locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kategorizacija: razlike između 3 i 4 zvjezdice. Pravila vs praksa

Objavljeno: 2020-03-24 13:41:13
Kategorija: Blog

Hoćemo 4 zvjezdice, ma što 4, daj odmah 5. Šalim se, ali mnogi tako krenu u planiranje makeovera apartmana i kada im dođe inspektor s metrom, pozelene. Da, u Hrvatskoj često izlaze izmjene i dopune pravilnika koji reguliraju kategorizaciju. Mnoge stvari se pooštravaju, neke ublažuju, no generalno, ono što bi do prije par godine dobilo bez problema 4 zvjezdice, sada dobiva uredno 3.

Zašto je to tako?

Strateška odluka je da se sredi tržište apartmana, a neslužbeno doznajemo, veliki su pritisci na ljude koji dodjeljuju kategorizaciju da budu što stroži i da osim tablica po principu ima-nema, gledaju opći dojam, pa čak i estetiku.

Ako malo pogledate booking stranice, primijetit ćete da se zaista svašta u Hrvatskoj iznajmljuje pod pojmom apartman, a najneuređenija je situacija s apartmanima s tri zvjezdice koji su najbrojniji i među kojima postoje najveće razlike.

S 3 zvijezdice ima luksuznih novouređenih potpuno opremljenih apartmana koji zbog neke sitnice nisu dobili više zvjezdica, ali i isto tako i apartmana u garažama s namještajem iz 80-ih.

Da stvar bude kompliciranija, neslužbeno doznajemo, pojedine turističke zajednice, blaže su od nekih drugih, tako da ono što prolazi u Zagrebu, neće u Istri ili Dubrovniku i obrnuto.

No, razlika nije samo regionalna te u starim i novim iznajmljivačima, nego je velika razlika i da li apartman uređujete u postojećoj zgradi ili kući ili gradite novu.Novim iznajmljivačima koji grade nove zgrade za odmor, kao što je naša obitelj Kero iz O’live residencea, je najzahtjevnije i u pravilu za isti broj zvjezdica oni moraju potrošiti puno više novaca za uređenje.

Prema važećim propisima sa stranice Ministarstva turizma Mirna i Roko ako žele da O’live residence dobije 4 zvjezdice moraju imati primjerice: puno veće krevete, veće kupaonice, općenito veće kvadrature, nego primjerice oni koji adaptiraju isti takav apartman u postojećoj zgradi.

Dakle, ako i vi ove godine želite urediti i kategorizirati apartman, u novoj zgradi će morati biti veći od onoga u staroj zgradi za 3 do čak 18,5 kvadrata, ovisno o broju soba i željenoj kategoriji. Primjerice, ako uređujete stan u postojećoj zgradi i želite imati 4 zvjezdice, modul s dvije spavaće sobe mora biti minimalno 53,5 kvadrata, a u novoj minimalno 64 kvadrata. Isti takav stan sa 5 zvjezdica u staroj zgradi može imati 66,5 kvadrata, a u novoj minimalno 74 kvadrata. Razlika je još dramatičnija u površinama modula od tri sobe gdje razlika skače do čak 18,5 kvadrata.

Ok, hajdemo se odmaknuti od kvadratura i vidjeti u čemu je razlika u opremi i namještaju. Za početak, najveća razlika je u krevetima te što je u novim zgradama klima-uređaj obavezan već za objekte od 3 zvjezdica. Za apartmane u postojećim zgradama dopušta se krevet za jednu osobu dimenzija 80x190 cm, a u novim zgradama minimalna dimenzija za dvije i tri zvjezdice je 100×200 cm, a za 4 i 5 zvjezdica 110×210 centimetara.

Krevet za dvije osobe u postojećim zgradama za 2 i 3 zvjezdice može biti 140×190 cm, za 4 zvjezdice 160×190 cm te 160×200 za pet zvjezdica. Za nove zgrade bračni kreveti moraju biti dramatično veći – za 3 zvjezdice 160×200 cm, za 4 zvjezdice 180×210 cm, a za 5 zvjezdica mora biti dimenzije 200×210 cm.

Da, nisam pogriješila, tako uistinu piše u pravilniku na stranicama Ministarstva i da, znam da je hrvatski standard 160×200 cm, pa se u slučaju kreveta dužih od 200 cm i širih od 180 cm pojavljuju problemi nabave nestandardnih plahti, popluna, madraca…

Za iznajmljivače u novim zgradama zaista je kategorizacija vrlo rigorozna. Neopravdano, ako mene pitate, ali ok, to je već tema za neku drugu raspravu.

No, koja je suštinska razlika između 3 i 4 zvjezdice? U praksi velika ili nikakva. Jednako kao razlika između 4 i 5 zvjezdica, pa čak i u hotelima. Ali hajdemo vidjeti što kaže aktualni pravilnik o kategorizaciji apartmana i kuća za odmor.

Najveće razlike između zvjezdica odnose se na kvadrature pojedinih prostora, broj kupaonica i zahoda te neke elemente elektroinstalacija…

S modulom od dvije sobe za 3 zvjezdice dovoljna je jedna kupaonica, dok za 4 morate imate jednu kupaonicu i jedan zahod. Za 5 zvjezdica potrebno je da svaka soba ima svoju kupaonicu, a za apartmane u novim zgradama detaljno su propisane i kvadrature kupaonica koje možete proučiti na ovom linku u tablici PRILOG 2, odnosno kod nas na Dblogu u tablici koju vam dostavljamo na kraju teksta.

Za 4 i 5 zvjezdica obavezno morate imati sef, telefon povezan s javnom mrežom, ogledala za cijelu figuru, pribor za pisanje te omotnice, sušilo za kosu… što sve ne morate imati u 3 zvjezdice. Stalak za prtljagu ne morate imati samo za 2 zvjezdice.

U nekim dijelovima Hrvatske tolerirat će vam štender za odjeću, dok će vam u nekim drugim inzistirati na klasičnom ormaru sa svim zatvorenim stranicama.

Također, često se lome koplja i oko radnih stolova u apartmanima. Iako u pravilniku to nije jasno definirano, (neslužbeno) tumačenje djelatnika komisije za kategorizacije je da za 3 zvjezdice dovoljan jedan radni ili toaletni stol po apartmanu, dok je za 4 zvjezdice potrebno imati u svakoj sobi po jedan stol sa stolicom te u svakoj sobi po ogledalo za cijelu figuru.

Također, već za 3 zvjezdice uz svaki krevet morate imati tepih a za sve kategorije u svakoj sobi koš za smeće.

Da, znamo, to je ukupno jako puno koševa za smeće, posebice kada pridodamo obavezan koš u wc-u, kupaonici, kuhinji… a slična stvar je i s mjestima za sjedenje. Ispada da za četiri osobe za 4 zvjezdice morate imati 16 mjesta za sjedenje ako uračunamo: stolice uz blagovaonski stol, radne stolove u svakoj sobi, kauč, garnituru za sjedenje na balkonu…

Mnogi o tome ni ne razmišljaju, ali obavezno je da svaki apartman s 4 i 5 zvjezdica ima prekidač za glavno svjetlo u sobi sa svake strane kreveta. Za 5 zvjezdica je važno da i svaki apartman kod ulaza u objekt, uz krevet i za kupoanicu ima svjetleći prekidač.

Puno je stvari koje su na popisu i da, u praksi mnoge od njih nemaju ni hoteli. No, propisi su propisi… Evo trenutno aktualnog pravilnika skinutog sa stranica Ministarstva na dan 24.2.2020. za iznajmljivače koji su fizičke osobe.

No, postoji i druga strana priče – ona u praksi. Realno sasvim je svejedno kako će vaš apartman biti kategoriziran i da li će vam na zgradi biti tabla s 3 ili 4 zvjezdice. I onako je važno da li ćete se svidjeti gostima te hoćete li imati dobar booking ili ne.

Puno je važnije poraditi na odnosu prema gostima, na čistoći, dizajnu, boljoj opremljenosti, malim znakovima pažnje te na kvalitetnoj booking stranici ili agenciji. A o svemu tome razgovarat ćemo kroz iduće tjedne na Dblogu.

Još jedanput hvala Emmezeti što je prepoznala ovaj projekt i osigurala da sva stručna znanja oko apartmana postanu javna. Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta. Ondje ćete moći pratiti sva događanja oko kuće O’live residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana.

 

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!