locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Obnova vrtnog namještaja - korak po korak

Objavljeno: 2022-02-07 14:00:33
Kategorija: Blog

 

Klasični drveni vrtni namještaj je lijep, no nažalost, često se događa da se bez pravilnog održavanja, impregnacije i bojanja brzo uništava i gubi svoje estetske kvalitete. Srećom, obnova vrtnog namještaja nije teška i to možete učiniti sami. Reći ćemo vam kako obnoviti i osvježiti drveni vrtni namještaj.

 

Drveni vrtni namještaj

 

Lijep i klasičan drveni namještaj temelj je mnogih vrtnih aranžmana. U vrtu se postavljaju različite vrste vrtnog namještaja, stolovi, vrtne stolice, klupe i setovi samo su neki od njih. Za izradu takvog vrtnog namještaja koristi se egzotično drvo kao i drvo autohtonih vrsta. Često su prvi otporniji na vremenske uvjete i neće zahtijevati takvo često održavanje.

 

Obnova vrtnog namještaja korak po korak

 

Obnova drvenog namještaja najbolje je započeti uklanjanjem starog premaza laka ili boje, temeljito čišćenje namještaja i pokrivanje novim slojem sredstava za zaštitu. Ne zaboravite, svaku fazu treba izvesti pažljivo i točno, jer će zahvaljujući tome osvježeni namještaj izgledati lijepo.

 

Čišćenje i uklanjanje starog laka i boje

 

Prva faza je temeljito čišćenje namještaja uklanjanjem starih slojeva lakova ili boja. Najlakši način da to učinite bit će čišćenje brusnim papirom. Ručno čišćenje je, međutim, naporno i dugotrajno, tako da se može pomoći brusilicom. Kako bi se očistila teško dostupna mjesta i detalji, morat će se to napraviti ručno pomoću brusnog papira. Brusni papir koji koristite u početku trebao bi biti grubo zrnat, a kasnije ga promijenite u sitno zrnati papir. Dobro očišćena površina namještaja od drva trebala bi biti glatka bez ikakvog sloja boje ili laka. Dobro očišćene površine bit će temelj dobre zaštite vašeg namještaja.

 

Ponovno bojanje

 

Kada je čišćenje završeno, vrijeme je za bojanje namještaja koristeći odgovarajuća sredstva za drvo i drvene površine. Najbolje će biti korištenje ulja za drva, impregnanta za drvo, bajca (pogotovo kada želite dati namještaju drugačiju, zanimljivu boju) i boje. Odgovarajući pripravci omogućit će vam zaštitu drva od UV zraka, prekomjerne količine vode i razvoja gljivica i plijesni. Impregnirane i obojene površine neće biti izložene opasnim vremenskim uvjetima i štetnim čimbenicima.

Kada koristite bilo koju pripremu, uvijek slijedite nekoliko osnovnih pravila. Prije nego što počnete s radom pažljivo pročitajte upute koje se nalaze na pakiranju. To će vam omogućiti da se upoznate s djelovanjem sredstva, pružite dobru zaštitu drvu i spriječite neželjene pogreške prilikom bojanja. Obratite posebnu pažnju na vrijeme sušenja pripravka. To je važno, ukoliko želite nanijeti ne samo jedan sloj impregnacije, laka, bajca, ulja ili boje na svoj namještaj. Namještaj možete obojiti pomoću valjka ili kista. Proizvođači često na ambalaži imaju popis preporučenih alata za rad, pa bi bilo dobro slijediti njihove upute. Lijepo obojani drveni namještaj još dugo će vam služiti, a obnova će vam zasigurno donijeti puno zadovoljstva.

Pažljivo nanosite odgovarajuće impregnante na drvo pomoću valjka ili četke i posebno obratite pozornost na mjesta i spojeve koji će biti teško dostupni. Kada se prvi sloj temeljito osuši nanesite još jedan sloj, što će ojačati strukturu cijele impregnacije. Takva završna obrada savršeno štiti namještaj. Nakon bojanja drva, trebalo bi nježno poprskati metalne spojeve antikorozivnim sredstvom. To će definitivno produžiti vijek trajanja namještaja.

Obnova je gotova! Sada kada se impregnacija temeljito osušila namještaj ponovno može krasiti vaš vrt.

 

Koje preparate koristiti za obnovu?

 

Pravilno odabran preparat za drvo zaštitit će vaš namještaj od vode, ali i od intenzivnog UV zračenja. Lijep izgled pružit će visokokvalitetni proizvodi pomoću kojih će namještaj biti zaštićen nekoliko godina. Zapamtite da lak i impregnant čuvaju prirodnu boju drva, lak i boje daju namještaju pravu nijansu i intenzitet boje koju odaberete.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!