locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ormar u potkrovlju. Kako ga urediti?

Objavljeno: 2021-12-23 13:52:47
Kategorija: Blog

 

Prilikom uređenja interijera stanova i kuća, najveći problem uzrokuju premali prostori i kosine. Spavaća soba smještena u potkrovlju jedna je od soba u kojoj se ovaj problem posebno osjeća. Kosi krov čini zidove više dimenzionalnim i praktičnim u rasporedu. Što možete učiniti s takvim malim kosinama? Jedna od ideja za uređenje kosog potkrovlja je uređenje garderobe. Ovisno o raspoloživom prostoru, možete postaviti prilično velik ormar izrađen po mjeri ili manji namještaj raspoređen na jednako učinkovit i originalan način.

 

Ormar ispod kosine - koji odabrati?

 

Klizni ormar u potkrovlju

 

Ugradbeni ormar postavljen pod kosim krovom može imati dvostruka klizna vrata montirana na valjke. U posljednje vrijeme to je jako moderno, a istodobno vrlo praktično rješenje, pogotovo ako imamo na umu ormare u spavaćoj sobi. Važno je znati da ugradbeni ormar smješten u udubljenju ispod kosine ne ograničava upotrebljivo područje pri otvaranju vrata. Zahvaljujući tome, odlično će pristajati čak u malom potkrovlju. Ugradbeni ormar s kliznim vratima bit će izvrsno rješenje u uskim hodnicima, predsoblju ili u ateljeu. Vrijedno je razmotriti kupnju modela s ogledalom, zahvaljujući kojem ćete postići zanimljiv dekorativni učinak. Namještaj s ogledalom vrlo je popularan. Ormari s ogledalom daju dojam suptilnosti, elegantniji su i istovremeno mogu optički posvijetliti i povećati sobu. Klizni ormar izgledat će sjajno u tradicionalnim i modernim stilovima. Ovo je izbor vrijedan razmatranja.

 

Ugradnja kosina s okretnim vratima

 

Prilikom uređenja interijera u tradicionalnijem stilu, vrijedi koristiti dokazano i dobro poznato rješenje, a to su ormari s okretnim vratima. Iako su manje popularni, još uvijek pronalaze svoje pristaše i mogu zadovoljiti zahtjeve potkrovlja.

Jedina mana takvog ormara je otvaranje vrata, za koje morate unaprijed predvidjeti dovoljnu količinu slobodnog prostora. Iz tog razloga, namještaj s vratima koja se otvaraju na klasičan način bolje će se uklopiti u sobama s većim prostorom.

Ormar s okretnim vratima uklopit će se u rustikalnim, vintage ili barokno nadahnutim aranžmanima. Može se izraditi po mjeri i opremiti bogato ukrašenim frontama. Zahvaljujući ručnom ukrašavanju, dobit će impresivan, luksuzan karakter.

 

Ormar u potkrovlju po mjeri

 

Ugradbeni ormar, koji zauzima cijelu duljinu zida, komad je namještaja koji će vam pomoći da dobijete puno dodatnog prostora za spremanje raznih stvari. Naći ćete mjesto za odlaganje za one najpotrebnije i one koje povremeno koristite. Kada dodate pažljivo planiranu rasvjetu i funkcionalne dodatke, dobit ćete praktičan i funkcionalan komad namještaja za spremanje i organiziranje prostora u vašem domu.

 

Ormar kao police za knjige

 

Zanimljiva i sve popularnija alternativa za klasični ormar je pretvoriti ga u policu za knjige. Potkrovlje je gotovo idealno mjesto za kutak za čitanje ili opuštanje. Uz ormar / police za knjige po mjeri koja se nalazi na kosini, dodajmo samo vašu omiljenu fotelju ili sofu i kvalitetnu svjetiljku. Na taj način nastat će prostor, za koji često nemamo mjesto u dnevnoj zoni. Vrijedi razmotriti ugradnju prozirnog stakla u klizne fronte ormara. To će povećati estetske vrijednosti namještaja i dati zanimljiv karakter, dodatno zaštititi zbirke knjiga od prašine.

 

Opremanje garderobe u potkrovlju: najvažnija pravila

 

Potkrovlje je prostor koji obično uređujemo na kraju, jer ne znamo kako ga funkcionalno koristiti i za koju sobu. Čini se da je najveća prepreka prisutnost kosina, koje ometaju odabir namještaja. Kosine su prostor koji je teško urediti, a ormar ispod nagiba može biti izazov kada se razmišlja o opremanju sobe pod kosinama. Međutim, mora se priznati da je dobro dizajniran ugradbeni ormar jedan od funkcionalnijih načina korištenja ovog prostora.

Uređenje garderobe odnosno ormara u potkrovlju s kosinama dizajniranim na promišljen način trebala bi biti prvenstveno funkcionalna. Prilikom uređenja treba slijediti nekoliko važnih pravila.

Visoki i veći ormari postavljeni su uz zid bez kosina. Unutra postavljamo rešetke za vješanje odjeće (duge haljine, jakne i kapute). Nešto niži namještaj, ormari i komode za donje rublje ili police za cipele mogu se postaviti ispod kosina. Ne zaboravite koristiti svaki slobodni prostor u ormaru, pogotovo ako je vaša garderoba mala. Slobodni prostor koji nastaje između ormara i kosine može se urediti kutijama ili košarama za spremanje pribora, dodataka ili cipela.

Ako planirate zatvorene ormare kako biste zaštitili odjeću od prašine, razmislite o kupnji modela s kliznim vratima, po mogućnosti prozirnim staklom ili dodatnim ogledalima koja će optički povećati premali prostor.

Garderoba u potkrovlju treba biti dobro osvijetljena. U slučaju da na krovu postoje krovni prozori, nemamo puno problema i soba će biti dobro osvijetljena. Međutim, postoje tavani bez pristupa dnevnom svjetlu. U ovom slučaju, vrijedi se pobrinuti za pravilno osvjetljenje ormara. Popularno rješenje su posebne svjetiljke za osvjetljenje ormara i ormarića, također možete pokušati zalijepiti LED traku. Svjetiljke za ormare dostupne su u različitim oblicima i veličinama, tako da ih lako možete prilagoditi namještaju po našem izboru.

 

Garderoba u spavaćoj sobi s kosinom

 

Potkrovni ormar najpogodniji je način pohranjivanja odjeće, ne samo one koju nosite svaki dan. Ako imate takvu priliku, najbolje je dizajnirati garderobu u zasebnoj sobi koja se može zaključati s ulazom iz spavaće sobe. Na većem području možete si priuštiti umetanje toaletnog stola, velikog ogledala ili vješalice za vješanje odjeće tijekom pribora.

Čak i mala garderoba ispod kosine može biti udobna i uređena sa stilom. Odabirom pravog ormara za garderobu u potkrovlju, možemo napraviti popis stvari koje će se unaprijed pohraniti u njemu, analizirati njihovu veličinu i količinu. Takav popis pomoći će vam u pravilnom rasporedu prostora. Zahvaljujući tome, lakše je odabrati namještaj koji zadovoljava naša očekivanja. Sastavljanje takvog popisa važna je i praktična faza pri uređenju garderobe u potkrovlju, naravno, ako je želimo urediti razumno i maksimalno funkcionalno.

 

Spremanje u garderobi potkrovlja

 

Garderoba u potkrovlju s kosinama nije samo namještaj za spremanje odjeće, već i niz rješenja koja vrijedi koristiti posebno u slučaju male sobe. Osim odgovarajućeg namještaja, kutije različitih veličina i ukrasne košare, npr. izrađene od šiblja, koje se mogu umetnuti u prostor između ormara i kosina i postaviti unutar ormara. Osim što su prikladno i praktično rješenje, poboljšavaju estetiku interijera.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!