locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ognjište u vrtu - predlažemo kako urediti okolni prostor pomoću vrtne klupe

Objavljeno: 2022-07-19 12:31:37
Kategorija: Blog

 

Iako je roštiljanje još uvijek jedan od omiljenih načina pripreme jela i zabave u vlastitom vrtu, zbog sentimentalnosti i sjećanja na mladost ponekad vrtni roštilj mijenjamo za klasično ognjište. Sve je popularnije, u vrtovima i dvorištima, izdvojiti stalno mjesto za ognjište. A kada se kao takvo pojavi, potrebno je voditi brigu o uređenju prostora koji će omogućiti ugodno opuštanje na svježem zraku u ljetnim večerima.

Nema dvojbe da je najvažniji element uređenja zone oko vrtnog ognjišta udobno sjedalo. Danas vas, bez obzira na to pratite li modu i trendove, želimo potaknuti da u tu svrhu koristite klasičnu vrtnu klupu. Iako proizvođači namještaja još uvijek, najčešće, oglašavaju udobne vrtne stolice i fotelje, po našem mišljenju klupa, u ovom slučaju, bit će puno bolje rješenje. Zanima li vas zašto? Provjerite što o tome kažu naši stručnjaci!

 

 

Nekoliko uvodnih riječi - mjesto za ognjište u uređenju vrta

 

Koliko je bitno uređenje prostora oko ognjišta, toliko je bitno i mjesto za samo ognjište. Stoga se želimo u nekoliko riječi osvrnuti na to. Iako se na površini tema može činiti trivijalnom, u stvarnosti nije. Zašto? Iz razloga što pogrešna mjesta za vatru u dvorištu mogu biti izrazito opasna i nefunkcionalna. Kada tražite savršeno mjesto, koristite zdrav razum - ne planirajte ognjište u blizini drveća i grmlja, ispod prozora kuće ili preblizu granici dvorišta. Mjesto bi trebalo pružati osjećaj ugode vama, a vašim susjedima ne bi trebalo smetati. Zamislite, kome se uopće sviđa miris dima? Ne idite u krajnosti. Mjesto za ognjište koji se nalazi na drugom kraju parcele može se pokazati potpuno nefunkcionalnim. Tijekom pripreme hrane često postoji potreba da se nešto donese iz kuhinje ili odnese kući tako da velika udaljenost, u ovom slučaju, može biti vrlo neergonomska. Mjesto za ognjište može se nalaziti u zemlji, ali možete koristiti i ploče za popločavanje te ga na njih postaviti.

I nakon što odaberete dobro mjesto, možete početi tražiti još bolje sjedalo.

 

 

Vrste klupa za vrt - provjerite prije nego što odaberete!

 

Odabir prave klupe važan je iz dva razloga, prvo za izgled cjelokupnog vrtnog uređenja, a drugo za udobnost korisnika. Klupe koje nam proizvođači nude, mogu biti izrađene od nekoliko različitih materijala. Najčešće su:

·         drvene klupe

·         klupe od nehrđajućeg čelika

·         plastične klupe

·         tehnorattan klupe


 

 

Koja će klupa najbolje odgovarati uz vatru?

 

Klupe od drva, iako iznimno šarmantne, manje su otporne na štetne vremenske uvjete od onih od nehrđajućeg čelika. Usprkos tome, oni su jedne od najčešće izabranih, a vrt i mjesto s ognjištem zahvaljujući njima dobivaju ugodan, atmosferski karakter. Drvena klupa također se može uspješno uklopiti u unutrašnjosti sjenice, kao i na većoj terasi.

U otvorenom, nenatkrivenom prostoru možete odabrati izdržljiv metalni namještaj, otporniji na štetne vremenske uvjete. Najčvršće su, međutim, plastične (polipropilenske) klupe, otporne na mehanička oštećenja, vlagu i promjene temperature.

 

 

Vrtna klupa i sjedala uz ognjište – na što obratiti pozornost prilikom kupnje?

 

Prilikom odabira vrtnog namještaja za uređenje, uključujući, naravno, klupu, potrebno je uzeti u obzir nekoliko tehničkih parametara koji će pomoći kako bi se proizvod savršeno uskladio s ognjištem i potrebama korisnika.

Naravno, osnova je materijal od kojeg je izrađen vrtni namještaj. Materijal bi trebao biti otporan na razne - često nepovoljne - vremenske uvjete poput kiše, mraza, vjetra i UV zračenja.

Kada tražite klupu, obratite pozornost i na debljinu nogu, zavara i zglobova. Slabi vijci i manjak pažnje prema detaljima mogu dovesti do manje ugodne uporabe i smanjenja trajnosti proizvoda. Čvrsta izrada jamstvo je za duži vijek trajanja.

Namještaj treba prilagoditi veličini raspoloživog prostora. Oko manjeg ognjišta bolje je postaviti i manje klupe, čija duljina i širina neće ometati kretanje. U većem vrtu ili na otvorenom prostoru mogu se koristiti veći modeli koji će osigurati mjesto za sjedenje za sve članove obitelji i goste.

Kada tražite prikladnu klupu, obratite pozornost ima li naslon. Bez njega, može biti manje udobna. A ipak, ovdje je najvažnija praktičnost.

 

 

Vrtni namještaj s vrtnom opremom

 

Udoban lounge namještaj vrlo često zahtijeva dodatnu opremu. Isto vrijedi i za klupu. Drvo, metal ili plastika sami po sebi nisu osobito ugodni. Kako biste povećali udobnost i funkcionalnost sjedala, možete se odlučiti za udobne vrtne jastuke koji će vam opuštanje u vrtnom prostoru učiniti ugodnijim, a zona za opuštanje doma postat će još ljepša.

 

 

Namještaj uz ognjište – kako ga održavati?

 

Klupe koje ukrašavaju vrt zahtijevaju redovitu njegu. Najzahtjevnije u tom pogledu je drvo. Drvenu konstrukciju treba redovito impregnirati i učvršćivati. Briga za namještaj povećat će njegovu funkcionalnost i sigurnost uporabe.

Popravke možete napraviti vlastitim rukama, a isplati se obaviti ih u jesen.

Održavanje započinjemo čišćenjem cijele konstrukcije, a zatim nanosimo odgovarajuće sredstvo koje preporučuje proizvođač vrtne opreme. Ponekad, u slučaju metalnog namještaja, potrebno je ukloniti područja zahvaćena korozijom prije nanošenja zaštitnog sloja. Plastične konstrukcije treba samo očistiti od prljavštine. Nakon čišćenja i zaštite namještaja, vrijedi ga pokriti pokrivačima ili ceradom, a ako ste u mogućnosti, možete ga i pohraniti na suho mjesto s dobrom cirkulacijom zraka. To se posebno odnosi na drvene i čelične konstrukcije.

Provjerite imamo li ono što tražite!

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!