locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Najzanimljivije ideje za uređenje kuhinje u obliku slova "U"

Objavljeno: 2022-07-13 10:51:44
Kategorija: Blog

 

Kuhinja u obliku slova U jedan je od najboljih načina za uređenje kuhinjskog prostora. Provjerite zašto su kuhinje u obliku slova U toliko popularne i koje mogućnosti pružaju svojim korisnicima. Ne sumnjamo da će vas ovakva kuhinja oduševiti, stoga iskoristite naše savjete i ideje i smjestite ju unutar svoga doma!

 

Kuhinja u obliku slova U

 

Kuhinja u obliku slova U dva su paralelna reda ormara povezanih trećim, poprečnim i općenito kraćim redom. Uglavnom je to kuhinja s namještajem postavljenim ispod tri zida. Iako, naravno, to nije jedina mogućnost. U drugoj verziji, dva okomita reda stojećih ormara nalaze se ispod zidova, a treći red gleda na sobu, tvoreći takozvani poluotok. Ovo rješenje je najčešće za kuhinjske prostore otvorene prema dnevnom boravku. U njima stvara određenu granicu između dviju zona - kuhinje i dnevnog boravka. Istovremeno obavlja funkciju stola i praktičnu radnu ploču.

Naravno, svaka kuhinja je drugačija, pa je teško odrediti udaljenosti, duljine radnih ploča i načine uređenja, ali uređenje uvijek zahtijeva pridržavanje načela radnog trokuta, što prostor čini ergonomskim.

U modernoj kuhinji u obliku slova U, na jedan od zidova su ormarići postavljeni od vrha do dna. Tu idu svi ugradbeni aparati, odnosno hladnjaci, pećnice i mikrovalne pećnice. Na druga dva zida nalaze se nisko stojeći kuhinjski ormarići s radnim pločama. Alternativno, iznad njih - viseći ormari ili otvorene police.

 

Za koga je kuhinja u obliku slova U?

 

Kuhinja uređena u obliku slova U izuzetno je praktično rješenje koje u posljednje vrijeme privlači sve veću pažnju i popularnost. Moderni stanovi otvorenog rasporeda sve se više prilagođavaju nekonvencionalnim rješenjima i ergonomskim dizajnima. Kuhinja u obliku slova U savršeno se uklapa u plan otvorenog prostora, savršeno ga organizirajući. Iako se na prvi pogled čini da ova vrsta kuhinje treba puno prostora, u praksi je čak i mala prostorija dovoljna za uređenje kuhinje u obliku slova U. Dakle, ako se pitate je li ova vrsta aranžmana za vas, možemo reći s visokim stupnjem vjerojatnosti - Da! Zašto? Ako izdvojite vrijeme za čitanje drugog dijela ovo članka, saznat ćete.

 

 

Prednosti kuhinje u obliku slova U

 

Mora se priznati da kuhinja uređena u obliku slova U ima stvarno mnogo prednosti. Najvažnija je prilično velika skladišna zona, koja je potrebna u svakoj kuhinji. Stajaći kuhinjski ormarići s policama koje se mogu zaključati, ladicama ili košarama za pohranu mogu kuhinjski prostor učiniti savršeno uređenim. A boravak i, što je još važnije, kuhanje u takvom interijeru bit će pravi užitak.

Druga važna prednost otvorene kuhinje u obliku slova U je velika radna ploča koja olakšava svakodnevni rad.

I još jedna prednost kuhinje u obliku slova U je maksimalno korištenje prostora. Ovaj tip uređenja također vam omogućuje da primijenite princip radnog trokuta, gdje se u tri vrha nalaze: hladnjak, sudoper i štednjak.

 

Dizajn kuhinje u obliku slova U

 

I velike i male kuhinje zahtijevaju dobar dizajn. Prilagodba rasporeda namještaja veličini interijera pravi je ključ uspjeha, koji će rezultirati ergonomskom kuhinjom. Za savršen dizajn kuhinje savjetujte se sa stručnjakom koji će pogledati interijer i dati profesionalne savjete za planiranje svih elemenata opreme. Planiranje je posebno važno u malim prostorijama, gdje svaki centimetar površine može vrijediti kao zlato. Dakle, ako imate dvojbu dizajnirati li kuhinju u obliku slova U ili ne - naš odgovor je DA.

 

Kuhinja u obliku slova U - savjeti, inspiracije, aranžmani

 

Kuhinja u obliku slova U može se dizajnirati na mnogo načina. Ovdje su najzanimljivije ideje i aranžmani.

 

Kuhinja u obliku slova U s prozorom iznad sudopera

 

Kuhinja u obliku slova U sa sudoperom smještenim odmah ispod prozora jedno je od najpopularnijih rješenja. To vam omogućuje da tijekom pripreme hrane i boravka u kuhinji, imate i pregled svega što se događa u dvorištu. Korištenje zida s prozorom je zanimljivo i istodobno ergonomsko rješenje. Važno je naglasiti da na sličan način možete urediti čajnu kuhinju u kombinaciji s dnevnim boravkom. Otvorena kuhinja u obliku slova L ili U popularno je rješenje za male stanove.

 

Kuhinjski namještaj u stilu U u maloj kuhinji

 

U malim prostorijama možete uspješno odustati od visećih, neodoljivih ormara, a umjesto njih postaviti otvorene police i organizatore. Ovo će učiniti malu i usku kuhinju u obliku slova U vizualno većom.

Ako je moguće, vrijedi iskoristiti prostor u kutovima kuhinje - ormari i ladice instalirani na tim mjestima mogu biti vrlo prostrani. Hoće li u takvom interijeru biti mjesta za stol? Da, možete odabrati mali, kvadratni model i smjestiti ga na kraj niza ormara. U izrazito maloj kuhinji dobro će funkcionirati sklopiva radna ploča koja, ako je potrebno, može biti i dodatna radna ploča.

Mala kuhinja u obliku slova U može se urediti kao otvoreni prostor prema dnevnom boravku - bilo da se nalazi u privatnoj kući ili u bloku stanova. Oblik "U" raspoređen je na takav način da je jedna od strana kuhinje postavljena da gleda na dnevni boravak i čini poluotok i dodatnu radnu ploču.

 

 

Kuhinja u obliku slova U - redoslijed zona i radni niz

 

Da bi korištenje kuhinje u obliku slova U bilo funkcionalno, slijedite princip pet zona pri uređenju. To jest, namještaj i aparate uredite prema sljedećem redoslijedu:

 

Zona za skladištenje namirnica

 

Ovdje raspakiravate i skladištite namirnice, tako da bi ova zona trebala biti najbliža ulazu. U ovom dijelu obično se postavljaju hladnjak i ladice ili ormari za spremanje suhih proizvoda, konzervi i limenki, kao i radna ploča za raspakiravanje.

 

Zona za skladištenje pribora

 

Odnosno mjesto za svakodnevne predmete, kao što su posuđe, pribor za jelo, čaše, šalice, posuđe i spremnici, kao i kućanski aparati.

 

Mokra zona - pranje

 

Dio kuhinje namijenjen za postavljanje sudopera, perilice posuđa, kante za smeće ili skladištenje sredstava za čišćenje.

 

Zona pripreme obroka

 

Zona koja ne može bez udobne stolne ploče. Pokušajte organizirati prostor da dobijete jednostavan pristup malim kuhinjskim aparatima, npr. kuhalu, mikseru ili blenderu, kao i prostor za pripremu i pristup npr. dasci za rezanje, začinima ili ulju.

 

Zona kuhanja i pečenja

 

Dio kuhinje s pećnicom, napom i pločom za kuhanje. Ovdje obično postoji mjesto za pohranu lonaca, tava ili kalupa za pečenje, kao i stol za posluživanje jela.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta web shop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu kuhinjskog namještaja? Pogledajte ponudu naše grupacije u PoljskojČeškojSlovačkoj ili Mađarskoj.

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!