locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ormari za hodnik

Objavljeno: 2021-10-22 11:03:58
Kategorija: Blog

 

Kakav namještaj za hodnik ili za predsoblje odabrati?

 

Hodnik je ogledalo svakog stana.  To je mjesto koje prvo vidite nakon što prijeđete kućni prag, koje određuje prvi dojam i poziva, ili naprotiv, odvraća vas od ulaska unutra. Iz tog razloga uređenju hodnika, trebate posvetiti barem onoliko pažnje kao i drugim prostorijama. Glavna stvar je dizajnirati njegov interijer na takav način da će vam omogućiti održavanje reda. Kako to učiniti? Ispravno odabrati namještaj za hodnik! Namještaj u hodniku trebao bi biti estetski lijep kao i praktičan. Osim što obavlja reprezentativnu funkciju, koristi se za pohranu obuće i odjeće, a često i ručnika, posteljine, aparata i pribora. U malim stanovima, hodnik je često jedina soba u kojoj možete spremiti svoju dnevnu garderobu, sredstva za čišćenje, pa čak i... perilicu rublja. Iz našeg članka naučit ćete koja će vrsta ormara najbolje pristajati u malom hodniku i kako ga možete koristiti za stvaranje modernog i funkcionalnog prostora. Također ćemo vam reći koje trikove koristiti za optičko povećanje hodnika i kako dizajnirati unutrašnjost ormara hodnika da bismo pospremili što više stvari.

 

Veličina ormara je bitna!

 

Što je veći ormar, to bolje. da li je to pravilo i za predsoblje? Prije naručivanja odabranog namještaja za hodnik, trebali biste se pobrinuti da optički ne preplaviti sobu i ne ometa svakodnevno kretanje po kući. Štoviše, u slučaju dobro osmišljene organizacije unutrašnjosti ormara, može se ispostaviti da će i u mali komad namještaja stati sve do čega nam je stalo.

 

Kakav ormar za mali ili uski hodnik?

 

U malim ili neuglednim hodnicima, umjesto upadljivog komada namještaja, bilo bi dobro odabrati ormar koji se može diskretno uklopiti u stil prostora. Dobro rješenje su fronte koje odgovaraju boji  zidova, te izgledaju kao njegovo proširenje. Drugi način dodavanja vizualne prostranosti ormara je odabir svijetlih vrata sa sjajem (staklene ili lakirane ploče namještaja) ili, na primjer, zamijeniti jedna vrata ogledalom. Veliko ogledalo za hodnik ne samo da će vam omogućiti da se pogledate prije izlaska iz kuće, već će i optički povećati mali hodnik. Ne bi bila dobra ideja odabrati fronte koje nisu glatke, jer mogu "ugušiti" sobu više od samog namještaja.

 

Ušteda prostora - ormari po mjeri za hodnik

 

U sobu kojoj se ne može prilagoditi ormar ili u kojoj se nalazi niša, ormar po mjeri bit će idealno rješenje, što će omogućiti optimalno korištenje dostupnog prostora. Košta mnogo više od gotovog komada namještaja, ali savršeno odgovara potrebama članova kućanstva. Uz pomoć njega možete i "ispraviti" oblik hodnika. Dobro dizajniran, prilagođen ormar uspješno će zamijeniti drugi namještaj za hodnik kao što su komode u hodniku, ormarići za cipele, pa čak i ormari u hodniku.

 

Klizni ormar ili klizna vrata?

 

Klizni ormari su mnogo praktičniji od klasičnih ormara jer ne trebate imati dodatni prostor za otvaranje vrata. S druge strane, treba imati na umu da ih je nemoguće potpuno otvoriti (jedna klizna vrata uvijek moraju biti zatvorena), što čini pristup unutrašnjosti ormara ograničenim.  

Važno je napomenuti, da biste stavili klizna vrata, ne morate imati udubljenje - lako možemo napraviti takvu nišu pomoću gips ploča ili naručiti potrebne zidove od stolara.

 

Dubina ormara u hodniku

 

Kao standard, pretpostavlja se da ormar za odjeću ne smije biti manje dubine od 60 cm. Zašto? To vam omogućuje da objesite odjeću, bez da je naborate. Međutim, ako se ormar također koristi za slaganje odjeće, princip je malo drugačiji - onda biste trebali odabrati ormar dubine najmanje 80 cm. A što ako je hodnik toliko mali da će biti teško urediti takav prostor? U toj situaciji, umjesto standardnih vješalica za hodnik, najbolje je uzeti u obzir klizne šipke pričvršćene okomito na stražnju stranu ormara, tako da njegova dubina može biti samo 40 cm.

Napomena! Dubina ugradbenog ormara uvijek je manja od samog udubljenja. Ta razlika proizlazi zbog oduzimanja prostora za vrata – u slučaju zglobnih ormara ona je oko 2 cm, dok širina kliznih vrata doseže i do 10 cm.

 

Organizacija unutrašnjosti ormara za hodnik

 

Kako se odlučite opremiti unutrašnjost ormara gotovo je jednako važno kao i njegova stvarna dimenzija. Da biste to učinili ispravno, razmislite o tome što ćete pohraniti u hodniku, a zatim prilagodite raspored polica, ladica i šipki potrebama članova kućanstva.

Police - one bi trebale biti ne samo duboke, već i visoke, što će vam omogućiti da na njih pohranite male i velike predmete.

Držači za odjeću (standardni ili podizni) -važno je da su u stanju držati teške jakne i kapute i da su na pravoj visini (minimalno 160 cm od poda).

Prostor za cipele - obično su to posebne police ili police za cipele koje vam omogućuju da svaki par držite odvojeno, ali u malom hodniku dobro rješenje su ladice, tako da možemo brzo pregledati njihov sadržaj.

Ladice, košare i spremnici za ormare - udobni su za korištenje jer pružaju pristup sa svih strana, tako da lako možete pronaći ono što tražite. Izvrsni su za spremanje svih vrsta pribora, ali i šešira, šalova i rukavica.

Vješalice - da bi dobro ispunile svoju ulogu, moraju biti čvrste. Široke i oblikovane vješalice za hodnik spriječit će klizanje zimske odjeće s njih. Tu su i razni drugi dodaci za ormare koje možete odabrati, uključujući vješalice za torbe i kravate, umetke za nakit u ladice i dodatke.

 

Moderni ormari za predsoblja

 

Ormar, kao i drugi namještaj za hodnik, kao što su sjedala ili taburei, može istovremeno biti funkcionalan element opreme i elegantan ukras. Uvjet je da se podudara s dekorom cijelog stana, pogotovo ako se hodnik otvara prema dnevnom boravku – ormar bi tada trebao biti usklađen s namještajem u dnevnog boravka. Trenutno je popularan modularni namještaj jednostavnih oblika koji vam omogućuje samostalno dizajniranje interijera ormara. Obično se sastoji od otvorenog dijela, vidljivog oku te zglobnih vrata potpuno prekrivenih ogledalom.

Drugi trend je minimalizam s naznakom modernosti. Među ovom vrstom ormara vladaju modeli s lakiranim, bijelim frontama i dizajnerskim dodacima, kao što su ukrasne ručke, originalno ogledalo ili LED rasvjeta montirana u gornjem dijelu kućišta.

 

Više inspiracije potražite na www.emmezeta.hr i prijavite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!