locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Obnovite kožni namještaj!

Objavljeno: 2021-11-24 13:31:42
Kategorija: Blog

 

Kožni namještaj odavno je povezan s proizvodima nešto luksuznijim od tradicionalnih setova presvučenim laganim materijalima. Pretpostavlja se da je koža mnogo izdržljiviji materijal, otporan na bojenje i nešto lakši za održavanje čistoće. Kožni materijali, kao i svi drugi s vremenom gube izvornu boju, izloženi su mehaničkim oštećenjima, osobito kandžama kućnog ljubimca, a sama koža s vremenom uporabe će se početi trljati.

Zato treba voditi brigu o vašem kožnom namještaju, a ukupna zamjena bila bi ogroman trošak. Vlasnici kožnih setova za sjedenje trebali bi znati kako se pravilno brinuti za ovaj materijal i kako osvježiti setove kožnog namještaja da bi obnovili svoj bivši izgled i prikrili sve nesavršenosti.

 

Restauracija namještaja od kože

 

Vrlo je važno shvatiti zašto je doista vrijedno odlučiti se za obnovu. Prvi, najvažniji argument koji govori u prilog obnavljanju kožnog trosjeda može biti sama cijena. Drugi važan argument su prednosti same obnove. Važno je shvatiti što je točno ovaj tretman i što je usmjereno na osvježavanje namještaja.

Pod sloganom obnove obično postoje aktivnosti koje su vraćanje kožne sofe na izvorna svojstva. Osvježavajući namještaj s profesionalcem, vratit će svoj nekadašnji sjaj, a zatim i udobnost u korištenju namještaja. Obnova je također usmjerena na uklanjanje mrlja i prljavštine, poboljšanje fleksibilnosti sofe, jačanje izvorne boje i zaštitu od potencijalnih pukotina ili ogrebotina.

Ovo osvježavanje može se provesti na bilo kojoj vrsti namještaja od kože. Sve vrste sofe, dvosjedi i trosjedi, fotelje i tabure pogodni su, u ovom slučaju, za obnovu.

 

Kožni namještaj renoviran kućnim metodama

 

U slučaju obnove kožnih namještaja, vrijedi imati na umu da postoji niz operacija koje možemo obaviti kod kuće. Da biste to učinili, pomoći će vam neki od domaćih proizvoda za čišćenje, a možete se potpuno riješiti prljavštine, pa čak i osvježiti boju trosjeda. Takva obnova vratit će vašem namještaju stari sjaj, a vi ćete uštedjeti novac na profesionalnim uslugama.

Na tržištu postoje mnogi proizvodi za njegu i koji olakšavaju čišćenje kožnih površina i podržavaju proces uklanjanja promjene boje i izblijedjelih mjesta na materijalu. Cijena takvih proizvoda obično nije visoka. Ako se koristite proizvodom prema uputama proizvođača, može vam olakšati postupak osvježavanja kože. Tapecirani namještaj treba očistiti spužvom od mikrovlakana ili pamučnom krpom. Itekako je potrebno da su pokreti pri brisanju sofe kružni i vrlo spori, kako ne bi oštetili strukturu materijala. Svaki kupljeni kemijski proizvod treba isprati krpom natopljenom toplom vodom, a tijekom postupka njege treba biti pažljiv. Ako se kožne površine preagresivno brišu, mogu se oštetiti. Za manje mrlje i svježu prljavštinu trebao bi pomoći standardni sapun ili sivi prirodni sapun. Trljanje trosjeda ili fotelje krpom natopljenom toplom vodom i sapunom trebalo bi vam omogućiti uklanjanje malih mrlja ili prljavštine. Na taj način možete sami ukloniti malu prljavštinu, ali u slučaju rupa ili dubokih ogrebotina bit će potrebna profesionalna obnova za popravak.

Prilikom samostalnog obnavljanja i osvježavanja kože najvažniji je princip sustavne njege materijala. Tapecirani setovi za sjedenje, pa čak i male sofe kao što su vreće za sjedenje, zahtijevaju od vlasnika da sustavno osvježavaju površinu. Svi pripravci za kožne površine održavaju kožu izdržljivom, ne dopuštajući da se brzo ogrebu. Ovi proizvodi poboljšavaju izgled kožnih presvlaka, a stare, istrošene sofe zahvaljujući sustavnoj njezi mogu postići učinak svježine i sjaja.

 

Postupak bojenja namještaja kod kuće

 

Zanimljivo rješenje za obnavljanje kožnih presvlaka je bojanje kože. Tretman bojenja savršen je ako je namještaj izgubio svoju staru boju ili ima laganu promjenu boje. Važno je napomenuti, međutim, da mali postotak stručnjaka prihvaća kožni namještaj samo za bojenje bez sveobuhvatne obnove kože. To stoga može značajno povećati troškove usluge. Ali da se ne brinete, postoji još jedan izlaz, bojenje kod kuće.

Da biste obojili kožni namještaj, trebali biste kupiti prikladnu boju za kožu u trgovini (koja odgovara boji sofe ili stolici) i kist s mekim dlačicama. Obojati možete kutne garniture kao i veće tapecirane krevete. Bez obzira na vrstu namještaja koji planirate osvježiti, prije izvođenja tretmana pažljivo slijedite upute za bojanje kako biste pravilno obojili površinu kože. Takav postupak može savršeno obnoviti oštećeni i izblijedjeli namještaj, ali ako je naneseno previše boje ili na netočan način imat će suprotan učinak. Na površini se mogu pojaviti ružne mrlje koje izgledaju kao prljavština. Prilikom bojenja budite posebno oprezni, bitno je da se rasporedi boju kistom ili mekom pamučnom krpom.

 

Obnova - isplati li se?

 

Kožni namještaj je relativno skup proizvod, ali se također smatra iznimno izdržljivim i prikladnim. Njihov vijek trajanja, kao i svakog drugog komada namještaja, s vremenom se osjeća. Čak i oni komadi namještaja koji su sustavno njegovani specijalnim proizvodima izgubit će svoj izvorni sjaj i teksturu tijekom godina, a na površini će se pojaviti ogrebotine i rupe. Zbog vrlo visoke cijene novog kožnog namještaja, uvijek je vrijedno poduzeti tretmane obnove. Pogotovo ako je problem namještaja samo promjena boje ili oštećenje presvlake, dok su sam okvir i drugi elementi u dobrom stanju. Stručnjaci koji se bave obnovom mogu osvježiti čak i vrlo stare sofe, u čiju je korisnost sumnjalo mnogo članova kućanstva.

Ako ne planirate u potpunosti promijeniti dekor i ne želite se zauvijek oprostiti od kožnog namještaja, tretman osvježenja kože može biti savršeno rješenje za vas! Za nove kožne setove platit ćete mnogo više od troškova same obnove, tako da je vrijedno koristiti ovu praktičnu i iznimno učinkovitu uslugu. Zapamtite, međutim, da troškovi obnove kože mogu varirati ovisno o tome gdje živite. U velikim gradovima ova će usluga biti nešto skuplja nego u manjim.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!