locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koje vrste roštilja postoje i koji odabrati?

Objavljeno: 2021-05-17 09:24:52
Kategorija: Blog

Lijepo vrijeme je kao stvoreno za roštiljanje i uživanje s obitelji i prijateljima na otvorenom. Sa sigurnošću možemo reći da nema boljega od provođenja kvalitetnog vremena vikendom uz finu klopu, osvježavajuće piće i dobro društvo.

 

Biranje vrtnog namještaja i nije toliko zahtjevno jer je u tom dijelu više stvar ukusa i osobnih preferencija. Međutim, odabir roštilja je nešto drugo. Pravi grill majstori već znaju brojne razlike u vrstama roštilja i na koje karakteristike treba obratiti pozornost. Ovaj blog je stvoren za amaterske grill entuzijaste i gurmane koji tek kreću u svoju „chill and grill“ pustolovinu.

 

U našem asortimanu postoje tri glavne vrste roštilja - plinski roštilj, električni roštilj i roštilj na ugljen. Odluka o kupnji određenog tipa roštilja nije laka. Za vas smo napravili usporedbu sve tri vrste kako bi kupovina roštilja i opreme bila što jednostavnija i bez stresa.

Roštilj na ugljen

 

Roštilj na ugljen je savršeni izbor za one koji vole tradicionalni način pečenja mesa i povrća. Sama pomisao pečenja roštilja na vatri ima jednu posebnu konotaciju koju vežemo uz okupljanje obitelji i prijatelja. Ono što ovaj roštilj čini posebnim je upravo ugljen koji izgaranjem hrani daje poseban okus dima koji je poprilično nenadmašiv.

 

Tko može kupiti roštilj na ugljen? Prvo pravilo je siguran prostor na otvorenom jer roštilji na ugljen stvaraju visoku temperaturu i puno dima. Važno je osigurati siguran prostor i okruženje za takvu vrstu roštilja kako ne bi došlo do nezgode.

 

Koliko dugo traje pečenje? Ovakva vrsta roštilja je nešto sporija u pečenju mesa i povrća od ostalih vrsta i zahtjeva iskustvo, pa tako možemo reći da je roštilj na ugljen za prave majstore koji uživaju u tradicionalnom pečenju mesa.

 

Prednost roštilja na ugljen je to što daje fini dimljeni okus jelu, a nedostatak je to što zahtjeva veći prostor i duže vrijeme pripreme.

Plinski roštilj

 

Plinski roštilj možemo okarakterizirati kao vrlo praktičnu vrstu roštilja, bar što se čišćenja tiče. Za razliku od roštilja na ugljen, plinski roštilji nemaju pepeo koji se mora čistiti nakon svakog korištenja. Obazirući se na to, možemo zaključiti kako je ovaj tip roštilja super izbor za one koji vole više roštiljati, a manje čistiti.

 

Koji plin koristiti? Za pečenje na plinskom roštilju možete koristiti zemni plin ili onaj iz boce. U slučaju priključivanja na zemni plin, nećete ga moći premještati svako malo. Ukoliko koristite plinsku bocu, roštilj će biti mobilan možete ga premještati kako god i gdje god vam odgovara.

 

Koliko dugo traje pečenje? Plinski roštilj se brzo i jednostavno pokreće, a trajanje pečenja je kraće nego kod korištenja roštilja na ugljen.

 

Tko može kupiti plinski roštilj? Za korištenje ovakvog roštilja, trebate imati puno slobodnog prostora i siguran dotok plina. Koristi se isključivo na otvorenom prostoru gdje ima puno zraka. Potražite hlad u svom dvorištu ili terasi i roštiljajte do mile volje!

 

Prednost plinskog roštilja je brža priprema i izvorni okus roštilja, a nedostaci su to što iziskuje veliki prostor za korištenje i zauzima više prostora od drugih vrsta roštilja.

Električni roštilj

 

Ako imate mali prostor, volite stalno roštiljati i volite zdrav okus mesa uz brzu pripremu? Električni roštilj je kao stvoren za vas! Ovo je vrsta roštilja koja je najzahvalnija za održavanje, lako se prenosi jednog mjesta na drugo i ono što je najbolje od svega – možete ga bez problema koristiti u zatvorenom prostoru!

 

Koliko dugo traje pečenje? Slično kao i plinski roštilj, električni roštilj se uključi u struju i zagrije se u svega nekoliko minuta. Neki modeli imaju opciju namještanja „timera“ kako vam jelo ne bi zagorjelo.

 

Tko može kupiti električni roštilj? Odgovor je vrlo jednostavan, svatko! Možete biti amater ili profesionalac – svako jelo bit će „za prste polizati“!

 

Prednosti električnog roštilja su jednostavno čišćenje i održavanje i zauzima malo mjesta, a nedostaci su to što troši struju i nema tradicionalnog okusa dima u jelima.

 

 

Savjet

 

Sve u svemu, roštilji su zakon, koji kod kupili. Najbitnije je odrediti si kriterije, vidjeti imate li uvjete za roštilj u svome kućanstvu i postavite sami sebi pitanje želite li klasični dimljeni okus ili nešto prirodniji.

Sve što možeš zamisliti, a da je vezano za roštilje - Emmezeta je tu. Veliki izbor svih vrsta roštilja, a o opremi da i ne govorimo - toga isto ima napretek! Nebitno je jesi li profesionalac ili amater, za sve smo se pobrinuli i opremili svoj asortiman da pristaje svakome. 

 

Roštiljana u Emmezeti čeka samo na tebe!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!