locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Najbolje ideje za uređenje niše u zidu

Objavljeno: 2022-02-25 11:34:24
Kategorija: Blog

 

Pravilno uređena niša u zidu može biti idealno mjesto za pohranu ili prostor koji će imati dekorativnu funkciju. Uređenje niše i njezin dizajn trebali bi biti prilagođeni vašim potrebama, ovisno o veličini i vrsti, kao i prostoru koji imate. Prije svega, razmislite o tome koju će funkciju obavljati u vašem domu. U ovom članku možete pronaći način kako učinkovito urediti nišu tako da ukrašava cijelu prostoriju.

 

Korištenje niše u zidu – koje funkcije može obavljati?

 

Izgradnja niše u zidu i namještaj koji ćete tamo staviti ovisi o vašim zahtjevima i veličini stana. U malom prostoru želite iskoristiti svaki kutak koji može poslužiti kao spremište. U velikoj kući može imati dekorativnu funkciju. Mogućnosti koje vam daju udubljenja u zidu:

· Dekorativna funkcija - omogućuje vam da izložite ono na što želite usmjeriti pažnju. Tu može biti galerija obiteljskih fotografija, slika, prekrasno ogledalo ili jedinstvena biljka. Možete koristiti osvjetljenje niše pomoću LED trake da biste je što bolje naglasili.

· Funkcija skladištenja - udubljenje u zidu, kao prostor za pohranu. To će biti vrlo dobro mjesto za ormar, komodu, vitrinu ili police, primjerice u kuhinji ili u hodniku.

· Prostor za odmor- niša je odlično mjesto za uređenje ugodnog kutka za odmor i čitanje. Velika niša omogućuje vam da postavite krevet, a u manji prostor možete staviti udobnu fotelju ili drugo udobno sjedalo i svjetiljku.

· Funkcija organiziranja prostora - može biti neovisna zona u prostoriji i biti čajna kuhinja, kućni ured, mjesto za police za knjige ili za TV        

 

Kako dekorativno urediti nišu?

 

Ukrasnu nišu u zidu trebalo bi isticati na pozadini cijelog interijera. U većoj prostoriji to vam omogućuje da smanjite osjećaj preplavljenosti. Udubljenje u zidu može biti naglašeno različitom bojom, promijenjenom teksturom zida ili ukrasnim tapetama.

Ovdje možete umetnuti skulpturu ili cvijet ili objesiti fotografije, sliku ili ogledala u okvir - ograničeni ste samo svojom maštom i naravno prostorom u niši. Ako ovdje želite izložiti mnogo predmeta, možete dekorativnu namjenu niše kombinirati s praktičnom. Ukrasna niša s ostakljenim ormarićem ili vitrinom, poslužit će vam da izložite svoje omiljene ukrase i vizualno obogatite interijer.

 

Kako povećati funkcionalnost zahvaljujući niši?

 

Udubljenje ili niša u zidu posebno je važno za uređenje u malim prostorima. Dizajnirana na promišljen način, niša će vam omogućiti dodatni prostor. Nišu možete koristiti za police za knjige skrivene u zidu ili razne ukrase i cvijeće. S druge strane, izvrsno rješenje u spavaćoj sobi bit će zatvaranje niše u zidu s ormarom za spavaću sobu. Na taj ćete način dobiti ugradbeni ormar. Kupljeni ormari i komode ovdje će odlično funkcionirati. Možda se pitate kako urediti nišu u kuhinji? Ovdje vrijedi razmisliti o izradi male ostave. Na taj ćete način dobiti dodatni prostor za pohranu  kuhinjskog pribora ili zaliha hrane.

 

Prostor za odmor u niši

 

U većem udubljenju dobro će pristajati sofe ili kauči na  razvlačenje. Takvo uređenje niše možete si priuštiti u dnevnoj sobi, kao i u spavaćoj ili dječjoj sobi. U manjoj niši savršeno će pristajati fotelja s ukrasnim jastucima, što će biti dodatno mjesto - niša za odmor.

 

Niša u hodniku sa sjedalom, ne samo za odmor

 

Dobar izbor za nišu može biti postavljanje sjedala ili ormarića za cipele. Sjedeći, moći ćete slobodno obuti i skinuti cipele. Sjedalo može biti tapecirano bilo kojim materijalom. Završna obrada mogu biti paneli od eko-kožne ili drva na koje možete staviti šarene ukrasne jastučiće.

 

Niša ispod stepenica – kako bi se izgradio prostora ispod stepenica

 

U dvoetažnoj kući imate nišu ispod stepenica? tik uz ulazak u dnevni boravak ili u hodniku? To je odlično mjesto da si dozvolite kreativne eksperimente - može se napraviti svašta. Bit će savršena kao pretinac za odlaganje. U nju možete staviti usisivač, sredstva za čišćenje, obuću ili sportsku opremu i sezonsku garderobu.

Odlično rješenje je izrada malog vinskog podruma u ovom prostoru, jer postaju sve popularniji.

Ako imate kućne ljubimce, ovaj prostor možete koristiti kao zonu za životinje. Postavite tu krevet,  grebalice i igračke kućnih ljubimaca. Definitivno će im se svidjeti takvo sklonište namijenjeno samo njima.

 

Niša u kupaonici

 

Niša je sjajan način za povećanje čak i malog prostora u kupaonici, koja se može urediti na različite načine. Takvo udubljenje u zidu dobro će doći iznad kade ili umivaonika, iznad visećeg WC-a ili u tuš kabini. Veća niša je idealno mjesto za izradu tuš kabine. Iznad kade dobro će izgledati kao dizajnerska polica za kozmetiku. Na ovom mjestu nije izložena velikoj količini vode kao polica pod tušem, tako da takvo udubljenje iznad kupke može biti idealno mjesto za postavljanje ukrasnih svijeća, vaza s cvijećem i drugih ukrasa.

Niša u kupaonici vrlo često daje dovoljno prostora da se u nju može staviti mali komad namještaja za pohranu kozmetike, ručnika, ukrasnih košara ili stvari potrebnih u kupaonici.  Stajaći visoki ormarić u kupaonici smješten u udubljenju korisno je i učinkovito rješenje jer zauzima malo mjesta i vrlo je prostran. Savršene za udubljenja su i komode za kupaonicu, ostakljene vitrine ili police. One omogućuju sigurno i vrlo diskretno skladištenje proizvoda za osobnu higijenu, kozmetike ili raznih sitnica, složenih u modernim pletenim košarama različitih veličina.

 

 Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!