locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Obnova plastičnih vrtnih stolica

Objavljeno: 2022-02-07 09:51:23
Kategorija: Blog

 

Nisu svi svjesni da se ne obnavljaju samo drvene ili aluminijske stolice za vrt, već i one od plastike. Dakle, ako je vaš plastični set za blagovanje izgubio svoj estetski izgled, umjesto da ga bacite, možete ga uspješno obnoviti prema vlastitoj ideji! Njihovo bojanje neće biti skupo ni dugotrajno – samo jedno slobodno poslijepodne i dobra ideja za metamorfozu.

 

Plastični vrtni namještaj - koje su njegove prednosti?

 

Plastični vrtni setovi vrlo su popularni prvenstveno zato što su jeftini. Međutim, to nije njihova jedina prednost. Plastični namještaj karakterizira potpuna otpornost na vremenske uvjete, kao što su kiša, snijeg ili hladnoća. Oni ne zahtijevaju impregnaciju, kao drvene vrtne stolice, a nakon sezone ne moraju biti pospremljene, najbolje je staviti jednu stolicu u drugu i pospremiti na mjesto zaštićeno od vjetra.

Plastični setovi su lagani, tako da se lako mogu premještati s mjesta na mjesto, a pranje je banalno jednostavno. Da bi bile čiste, dovoljno ih je s vremena na vrijeme oprati vodom pod pritiskom, a ako postoje neke mrlje za uklanjanje, spužva natopljena vodom s dodatkom malo tekućine za pranje posuđa lako će ih odstraniti.

Istina, plastične vrtne stolice mnogo manje traju od metalnih vrtnih stolica, međutim, njihova kvaliteta je dovoljna da u istom stanju služe članovima kućanstva nekoliko sezona. Pogotovo ako su izrađeni od polipropilena kojeg karakterizira izvrsna kvaliteta.

Plastični namještaj trenutno se najčešće proizvodi brizganjem, što omogućuje izradu različitih oblika kako klasičnih tako i malo više dizajnerskih. Vrlo moderne su, na primjer, plastične stolice koje oponašaju stolice od umjetnog ratana.

 

Zašto se isplati obnoviti plastični vrtni namještaj?

 

Iako su plastične površine otporne na promjenjive vremenske uvjete, pod utjecajem UV zračenja mogu postupno izblijedjeti ili promijeniti boju. Na primjer, bijele plastične vrtne stolice s vremenom nepovratno postaju žute. Međutim, ako su još uvijek funkcionalne, nemaju pukotina ili oštećenja, mogu se obnoviti tako da im brzo i jeftino date drugi život odlukom da ih obojite.

Također se događa da će vam izgled vrtnog seta nakon nekog vremena dosaditi ili će se prestati uklapati u novo uređenje terase ili vrta. Ništa ne stoji na putu kupnji novih stolica koje će savršeno odgovarati već odabranim elementima dekoracije i ostatku pribora. Zahvaljujući pravilno provedenoj obnovi i malo kreativnosti, možete dobiti originalni vrtni namještaj koji nitko drugi neće imati!

Iako se, za razliku od drva, plastika ne može brusiti, može se još uvijek oblijepiti ili obojiti. Na taj način mijenjate i boju i teksturu od banalnog plastičnog vrtnog namještaja, stvarajući potpuno jedinstven set za blagovanje. I na kraju – odlukom o obnovi plastičnog vrtnog namještaja, s jedne strane, uz malu cijenu, potpuno promijenite njihov izgled, s druge strane činite uslugu prirodi.

 

Obnova plastičnih stolica - naučite kako ih obojati korak po korak

 

Pripremite plastični namještaj za bojanje

 

Prije nego što nastavite bojati plastični vrtni namještaj, morate se pravilno pripremiti za to. Ako stolica nije u potpunosti izrađena od plastike, na primjer, ima metalni okvir, rastavite ga u dijelove kako biste si olakšali rad. Ne bojite različite materijale istom bojom. Istina je da postoje univerzalne boje, ali su mnogo skuplje i imaju manju izdržljivost od preparata posvećenih određenim materijalima. Kupnja ima smisla samo ako želite da cijeli komad namještaja bude u istoj boji. Metalni elementi obično su pokriveni, neovisno o plastici, antikorozivnom temeljnom bojom. S druge strane, ako bojite vrtne stolice sa sjedalom od tkanine i ne možete ukloniti tkaninu, zalijepite je sa strane trakom tako da ne dođe u dodir s bojom.

Zatim ga pažljivo očistite od prljavštine koja bi mogla uzrokovati da se nova boja brže oljušti. Za pranje koristite toplu vodu s deterdžentom i meku spužvu, isperite vodom pod pritiskom, čime uklonite pjenu i druge nečistoće. Kada su stolice savršeno čiste, ostavite ih da se osuše na mjestu gdje se više neće zaprljati ili zaprašiti.

 

Bojanje namještaja od plastike - kako to učiniti ispravno?

 

Da biste obojili plastični vrtni namještaj, možete odabrati boju u spreju ili običnu boju. Prva je vrlo pogodna za korištenje, međutim, ne dopušta miješanje boja kako biste dobili željenu nijansu. Ako se odlučite bojati tradicionalnom metodom, pripremite dva kista - veći za brzo pokrivanje glatkih površina i manji, zahvaljujući kojemu možete precizno obojati pregibe.

Provjerite imate li pri ruci prave boje, odnosno one koje su namijenjene i za plastiku i za vanjsku uporabu. To može biti boja krede ili akrilna boja, ali po mogućnosti treba biti otporna na UV zračenje. Također obratite pozornost na preporuke proizvođača na ambalaži i provjerite ne predlaže li dodatno pokrivanje površine stolica ili stolova posebnim lakom.

Jesi li spremni? Savršeno suhe stolice? Nakon što su je namještaj potpuno suh, možete nastaviti sa bojanjem! Boju nanesite ravnomjerno, jednoličnim pokretima u nekoliko slojeva kako bi prethodna boja bila skroz prekrivena i ne bi nigdje probila.

Na vama je hoćete li odlučiti obnoviti vrtni namještaj jednom bojom ili staviti raznobojne uzorke. Jedina granica je vaša mašta i umjetničke sposobnosti.

 

Ostavite namještaj da se osuši

 

Najveća pogreška koju možete napraviti je prerano sjediti na obojanim stolicama. Na pakiranju boje namještaja obično se nalaze informacije o tome koliko je vremena potrebno za sušenje. Za to vrijeme postavite obnovljeni namještaj na zaštićenom mjestu, kako se za njega ne bi zalijepili leteći insekti i slično.

Na kraju metamorfoze vrtnog namještaja pokrijte ga ukrasnim jastucima. Novi vrtni jastuci učinit će plastične stolice ili fotelje mnogo ugodnijima, a vaš vrt će poprimiti potpuno drugačiji karakter.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!