locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Napravite drveni vrtni namještaj! Jednostavno stvaranje vrta iz snova!

Objavljeno: 2022-03-01 13:17:59
Kategorija: Blog

 

Jednostavan oblik, elegantan i samostalno izrađen – drveni vrtni namještaj može postati ukras svakog vrta. Pravilno izrađen i ukrašen ugodnim tekstilom, uspješno će zamijeniti gotov set vrtnog namještaja. Pravi hit posljednjih godina je namještaj izrađen vlastitim rukama. Svatko je barem jednom vidio vrtni namještaj od paleta ili od lamperije. Jednostavan stolić za kavu, vrtna klupa ili ležaljka elementi su koji se mogu izraditi samostalno, bez specijalizirane opreme. Kako ih samostalno izraditi?

Koje alate koristiti, što pripremiti i kako započeti cijeli proces? Predlažemo kako napraviti jednostavan namještaj za vrt, koji će postati ukras i ugodno mjesto za odmor na svježem zraku.

 

Samostalno izrađen vrtni namještaj. Zašto se isplati?

 

Prekrasan vrtni namještaj ključ je uspjeha, kakvim je lijep i udoban vrt. Ako želite da područje oko kuće privuče pažnju i bude izvanredno mjesto za opuštanje, pokušajte sami napraviti namještaj. Oni ne samo da će biti originalni i jedinstveni, već i iznimno vrijedni, jer su napravljeni srcem. A ipak ništa ne zadovoljava koliko plod vlastitog rada. Namještaj od drveta zasigurno će ukrasiti vrt, vrtne sjenice, kao i vrtne kućice. Pokušajte ga napraviti sami, to uopće ne mora biti teško!

Internet je pun jednostavnih projekata, gotovih videozapisa s uputama koji će vam pružiti tehničku podršku. U pripremljenom vodiču želimo vam ispričati o najvažnijim tehničkim pitanjima vezanim uz izradu vrtnog pribora. Možete ih koristiti ne samo za izradu namještaja, već i drugih drvenih dekorativnih elemenata u vrtu.

 

Dizajn je projekt - kako napraviti vrtni namještaj samostalno

 

Prije nego što se počnete pripremati za izradu vlastitog vrtnog namještaja, pronađite odgovarajući projekt. Na internetu možete pronaći mnogo gotovih uzoraka i dimenzija elemenata koje treba izrezati i spojiti kako bi se dobile, npr. vrtne stolice. Drveni vrtni namještaj može biti stabilan, a dobro održavan služit će godinama, ali ga morate vješto kombinirati s drugim uzimajući u obzir fleksibilnost i čvrstoću materijala. Da biste ih ukrasili, možete koristiti prekrasne vrtne jastuke.

 

Odaberite pravu vrstu drva

 

Vrlo je važno odabrati pravu vrstu drva za izradu. Najpopularnije drvo za proizvodnju samostalnog vrtnog namještaja je, naravno, bor, koji je jeftin i svuda dostupan, idealan za vrtne klupe ili vrtne stolove. Može se naći u bilo kojem skladištu i većoj građevinskoj trgovini. Zahtjevniji mogu probati druge vrste, npr. bagremovo drvo. Vrtni namještaj od drva ima mnoge prednosti. Najvažnija je trajnost i jedinstveni karakter.

Mora se imati na umu da namještaj za vrt treba biti izrađen od dasaka od punog drva. Ne vrijedi koristiti mnogo jeftiniju i manje izdržljivu ivericu ili MDF. Prije svega, zato jer će drveni vrtni namještaj pod utjecajem promjenjivih vremenskih uvjeta duže izdržati. 

Dakle, ako želite napraviti namještaj koji će biti izdržljiv, svakako odaberite kvalitetno drvo.

 

Pribor i alati koji će vam pomoći u izradi vrtnog namještaja

 

Obrada drva ne zahtijeva izvanredne vještine i profesionalnu opremu, sve što trebate je smisao za DIY, malo dobre volje i alate koje većina nas ima u garaži, podrumu ili radionici. Za rad s drvom sigurno će vam trebati: čekić, bušilica, kutna brusilica, rezač ili klasična pila. Za obradu drvenih materijala bit će potreban i brusni papir, koji će pomoći izgladiti daske i dati im lijep izgled. 

 

Kratke upute za izradu.

 

"Napravite sami namještaj za vrt, balkon ili terasu" - lako je reći, teže učiniti. Ako već imate odgovarajuće alate, uspjeli ste dobiti projekt i prikupiti dimenzije, vrijeme je da pripremite pravo mjesto za rad i počnete raditi. Neki ljudi misle da je najteže početi, a zatim posao ide sam od sebe.

Zapamtite! Rad s namještajem zahtijeva puno prostora, jer osim mjesta, za sklapanje namještaja, trebat će vam površina na koju ćete staviti alate ili izrezane dijelove konstrukcije.

 

Priprema drva, bojenje i lakiranje

 

Bez obzira na to pripremate li se za izradu namještaja za terasu, vrtni stol ili vrtne klupe koje će se nalaziti ispod stabla, radovi bi trebali početi s pripremom dasaka. Ovo je osnovna i vrlo važna faza rada. Drvo je sjajan građevinski materijal, ali potrebno ga je pravilno obraditi. Prije svega, ploče treba izbrusiti uz pomoć brusilice ili brusnog papira. Tako da je površina drva glatka i sigurna. To je posebno važno za elemente koji će poslužiti kao ploča stola ili sjedalo stolice. Savršeno izglađeno sjedalo jamstvo je sigurne uporabe namještaja.

Druga faza rada je nanošenje dimenzija i rezanje pojedinih elemenata. Kada su svi dijelovi izrezani, vrijeme je da ih obojite i zaštitite. Neki ovo ostavljaju za kraj, a naša preporuka je da to učinite u ovom trenutku, jer će to biti lakše i učinkovitije. Ako želite da klupa, stol ili stolica imaju drugačiju od prirodne boje, svaki element se može obojiti posebnom bojom za drvo. Potrebno je da vrtna klupa bude impregnirana posebnim sredstvom.

 

Sastavljanje namještaja - gdje tražiti inspiraciju

 

Kada ste izrezali i impregnirali dijelove, većina posla je iza vas. Vrijeme je za montažu, koja, suprotno izgledu, nije ni teška ni dugotrajna. Upute o tome kako obaviti sklapanje možete pronaći u brojnim online vodičima. Izbor je stvarno ogroman. DIY entuzijasti rado dijele svoja iskustva, predlažući dokazane trikove kako bi olakšali rad. Važno je napomenuti da su upute prilagođene potrebama, te lako možete pronaći upute za početnike i za napredne.

Bez obzira na to radite li namještaj od paleta, kutija ili drva, proces montaže je svugdje sličan. Vrlo moderne u novije vrijeme palete daju mnogo mogućnosti. Spajanje nekoliko elemenata omogućuje vam izradu nevjerojatnog namještaja, ukrasa i pribora. Pomoću odvijača, brusilice i bajca možete stvoriti vrtni set iz snova za nekoliko trenutaka.

U ovom trenutku želimo na poseban način naglasiti da će vas samostalno izrađen namještaj zadovoljiti svojim izgledom dugi niz godina, samo ako se brinete o njemu i redovito ga impregnirate.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!