locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Parno čišćenje sofe - kada se isplati? Predlažemo.

Objavljeno: 2021-12-23 10:46:00
Kategorija: Blog

 

Sofa je jedan od najčešće korištenih komada namještaja u kući, tako da zahtijeva pažljivu brigu. Dok odmah nakon kupnje tapecirani namještaj miriše svježe i izgleda elegantno, s vremenom izblijedi, gubi izvornu boju i počinje biti grub na dodir. Čak i sofe koje se redovito čiste usisavačem akumuliraju prljavštinu koja je, prodirući duboko u materijal, stanište bakterija i grinja. Za prljavštinu nevidljivu golim okom nastaju ružne mrlje, na primjer, nakon prolivene kave ili vina. I premda su neke presvlake tvornički impregnirane i teoretski otporne na mrlje, kao posljedica suhog zraka, temperaturnih razlika i sunčevog zračenja, njihov zaštitni sloj postupno nestaje i tako prestaje ispunjavati svoju funkciju.

Što učiniti kako bi sofa bila čista i izbjeći ručno pranje, koje može dovesti do mrlja ili čak promjene boje? Dokazano rješenje je čišćenje parom. Što je to i kada to raditi? Odgovore ćete pronaći u našem članku.

 

Što je čišćenje parom?

 

Parni čistač je uređaj opremljen mlaznicom iz koje pod visokim tlakom izlazi vodena para zagrijana na 100 stupnjeva Celzija, komprimirana uz pomoć grijača ili kotla. Čistač se pokreće pritiskom prekidača na drški. Parni čistači najčešće nalikuju usisavaču, ali mogu biti kompaktni i namijenjeni ručnoj uporabi.

Učinkovitost čistača leži u činjenici da se brže od očišćene površine zagrijava prljavština pričvršćena na nju, čije se čestice odvajaju od presvlaka, čak i ako se mrlje nalaze duboko ili u teško dostupnim kutcima.

Na tržištu postoji mnogo različitih modela čistača, koji se međusobno razlikuju po učinkovitosti i radnim parametrima, kao što su brzina izbacivanja pare (grami u minuti) i kapacitet spremnika za vodu. Neki parni čistači imaju mogućnost podešavanja protoka pare ili set četki za čišćenje u kompletu.

 

Prednosti čišćenja tapeciranog namještaja parnim čistačem

 

Nije uzalud da se za pranje i čišćenje sofe sve više koristi parni čistač i postaje sve popularniji.

Prije nego što krenemo na prednosti, čistači vrlo učinkovito uklanjaju različite vrste mrlja, bez uništavanja presvlaka sofa ili trosjeda na razvlačenje. Vodena para prodire duboko u materijal, omekšavajući i razgrađujući prljavštinu koja se drži na vlaknima, kako biste ih se lakše mogli riješiti. Čistači će se nositi i sa svježim mrljama i s onima koje su nastale prije mnogo vremena.

Uporaba parnih sredstava za čišćenje ne samo da utječe na čišćenje, već i dezinficira sofe, jer na visokim temperaturama ugibaju štetni mikroorganizmi poput bakterija, grinja ili gljivica, koje se iako nevidljive, množe u svakom stanu, osobito ako je pregrijan i rijetko provjetravan.

Parno čišćenje presvlaka namještaja preporučuje se posebno za osobe koje pate od alergija. Osim činjenice da uništava alergene, odvija se bez upotrebe kemikalija, tako da ne uzrokuje povećane alergije i iritaciju kože. Iz tog razloga, parni čistač se može koristiti i ako u kući ima male djece.

Uz pomoć parnog čistača neutraliziraju se i neugodni mirisi presvlaka, miris pržene hrane, znoj, ispušni plinovi, pa i iznimno iritantnog dima cigareta.

Parni čistači imaju tako jednostavan dizajn da se vrlo rijetko kvare. Štoviše, oni su potpuno ekološki i jeftini za rad, jer prije korištenja dovoljno je napuniti spremnik vodom iz slavine.

I najvažnije - čišćenje parom je potpuno sigurno, naravno, pod uvjetom da slijedite preporuke proizvođača. Parni uređaji imaju posebne toplinske i tlačne ventile koji ih sprječavaju od pregrijavanja, kao i otvaranja ili propuštanja kotla za kompresiju pare. Ako, s druge strane, slučajno ispustite čistač, opružni okidač drške uzrokovat će da uređaj jednostavno prestane raditi.

 

Je li vrijedno imati vlastiti parni čistač?

 

Za čišćenje tapeciranog namještaja najčešće zovemo profesionalni tim, ali ništa vas ne sprječava da sami iznajmite parni čistač i osvježite sofu. Ako imate više namještaja s presvlakama (tapecirani kreveti, dvosjedi i trosjedi, fotelje, tabure), također možete odlučiti kupiti takav uređaj i redovito ga koristiti.

Za kućnu uporabu savršeno su prikladni mali i relativno lagani ručni čistači. Imaju ne samo kompaktne dimenzije, već i ergonomski oblik, što pranje parom čini jednostavnim, brzim i praktičnim. Iako im morate češće dodavati vodu, oni su bez premca u čišćenju malih elemenata i praznina između tapeciranih dijelova namještaja.

Uz pomoć pare pod pritiskom uklonit ćete prljavštinu sa svih presvlaka, bez obzira na vrstu tkanine (pamuk, velur, baršun ili koža). Za svaki slučaj, međutim, uvijek bi trebalo napraviti test, očistiti manje vidljivu površinu parom. Ako nakon što se osuši, dobijete željeni učinak, možete sigurno ukloniti prljavštinu iz cijelog komada namještaja.

Ako imate vlastiti čistač, koristite ga ne samo za čišćenje, već i za povremeno održavanje presvlaka, čime se osigurava atraktivan izgled i produljuje vijek trajanja sofe.

 

Što osim sofe možete očistiti pomoću parnog čistača?

 

Čišćenje parom nije samo sjajan način za obnavljanje presvlaka. Čistač će također dobro raditi pri uklanjanju prljavštine i pljesnivosti iz drugih tekstila, kao što su stolnjaci, tepisiručnici i odjeća (na primjer, ako nisu dobro osušeni ili su izvađeni iz podruma nakon sezone).

Još jedna praktična, iako ne očita, upotreba čistača je osvježavanje zraka, uklanjanje tapeta ili naljepnica, pranje prozora i drugih ostakljenih površina i čišćenje sobnih biljaka (uz održavanje udaljenosti od mlaznice ne manje od 30 centimetara).

Štoviše, pomoću parnog čistača lako se možete riješiti nečistoća s površina i elemenata kupaonice i kuhinje. To mogu biti i keramičke pločice, fuge, laminirane i vinilne podne ploče, kao i uređaje od nehrđajućeg čelika, ploče za kuhanje i pećnice, pribor, tuš kabine i radijatore.  

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!