locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Napa ili apsorber - što je isplativije?

Objavljeno: 2022-03-10 11:55:30
Kategorija: Blog

 

Mnogi ljudi koriste izraz napa i apsorber naizmjenično. Međutim, to su kućanski aparati koji obavljaju sličnu funkciju, ali se razlikuju po načinu rada kao i montaže. Kako znati koji odabrati prilikom završne obrade ili obnove kuhinje? Odluku treba donijeti uzimajući u obzir, prije svega, dostupnost ventilacijskog sustava.

Kuhinjska napa s ekstraktorom (napa usisava zrak, ispuh) radi u otvorenom krugu, što znači da mora biti spojena na ispušni otvor (obično cijev dimnjaka), zahvaljujući kojem se nečisti zrak odvodi izvan prostorije.

S druge strane, apsorber je kuhinjski aparat koji ne zahtijeva spajanje na ventilacijski kanal u odnosu na napu, jer radi u zatvorenom krugu, a pročišćavanje zraka provodi se pomoću takozvanih ugljičnih filtara. Ugljeni filteri sadrže aktivni ugljen koji upija neugodne mirise.

Važno je napomenuti da napa može raditi i na način apsorbera – pod uvjetom da su i u nju ugrađeni ugljeni filteri i da nema pristupa vanjskoj ventilaciji.

 

Kada odabrati apsorber zraka?

 

Prije svega, ugradnja kuhinjskog apsorbera jedino je rješenje u stanovima koji se nalaze u zgradama i obiteljskim kućama koje nemaju poseban ventilacijski kanal. Da biste koristili apsorber, potreban vam je samo pristup električnoj energiji, tako da se može montirati u bilo kojoj kuhinji. Ne morate brinuti o potrebi postavljanja cijevi ispod stropa za usisavanje onečišćenog zraka.

Za pasivne kuće u svrhu apsorpcije može se koristiti apsorber ili napa. Odustajanje od nape omogućuje vlasnicima da smanje potrošnju električne energije. Kako? Oni će moći zagrijati svoje interijere pomoću pročišćenog ugljičnim filterima toplog zraka, koji nastaje tijekom pečenja ili kuhanja.

 

Koje nedostatke ima upotreba kuhinjskog apsorbera?

 

Dok su sami kuhinjski apsorberi jeftini, morate računati s dodatnim troškovima vezanim uz rad, kao što je potreba za zamjenom ugljičnih filtera. Nove ugljične filtere treba kupiti najmanje jednom godišnje (pod pretpostavkom njihovog redovitog uključivanja), jer će se inače njihova učinkovitost značajno smanjiti. Alternativno rješenje je kupnja mnogo skupljih filtera od aluminija ili čelika, koje samo trebate redovito čistiti.

Budući da apsorber zraka ne odvodi vlagu van zgrade, a ugljični filter prigušuje rad motora, postoji velika vjerojatnost kondenzacije vodene pare u kuhinji tijekom kuhanja. Mogla bi se stvoriti na površinama kao što su keramičke pločice, prozorska stakla ili kuhinjski namještaj (viseći kuhinjski ormarići i stajaći kuhinjski ormarići u blizini ploče za kuhanje posebno su osjetljivi na oštećenja). Višak vlage može uzrokovati razvoj nepoželjnih mikroorganizama u obliku plijesni i gljivica (koje je teško ukloniti) na zidovima i stropu.

Budući da su ugljeni filteri montirani na usisnu turbinu, usisani zrak mora prevladati ovu barijeru, a svaki dodatni sloj uzrokuje da kuhinjski apsorber ili napa koja radi na taj način, radi glasnije od apsorbera spojenog na mrežu. Također trebate zapamtiti da apsorber pokrenete prije kuhanja i isključite malo nakon završetka - to će povećati učinkovitost uklanjanja nečistog zraka i produžiti vijek trajanja ugljičnih filtera.

 

Kuhinjska napa - zašto se isplati postaviti?

 

Postavljena kuhinjska napa – osim činjenice da se, poput apsorbera, koristi za apsorpciju mirisa – istovremeno ima zadatak učinkovito očistiti zrak od prašine i grinja te drugih mikroorganizama štetnih za zdravlje. Štoviše, ako je napa pravilno instalirana, ne samo da neće uzrokovati kondenzaciju vodene pare tijekom kuhanja, već će vam omogućiti da se u prostoriji riješite viška vlage.

Rad nape je vrlo učinkovit i brz. Procjenjuje se da napa spojena na ventilacijski otvor obavlja 4 puta bolju filtraciju od apsorbera (njegova učinkovitost se smanjuje za 80% čak i kada se koriste ugljeni filteri). Dakle, ne morate brinuti da napa neće podnijeti pripremu velike količine hrane.

Iako kuhinjska napa košta više od kuhinjskog apsorbera, ne stvara troškove povezane upotrebom. Naravno, možete kupiti ugljeni filter za apsorber, ali to nije potrebno, jer povećava razinu buke uređaja.

Korištenje nape ima još jednu pozitivnu stranu - hladi unutrašnjost kuhinje, uklanjajući iz kuće toplinu nastalu tijekom kuhanja. Zahvaljujući tome, ako se osoba nalazi pored pećnice ili kod štednjaka, manje se znoji i osjeća veću udobnost rada.

 

Što zapamtiti kada odlučite spojiti napu u kuhinji?

 

Ugradnja nape učinkovito je u kuhinji učinkovito rješenje samo ako stan ima pristup ventilacijskom odvodu. Osim toga, odvod će osigurati pravu razinu ventilacije samo ako ima dovoljno veliki promjer - u slučaju prostranih ili otvorenih kuhinja prema dnevnom boravku, potreban je odvod promjera najmanje 15 cm. Alternativa može biti ugradnja ugljenih filtera, zahvaljujući kojima se pročišćeni dio zraka vraća u prostoriju, a ostatak odlazi van.

Napu s odvodom ne smije se postavljati ako u kuhinji postoje uređaji koji odvode ispušne plinove u ispušni kanal, kao što su kamin ili plinska ploča. Zašto? To može dovesti do povratnog protoka ispušnih plinova u unutrašnjost stana i trovanja ukućana. U takvoj situaciji potrebno je imati poseban odvod za napu ili provesti odvod kroz zid i zatvoriti njegov izlaz metalnom rešetkom ili elektroničkim ventilom koji će se otvoriti svaki put kada se pokrene ispuh.

Prepreka tijekom ugradnje nape također može biti velika udaljenost između uređaja i dimnjaka. Tada morate napraviti dugu cijev, koja sigurno neće izgledati estetski ugodno. Srećom, postoji nekoliko dokazanih načina da se to sakrije - cijev je najjednostavnije zatvori gips pločama ili napraviti spušteni strop, koji sve češće ukrašava moderne kuhinje i druge prostorije.

Postoje različite vrste napa koje možete odabrati: stropne nape, nape za dimnjake, zidne nape, otočne nape i nape ispod ormarića. Svaka od njih zahtijeva spajanje na ventilacijski odvod, ali može raditi i pomoću ugljenih filtera. Međutim, njihova montaža, izgled, veličina i razina izvedbe se razlikuju.

Kao što možete vidjeti, odgovor na pitanje "napa ili apsorber?" nije samo stvar individualnih preferencija, već i stvarnih mogućnosti. Opće je prihvaćeno da je bolje odabrati napu s odvodom, osim ako nedostatak pristupa zasebnom ventilacijskom odvodu to ne dopušta - onda nam ostaje kupnja apsorbera.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!