo ih kući zajedno sa starim tapeciranim namještajem, odjećom, pokrivačem, posteljinom. Moljci u kratkom vremenu mogu uništiti ili ozbiljno oštetiti tepihe i presvlake namještaja, a prije svega odjeću.

 

Gdje se gnijezde moljci?
 

Moljci za stanište najčešće odabiru rijetko prozračivane komode, ormare, regale, sva ona mjesta gdje rijetko gledamo i gdje pohranjujemo proizvode od materijala. Prvi signal za nas mogu biti mali leteći kukci, nalik malim moljcima. Ponekad tijekom čišćenja ili stavljanja nečega u ormar, tako mali pojedinac će spontano izletjeti iz njega, onda bi trebalo pažljivo provjeriti sadržaj namještaja, jer se može ispostaviti da je već položio jaja u ormaru.

Važno je zapamtiti da najveću štetu uzrokuju ličinke moljca odjeće. Oni su odgovorni za rupe u džemperima posteljini i tepisima. Naravno, da biste se borili protiv ličinki, morate se riješiti odraslih jedinki. Kako to učiniti? Koji su najučinkovitiji načini u borbi protiv moljaca?

 

Kako prepoznati moljce u ormaru?
 

Prije nego što započnete borbu protiv moljaca, treba ih znati prepoznati. Ovo znanje može biti vrlo korisno i omogućiti vam da unaprijed reagirate na prijetnju.

 

Odrasli moljci


Odjevni moljci su mali ili srednji moljci, s karakterističnim krilima u obliku pločica, imaju vitko tijelo, prekriveno "dlačicama" slamnate ili žuto-smeđe boje, duljine tijela od 6-11 mm. Zanimljivo je da odrasli moljci nemaju usta, pa ne mogu uzeti hranu. Žive oko mjesec dana. Nakon oplodnje i polaganja jaja, obično ugibaju.

 

Ličinke odjevnih moljaca


Larve odjevnih moljaca imaju oblik gusjenice, tipičan za leptire, bjelkaste boje. Ovisno o stupnju razvoja, njihova veličina može varirati od nekoliko do nekoliko desetaka milimetara. Ličinke odjevnog moljca hrane se vunenim tkaninama, pamukom, krznom, tepisima. U prirodi često nastanjuju gnijezda ptica i sisavaca gdje se hrane perjem ili dlakom, pa čak i keratinom iz rogova i kopita papkara i oklopa kornjača.

 

Odjevni moljci: što jedu?
 

Oštećenje odjeće je djelo ličinki moljaca. Odrasle jedinke usmjerene su samo na reprodukciju. Ličinke se hrane prirodnim vlaknima životinjskog podrijetla, kao što su: vuna, krzno, kosa, svila. Oni neće prezirati tepihe, poluproizvode, filc, kao i dlaku kućnih ljubimaca, također jedu perje, šešire, povremeno umjetne tkanine. Ne vole sintetičke tkanine, pamuk ili vlakna biljnog podrijetla. Iznimka je prljavština koja ih privlači. Pogotovo kao izvor vitamina B i dušičnih spojeva. Mrlje od soka, znoja, urina idealan su mamac za larvu moljaca.

 

Kako se riješiti moljaca u ormaru?
 

Prije nego što krenete u borbu protiv moljaca, morate znati da uklanjanje moljaca u ormaru uopće nije teško. Ovi mali insekti ne vole intenzivne mirise i bježe s mjesta gdje im je aroma previše dosadna. Dakle, vrijedi posegnuti za lavandom, metvicom, limunom, limunskom travom, kaduljom, klinčićima ili pimentom kao i kombinacijom vode i octa.

Možete sami pripremiti aromatičnu smjesu pomoću suhog bilja. Gotove vrećice mirisa možete pronaći i u kemijskim trgovinama.

 

Aromaterapija - način borbe protiv moljaca
 

Jeste li znali da su kesteni učinkovito oružje za borbu protiv odjevnih moljaca? Moljci mrze miris kestena. Dakle, tijekom jesenske šetnje parkom, vrijedi se opskrbiti pravom količinom plodova kestena, a zatim ih staviti na dno ormara i komoda. Prema načelu - "prevencija je bolja od liječenja" - upotrijebimo sva moguća sredstva zaštite od tih malih štetnika.

Sapun također djeluje na vrlo sličan način - osobito s mirisom lavande ili limuna. Takva aromatična kocka smještena na dnu ormara obavljat će funkcije zaštite protiv moljaca.

Još jedan miris koji učinkovito odbija moljce je aroma cedrovine. Možete kupiti mirisna ulja ili mirisne vrećice dizajnirane za ormare i učinkovito zaštititi odjeću od moljaca.

Važno je znati da odjevni moljci i moljci hrane mrze miris tinte. Tako možete koristiti stare novine u borbi protiv njih. Raširite ih na dnu ormara i obavljat će funkciju odbojnika moljaca.

 

Prevencija invazije moljaca
 

Zapamtite da je bolje poduzeti mjere koje će smanjiti rizik od naseljavanja tih štetnika u našem namještaju nego se boriti s problematikom kako se riješiti moljaca nakon što se pojave. Odjeća koju pohranjujemo u ormare, komode i police ne smije biti stisnuta. Trebalo bi je s vremena na vrijeme provjetriti, presložiti i izložiti sunčevoj svjetlosti.

 

Kako se riješiti moljaca iz ormara kada mirisi ne uspiju
 

Ako se nijedan od gore navedenih mirisa ne može nositi s dosadnim parazitima , preostaju još neka rješenja kako se riješiti moljaca u ormaru ili na policama. Posegnute za specijaliziranim kemijskim proizvodima koji odbijaju moljce. Obično dolaze u obliku privjesaka koji se montiraju u ormare, naftalinskih kuglica ili aerosola. Prva dva proizvoda treba mijenjati svakih nekoliko mjeseci, dok aerosole treba redovito prskati s unutarnje strane ormara.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!