locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Najboljih osam cvjetova za kupaonicu

Objavljeno: 2021-11-11 14:29:36
Kategorija: Blog

 

Pravi hit dizajna interijera u prošloj sezoni je korištenje živog cvijeća za uređenje kupaonice. Moda za cvijeće u kupaonici dobiva na snazi i sve se više rado koristi u interijerima uređenim u stilu boho, natur, klasičnog, rustikalnog, retro, pa i glamura. Cvijeće se uklapa u svaku stilizaciju kao i u svaki interijer. Nije ni čudo, kupaonski namještaj ukrašen prekrasnim cvijećem, daje sobi ugodnu atmosferu i jedinstven stil. Možete uzgajati mnogo različitih vrsta biljaka. Iznimke su kaktusi i pustinjske biljke. Viša temperatura i visoka vlažnost - to su idealni uvjeti za većinu cvijeća. Koje vrste će najbolje uspijevati? Koje cvijeće vrijedi odabrati i kako se brinuti za njega? Sve ćete to naučiti iz našeg članka. Ako želite odabrati najbolje biljke, pogledajte naš top 5 popis!

 

Biljke za kupaonicu- na što obratiti pažnju

 

Kako bi biljke u kupaonici imale optimalne uvjete za život i razvoj, treba se upoznati s njihovim zahtjevima i preferencijama. Prilikom pripreme mjesta za biljke obratite pažnju na činjenicu da ne vole sve svjetlo. Ne stavljajte lončanice na prozorsku dasku izloženu suncu. Međutim, možete ih staviti na setove kupaonskog namještaja.  Biljke određene za kupaonice vole vlažan zrak i više temperature, ne bi trebale biti izložene intenzivnoj sunčevoj svjetlosti.  Međutim, to ne znači da će opstati u potpuno tamnom interijeru. Biljke po prirodi trebaju svjetlo za život, stoga kupaonica ne može biti u potpunosti bez njega. U interijere gdje nema prozora trebalo bi postaviti posebnu rasvjetu za kupaonske biljke. Takav mali reflektor pomoći će biljkama kako bi se mogle razvijati i rasti.

Drugo važno pravilo je da se biljke ne smiju držati blizu kemikalija, jer njihove pare nemaju blagotvoran učinak na razvoj. Nemojte stavljati lončanice u blizini spremnika sapuna i drugih kemikalija i često provjetravajte prostoriju. Zapamtite da je u vlažnom okruženju sporije isparavanje pa zalijevanje treba biti ograničeno.

Koje su najprikladnije? Može se svrstati biljke u dvije skupine: cvijeće u kupaonici s prozorom i cvijeće u kupaonici bez prozora.  

 

Cvijeće u teglama za svijetlu kupaonicu

 

Odabir cvijeća za svijetlu kupaonicu čini se vrlo jednostavnim. Jedna stvar na koju apsolutno treba obratiti pažnju je izbor takvih vrsta i sorti koje vole visoku vlažnost prostorije. U malim interijerima kao što je kupaonica, vrući zrak stvoren tijekom kupanja brzo ispunjava cijeli prostor, stvarajući specifičnu mikroklimu u interijeru. Neće svaka biljka to tolerirati. Stoga je prvi i najvažniji kriterij za odabir biljaka za kupaonicu ljubav prema vlazi.

U svijetlim kupaonicama najbolje će uspijevati tropske cvjetne sorte, kao što su:

 

Phytonia

Phytonia u prirodi raste pod grmljem tropskih prašuma u Kolumbiji, Peruu, Boliviji, Ekvadoru i Brazilu. To je mala biljka koja doseže visinu od oko 20 cm i raste u širinu do cca 30 cm.  Zbog iznimno dekorativnog uzorka na lišću, naziva se i mozaična biljka. Zbog klimatskih preferencija, bit će savršena kao ukras komode.  Phytonia obožava polu sjenovite, pa čak i zasjenjene položaje, s njom možete ukrasiti kupaonske ormariće, smještene u tamnijim kutovima sobe. Minimalna temperatura uzgoja je 18 ° C, optimalna 21 ° C. Zahtijeva visoku vlažnost zraka, zbog čega je savršena za uvjete u kupaonici. Tlo treba biti stalno blago vlažno. Ljeti fitoniju treba redovito zalijevati 2-3 puta tjedno. Zimi, rjeđe, međutim, pazeći da ne presuši tlo, ako nema dovoljno vlage, to može rezultirati umiranjem biljke. 

 

Paprat

Poznata i voljena, bila je redoviti posjetitelj naših domova. Često ukrašava namještaj za dnevni boravak, komode, police ili prozorske klupice. Kako se ispostavilo, također će dobro izgledati kao ukras kupaonice. Uzgoj paprati nije jednostavan, zahtijeva redovitu njegu. Najbolje će se rasti na mjestu s dovoljno svjetla. Ona preferira vlažne sobe, tako da će u kupaonici biti kao u raju. Paprat, pravilno zbrinuta, uzvraća vlasniku prekrasnom zelenom bojom bujnog lišća, koja se savršeno uklapa u drvene elemente dizajna interijera.

 

Difenbachia

Jeste li znali da nije zahtjevna zbog čega se rado koristi poput ukrasa ureda i trgovina. Difenbachia je jedna od najdekorativnijih biljaka s ukrasnim lišćem. Može učinkovito očistiti zrak od mnogih toksina, ali može postati i opasna jer njezina tkiva sadrže vrlo otrovni sok, koji sadrži kalcijev oksalat i probavne enzime. Stoga se ne preporučuje uzgoj u kućama u kojima ima male djece. Jako voli vlažan zrak, pa će u kupaonici biti vrlo dobra. Preferira svjetlost, ali u polusjeni će isto tako dobro rasti. Međutim, ne smije biti izložen direktnom suncu.

 

Kineska ruža

Podrijetlom iz suptropskih područja Kine, kineska ruža je poznata i spektakularna biljka s lijepim, uvijek zelenim lišćem. Njegov veliki ukras su veliki jednostruki cvjetovi bijele, u različitim nijansama crvene, ružičaste ili žute boje. U cvjećarnama se obično prodaju mali, cvjetni primjerci, iako u dobrim uvjetima kineska ruža ponekad raste do visine od 1,5 m i više od toga. Unatoč šarmu, ovaj cvijet je vrlo zahtjevan, a briga o kineskoj ruži zahtijeva poštivanje određenih pravila. Kineska ruža zahtijeva puno prostora i dobru svjetlost. Mlade biljke ne bi trebale stajati na jakom suncu, ali cvjetni primjerci to trebaju. Treba joj puno svjetla, ali jake sunčeve zrake koje padaju direktno na biljku mogu uzrokovati opekline lišća. Stoga se kineska ruža najbolje uzgaja na južnom prozoru, ali zaštićena od sunčevih zraka. Biljke se može relativno dobro uklopiti u kupaonicama, istodobno čineći lijepu dekoraciju prostora.

 

Aglomena

Aglomena je lončanica koja će vam se savršeno smjestiti u kupaonicu. Ove biljke će rasti čak i u slabo osvijetljenim sobama ili u tamnoj kupaonici. Aglomena jako voli vlagu i stoga je morate redovito zalijevati, ali i paziti da voda ne ostane na dnu.

 

Lončanice koje vole sjenu, koju odabrati za tamnu kupaonicu?

 

Biljke trebaju svjetlo za život, čak i najotpornije cvijeće koje voli sjene. Nažalost, u stanovima u zgradi kupaonice rijetko imaju prozor. Ako kupaonskim biljkama ne možete osigurati pristup sunčevoj svjetlosti, kako biste im pružili odgovarajuće uvjete, pobrinite se za pravilnu umjetnu rasvjetu, npr. svjetiljke s LED diodama.

Koje će biljne vrste najbolje funkcionirati u tamnom interijeru? Evo nekoliko naših prijedloga:

 

Spatifilum

Spatifilum je izuzetno šarmantna lončanica, voli vlagu i polusjenu, može postati pravi ukras tamne kupaonice.  Ova biljka je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Kada cvjeta, otvara bijele cvjetove s nježnim mirisom i oblikom nalik krilima. Ako tražite biljku koja nije zahtjevna za kupaonicu bez prozora, Spatifilum je jedna od njih.

 

Anthurium

Anthurium je lijep i izdržljiv, tropski cvijet za kupaonicu bez prozora. Prirodno, rastu na stablima drveća od Meksika do Paname. Imaju ovalne ili srcolike, sjajne listove i velike cvjetove crvene ili ružičaste boje. Dosežu visinu do 90 cm, izvrsno se snalaze kao cvijeće u teglama. Anthurium cvjeta tijekom cijele godine. Voli visoku vlažnost zraka. Ako tražite cvijeće za kupaonicu u kojoj nema previše svijetla anthurium će savršeno uspijevati u njoj.

 

Kroton

Kroton je tropski, dekorativni cvijet kupaonice s prekrasnim, velikim, kožastim, sjajnim, raznobojnim lišćem. Međutim, nije lak za održavanje. Voli toplinu, umjereno svjetlo i povećanu vlažnost. Današnje sorte krotona, osobito one koje se prodaju kao biljke za kupaonicu koje vole sjenu, postaju sve izdržljivije i bolje su prilagođene takvim uvjetima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!