locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Najudobnije kutne garniture s funkcijom spavanja

Objavljeno: 2022-01-13 11:55:21
Kategorija: Blog

 

Kvaliteta sna ima odlučujući utjecaj na to hoćemo li ustati u dobrom raspoloženju, puni energije i spremni za rad. Zato je važno voditi brigu o udobnom mjestu za noćni odmor. Ne može si svatko priuštiti zasebnu spavaću sobu, srećom, postoji mnogo kutnih garnitura s funkcijom spavanja koje će uspješno zamijeniti udoban krevet. Čime se voditi prilikom odabira namještaja na razvlačenje za dnevni boravak?

 

Kutne garniture s funkcijom svakodnevnog i povremenog spavanja

 

Garniture preporučene za povremeno spavanje prvenstveno se koriste kako bi se osigurala ugodna uporaba u sjedećem ili polu-ležećem položaju i dizajnirane su za tu svrhu. Iako nude mjesto za spavanje, mogu se osjetiti i zglobovi i ukrasni gumbi. Također se može dogoditi da pojedini dijelovi imaju različitu visinu, različito punjenje ili stupanj trošenja. Ove vrste garnitura s funkcijom spavanja dobre su za spavanje, ali nisu optimalan izbor za članove kućanstva koji planiraju svakodnevno spavati na njima.

Dok je najbolje odmarati sjedeći na mekoj sofi, samo tvrđa i fleksibilnija površina pružit će odgovarajuću udobnost spavanja. Iz tog razloga, proizvođači garnitura s funkcijom svakodnevnog spavanja najviše pažnje posvećuju ravnini koja se formira nakon rasklapanja. Trebala bi biti glatka, ravna i imati identično punjenje. Dakle, ako kupite sklopivu garnituru, koja bi trebala djelovati kao kutna garnitura i krevet u isto vrijeme, nemojte žurno donositi odluke - elegantan dizajn je ugodan oku, ali ujutro, nećete se osjećati kao ptičica.

 

Načini rasklapanja - koji mehanizam odabrati za svakodnevno spavanje?

 

Od metode rasklapanja garniture ne ovisi samo o jednostavnosti ovog postupka, već i udobnosti korištenja površine za spavanje, njezinoj veličini kao i prisutnosti madraca integriranog u namještaj. Neki se kutovi mogu rasklopiti jednom rukom bez odmicanja od zida, drugi se rasklapaju malo duže i manje udobno, ali imaju pouzdaniji mehanizam.

Većina garnitura dostupnih na tržištu ima sklopivi mehanizam pogodan za povremeno spavanje, kao što su Dolphin, Puma, sedak (belgijski mehanizam) ili klik-klak. Iako su sofe s belgijskim mehanizmom opremljene sklopivim madracem, one su više poput poljskog kreveta, a njihov dizajn nije jako stabilan, osobito za osobe s velikom tjelesnom težinom.

Za svakodnevno spavanje preporučuju se garniture koje se rasklapaju pomoću vrlo popularnog DL mehanizma. Prilikom rasklapanja ove vrste namještaja, sjedalo se lagano diže i pomiče naprijed. Zatim se naslon spušta u dobiveni slobodni prostor, što jamči ravnomjernu površinu za spavanje.

 

Veličina namještaja i površine za spavanje

 

Dok se vlasnici prostranih dnevnih boravaka mogu odlučiti za takozvanu U kutnu garnituru, u slučaju malog prostora, L kutna garnitura je mnogo bolji izbor. Međutim, prije nego što kupite određeni model, pobrinite se da komad namještaja koji odaberete stane u vaš dnevni boravak i u rasklopljenom obliku. Rasklopljena garnitura u dnevnoj sobi isto tako ne bi trebala ometati vaš pristup balkonu ili drugom namještaju. Zapamtite da se kauči u trgovini čine manjima nego što stvarno jesu, pa za svaki slučaj uvijek treba izmjeriti nekoliko puta.

Kako provjeriti je li kauč koji želite prave veličine i imate li dovoljno prostora za taj model? Dovoljno je u tu svrhu koristiti slikarsku traku – zalijepiti je na pod na mjestu gdje planirate postaviti kutnu garnituru, na takav način da slijedi njezine dimenzije. Na taj ćete način biti sigurni da novi komad namještaja neće ometati kretanje po dnevnoj sobi ili otvaranje vrata sobe.

Veličina površine za spavanje je također vrlo važna. Pretpostavlja se da odrasla osoba treba za ugodan san prostor širine najmanje 60 cm i duljine 20 centimetara veći od njegove visine.

 

Kapacitet spremnika za posteljinu

 

Većina kutnih garnitura s funkcijom spavanja ima kutiju za odlaganje posteljine, ali ovisno o modelu, njezina veličina i položaj variraju. Ako vam je stalo do dodatnog prostora za pohranu, garnitura s DL mehanizmom bit će izvrstan izbor. Ovaj komad namještaja ne samo da pruža udobnost odmora, već ima i veliki spremnik skriven ispod sjedala. Ponekad ova vrsta garnitura ima dva spremnika - drugi je ispod damskog ležaja.

Spremnik za posteljinu nesumnjivo je velika prednost, osobito u malom dnevnom boravku, gdje nema mjesta za dodatni namještaj, kao što je ormar ili komoda. S druge strane, to može negativno utjecati na izgled kauča - kutovi bez kutije obično su optički lakši, često imaju i zanimljivije oblike i završne obrade, što ih čini poput kauča koji se ne rasklapa.   

 

Na što još obratiti pažnju kada kupujete kutnu garnituru za spavanje?

 

Punjenje namještaja

 

Kada kupujete garnituru namijenjenu svakodnevnom spavanju, uzmite u obzir vrstu punjenja. Udobna je ona koja ispod presvlake ima vrlo elastičnu ili termoelastičnu pjenu, a umjesto valovitih opruga – bonell opruge.

Da biste dodatno poboljšali udobnost sna, možete koristiti nadmadrac koji će izravnati površinu za spavanje i istovremeno zaštititi sjedalo od oštećenja i tako produžiti njegov vijek trajanja.

 

Materijal za presvlake

 

Garniture s funkcijom spavanja također se međusobno razlikuju u materijalu presvlake. Kožne kutne garnuture izgledaju izuzetno elegantno, ali morate računati s činjenicom da su hladne na dodir. Dakle, ako vam je stalo do toplih i mekih presvlaka koje izgledaju impresivno i izdržljivo, odaberite umjetni materijal, na primjer velur.

Najbolje garniture s funkcijom spavanja su trošak do nekoliko tisuća kuna, pa je vrijedno odabrati model koji će služiti članovima kućanstva dugi niz godina. Ovdje nije važna samo kvaliteta presvlake, već i boja materijala – što univerzalnije, to bolje.

 

Visina sjedala i funkcija spavanja

 

Kada kupujete garnituru, rijetko tko obraća pažnju na visinu površine za spavanje. To je pogreška, jer ustajanje ujutro od preniskog sjedala nije baš ugodno, osim toga, opterećuje kralježnicu, što u dužem vremenskom razdoblju može rezultirati bolovima u leđima.

Oklijevate li koji garnituru s funkcijom spavanja odabrati? Upoznajte se s asortimanom online trgovina, pregledajte rangiranje kutnih garnitura, a kada vidite određeni model, posjetite trgovinu namještajem i uvjerite se da je odabrani model praktičan i udoban.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!