Neka vaša kuhinja zamiriše na krafne
Objavljeno: 2020-02-12 14:14:44Matea Halilović obožava uređenje interijera i od 2012 vodi uspješan instagram profil, a od nedavno piše na blogu "Little thing by Matea". Osim u uređenju interijera uživa i u malim stvarima, pripremi slasnih zalogaja i stvaranju ugodne atmosfere u svom, ali i u domovima svojih pratitelja. Njene fotografije najbolje dočaravaju tu strast za lijepim domom, a tekstovi na blogu često inspiraju brojne obožavatelje savjetom ili idejom kako da svaki dom bude funkcionalno, korisno i inspirativno uređen. Veliki je fan DIY filozofije pa se nadamo da će i nama otkriti kako osvježiti neke stare predmete ili napraviti nove iz sasvim neočekivanih materijala.
Kraj veljače je i gdje god krenete - sve miriše po krafnama. Kombinacija je bezbroj i zaista im je teško odoljeti, posebice u kombinaciji s veselom atmosferom karnevalskih povorki. Čak i ako ove godine nećete posjetiti karneval u nekom od hrvatskih gradova, u finim, mekanim krafnama možete uživati i kod kuće. U nastavku vam donosim recept za najbolje domaće krafne ili poklade te se nadam da ćete ga isprobati u svojoj kuhinji.
- U posudu izmrvite kvasac, dodajte 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna te prelijete s 300 ml mlakog mlijeka i ostavite na toplom dok kvasac nabubri.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, ostatak šećera, vanilin šećer, žumanjke, limunovu koricu, otopljeni maslac i dodajte smjesu sa kvascem. Umijesite meko tijesto, dobro ga istucite kuhačom ili električnim mikserom s nastavkom za tijesto. Pokrijte kuhinjskom krpom i pustite sat vremena da se smjesa udvostruči.
- Tijesto zatim razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu oko 2 cm.
- Čašom ili okruglim kalupom promjera oko 8 cm izrezujte krafne te ih slažite na pobrašnjenu podlogu i pustiti da pod krpom odmaraju još 15ak minuta.
- Zagrijte ulje za pečenje te po nekoliko krafni stavljajte u ulje. Pržite do 3 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju.
- Vadite ih na papirnate ubruse koji će upiti višak masnoće te po želji punite čokoladom ili pekmezom uz pomoć šprice za kolače. Napunjene krafne posipajte šećerom u prahu.