locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Pločice u interijeru - koju širinu fuge odabrati?

Objavljeno: 2022-07-22 10:46:19
Kategorija: Blog

 

Spojevi su važan element površina koje su završene pločicama. Pravilno napravljeni spojevi osiguravaju trajnost završne obrade i dodaju jedinstveni šarm. Potrebno je uskladiti boju spojeva s bojom pločica i odabrati pravu širinu. Provjerite koja će veličina fuga za pločice odgovarati tako da ne izgledaju samo estetski ugodno, već i da budu što izdržljivije!

 

 

Koja je funkcija fuga?

 

Na mjestima s konstantnom temperaturom, bez jakog sunčevog svjetla i bez drugih toplinskih utjecaja, ništa nas ne sprječava položiti pločice sa uskim fugama. Drugačije je u slučaju kada se keramičke obloge izrađuju na podlogama sklonim deformacijama - u slučaju fugiranja pločica položenih na podno grijanje, terase i drugih mjesta koja su izložena jakoj sunčevoj svjetlosti i jakim izvorima topline.

Pod utjecajem temperature pločice se deformiraju i počinju se širiti. Pločice položene jedna do druge na površini od 5 m, pod utjecajem temperature, mogu se proširiti i do 0,5 cm. Ako se pločice odvajaju užim fugama, pukotine se mogu pojaviti na rubovima pločica ili se u cijelosti mogu odvojiti od podloge. Kada se radi o vanjskim pločicama, npr. na vanjskim stepenicama, fuga ima i funkciju ventilacije.

 

 

Vrste masa za fugiranje

 

Odabir prave fugir mase utječe na stanje poda. Osim toga, loše odabrana može negativno utjecati na funkcionalna svojstva prostorije. Postoji 5 osnovnih vrsta masa za fugiranje, a njihova svojstva određuju kako odabrati odgovarajuću.

 

 

Cementne mase

 

Koriste se prvenstveno za fugiranje malih keramičkih pločica i kamenih pločica na nedeformabilnim podlogama u zatvorenom prostoru. Osim za polaganje keramičkih pločica, koristi se u slučaju mozaika i prirodnog kamena. Naći će se na podovima i zidovima u kupaonicama i kuhinji. Fuge za pločice, koristeći ovu vrstu mase, obično su širine do 15 mm. Mase za fugiranje na bazi cementa dostupne su u različitim bojama, a zahvaljujući tome postoji i mogućnost odabira spojeva u boji pločica. 

 

 

Fleksibilna cementna masa

 

Zahvaljujući moderniziranom sastavu, ova cementna masa je izdržljivija i ima širu primjenu. Otporna je na abraziju, brzo se veže i suši, otporna je na mrlje i cvjetanje, a time i na razvoj gljivica ili plijesni. Ne prlja se i duže zadržava boju. Može se koristiti za sve vrste pločica, npr. klinker, porculanski kamen ili mozaik, kao i za komponente od staklenih i kamenih i keramičkih obloga. Njome se mogu fugirati pločice položene na zidove, podove i balkone, a preporuča se ispuniti širinu spoja 2 - 20 mm.

 

 

Akrilna masa

 

Ovaj tip fugir mase ima svojstva odbijanja vode i otporna je na plijesan. Može popuniti praznine između zidnih i podnih pločica smještenih unutar i izvan zgrada, na posebnim površinama s podnim grijanjem, koristi se i za gipsane ploče i fasade te za fugiranje keramičkih, staklenih i mozaik pločica. Zahvaljujući akrilnoj fugir masi, uspješno se fugiraju keramičke pločice u kuhinjama, kupaonicama i praonicama rublja. Potrošnja žbuke je relativno mala, a ispunjavaju se spojevi 1-10 mm.

 

 

Epoksidne mase

 

Epoksidna masa je mješavina epoksidne smole i posebnog učvršćivača, ponekad kvarcnog pijeska. Ima vrlo univerzalnu primjenu. Pogodne su za ispune i užih i debljih praznina, pri fugiranju keramičkih i kamenih pločica unutar i izvan kuće, uključujući fugiranje neporoznih keramičkih pločica. Ne upija vodenu paru i druge tvari koje stvaraju trajnu prljavštinu, poput masti, tako da se mogu očistiti pomoću običnih sredstava za čišćenje. Epoksidne mase mogu se koristiti za fugiranje i zidnih i podnih pločica, na primjer na zidu u kuhinji. Koristi se za spojeve širine 2mm ili više.

 

 

Silikonska masa

 

Gotovo elastična, otporna na visoku temperaturu, plijesan i vodootpornu masu. Koristi se za fugiranje keramičkih pločica, ne samo u kuhinji i kupaonici. Pogodna je i za fugiranje pločica na podnom grijanju. Ispunjavaju se spojevi širine 5-30 mm.

 

 

Fugiranje pločica - usko ili široko?

 

Proizvođači fugir masa preporučuju fugiranje u dvije širine - mase za uske spojeve širine 5-7 mm i mase za široke spojeve širine do 2 cm. Koju je širinu žbuke najbolje koristiti ovisi uglavnom o dva čimbenika, a to su veličina i vrsta pločica. Najčešće se koriste spojevi širine 3 - 7 mm. Uobičajeno je reći da je, za poboljšanje estetike prostorije, dobro napraviti što manje fuge između pločica. Ali to nije uvijek praktično. Iako ne postoje posebne smjernice koje diktiraju koje su odgovarajuće širine fuga, možete se susresti sa savjetima koji sugeriraju o čemu ovisi odabir širine spojeva. Primjer je gdje se u slučaju polaganja pločica koriste najmanji spojevi - širine 1 mm? Riječ je o mozaiku, 2x2 cm. Ako je riječ o pločicama dimenzija 10x10, fuge među njima su širine 2 mm. Srednji spojevi, širine 3-5 mm koriste se za keramičke i porculanske pločice, čije su dimenzije unutar 20x20 - 20x30 cm. Širi spojevi, 6-10 mm karakteristični su za pločice velikog formata, dimenzija 30x30, 40x40 ili 50x50 cm. Prilikom fugiranja, vrijedno je koristiti križiće odgovarajuće širine.

S obzirom na veću otpornost na smrzavanje i fleksibilnost, široki spojevi najčešće se koriste u vanjskim prostorima. Osim toga, izgledaju dobro u kombinaciji s kamenim pločicama ili pločicama nepravilnog oblika. Široke fuge savršene su za dekorativnu završnu obradu zidova i podova. Uske fuge najčešće su kod mozaika.

Kako biste odabrali odgovarajuću fugir masu najvažnije je pravilno prilagoditi svojstva prema uvjetima koji prevladavaju na mjestu primjene.

 

 

Ne zaboravite na boju za fuge

 

Kao i boja, formata i vrsta pločica, potrebno je odlučiti o odgovarajućoj masi za fugiranje, a čak i njezinoj boji. Boja fugir mase je od velike važnosti. Utječe na konačni izgled keramičke pločica, bilo u kupaonici, kuhinji, na terasi... Koristeći tamnije nijanse, možemo naglasiti shemu boja pločica ili obrnuto. Fuge se mogu uskladiti s bojom pločica, ali preporučuje se koristiti kontrastne boje. Za kamene obloge kontrasti nisu preporučljivi i najbolje je odabrati boju koja će odgovarati boji kamena. Ovisno o tome za koju sobu odabiremo fugir mase i vrstu pločica, moramo odlučiti i koju boju odabrati. Mogućnosti odabira boja su ogromne. Kako bi dobili jednoličan pod, odaberite masu u boji sličnoj boji keramičkih pločica. Šarena masa zasićenih boja uklapa se u moderne interijere. Veličine pločica, kontrastna boja fuga ili ne, zanimljiv raspored keramičkih pločica i vrsta masa za fugiranje, prvenstveno ovise o vašoj viziji i željama.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta web shop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu pločica/ili/podnih obloga/ili/kuhinjskog namještaja? Pogledajte ponudu naše grupacije u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj ili Mađarskoj

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!