locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Pod u obliku riblje kosti - je li još uvijek moderan?

Objavljeno: 2022-08-02 09:38:03
Kategorija: Blog

 

Podovi u obliku riblje kosti jedan jedan je od najmodernijih načina za stilsko uređenje interijera i bezvremensku završnu obradu poda. Uzorak poznat stoljećima danas se vraća u novoj verziji, dokazujući da ono što je lijepo i elegantno ne prolazi i ne izlazi iz mode.

Klasična riblja kost s godinama je promijenila svoj izgled. Prošla je brojne metamorfoze koje su joj dale oblik koji danas poznajemo. Trenutno možemo susresti pod uzorka riblje kosti u nekoliko verzija. Među najpopularnijima su klasična riblja kost, francuska riblja kost i mađarska riblja kost. Danas ćemo vam govoriti o tim bezvremenskim dizajnima i potaknuti vas da ih koristite u interijerima kuća, stanova i ureda.

 

 

Kratka povijest "riblje kosti"

 

Povijest podova u obliku riblje kosti datira iz stvarno dalekih vremena. Tražeći njegove početke, treba se vratiti u antiku. Iz tog razdoblja dolazi prvi grafički uzorak danas poznat kao riblja kost.

Riblja kost se u početku pojavljivala u obliku slika na elementima keramike i predmetima za svakodnevnu upotrebu, a s vremenom se preselila u druga područja života. Međutim, morala su proći mnoga duga stoljeća prije nego što je riblja kost postala popularna i poželjna i u interijerima.

U šesnaestom stoljeću riblju kost proširio je francuski kralj, da bi ubrzo riblja kost osvojila europske salone, postavši simbol izrade, pažnje prema detaljima i luksuza. Polaganje poda u obliku francuske riblje kosti bilo je vrlo dugotrajno i skupo, zbog čega su si ga mogli priuštiti, u ovom slučaju, samo bogati stanovnici Francuske.

Tijekom narednih stoljeća pod u obliku riblje kosti pojavio se kao element unutarnje završne obrade i ukrašavanja zidova. Doživjela je brojne metamorfoze koje su joj dale nove različite oblike.

Unatoč godinama, uzorak riblje kosti još uvijek uživa prepoznatljivost i popularnost. Jedan je od gorućih trendova ove sezone. Gdje god se pojavi, oduševljava i nadahnjuje.

 

 

Pod uzorka riblje kosti – na što obratiti pažnju?

 

Sam uzorak riblje kosti vrlo je izražajan, zbog čega mu je potrebna mirna pozadina kako bi ga pravilno istaknula. Pravilno integriran u dizajn interijera, privlačit će pozornost i oduševljavati. Međutim, kako bi se postigao elegantan učinak, vrijedi pažljivo razmisliti o rasporedu i kombinirati pod s drugi elementima dekoracije na takav način da zajedno tvore jedinstvenu cjelinu.

Iako postoji mišljenje da je riblja kost na podu odgovara svakom interijeru, to nije posve točno. Ovisno o tome, u malim, uskim prostorijama uopće ne odgovara uzorak riblje kosti. Uzorak treba prostor da pokaže svoju ljepotu.

Riblja kost u maloj sobi neće izgledati spektakularno. Učinak može biti sasvim suprotan. Izrezan i prilagođen malom prostoru, može biti neugledan, pa čak i groteskan. Dakle, ako nam je stvarno stalo do poda od riblje kosti, ovaj elegantan uzorak bolje je koristiti u dnevnoj sobi, gdje će se moći predstaviti u punom sjaju.

 

 

Različiti načini polaganja riblje kosti

 

Posljednjih godina dokazano je da su podne obloge kao što su vinil ploče ili klasične daske u obliku riblje kosti bezvremenski način završne obrade poda, koji će zasigurno dati karakter cijelom aranžmanu i oduševljavat će dugi niz godina!

Osim toga, vrijedno je znati da se riblja kost na podu može postaviti na mnogo načina, a svaka od njih je jedinstvena na svoj način. Najpopularniji dizajni uključuju francusku, klasičnu i mađarsku riblju kost, koje se prvenstveno razlikuje po kutu polaganja. Koji odabrati?

 

 

Klasična riblja kost - uzorak za svaki interijer

 

Riblja kost u klasičnom obliku je najtradicionalniji uzorak, često se naziva engleska riblja kost.

Klasična riblja kost sastavlja se od panela jednake veličine tako da je kraća strana jedne ploče spaja s dužom stranom druge ploče pod pravim kutom.  Klasični dizajn bio je posebno moderan 70-ih i 80-ih godina, ukrašavajući stare stambene kuće i stanove. Klasična riblja kost u modernom obliku može se postaviti od vinilnih ploča, laminatnih ploča i podnih dasaka.

 

 

Francuska riblja kost - uzorak za zahtjevne kupce

 

Francuska riblja kost posebno je elegantan način polaganja podnih obloga, koji je popularnost stekao u šesnaestom stoljeću.

Francuska riblja kost je pod postavljen od panela izrezanih pod kutom od 45 stupnjeva. Kada se preklope, letvice tvore pravi kut. Kao rezultat toga, cjelina izgleda kao harmonika ili vrh strelice. Riblja kost u ovom obliku izgleda vrlo elegantno, a istovremeno daje interijerima jedinstvenu lakoću.

 

 

Mađarska riblja kost - u vintage interijerima

 

Mađarska riblja kost delikatnija je verzija francuske riblje kosti. Mađarska riblja kost polaže se od panel ploča raznih veličina izrezanih pod kutom od 60 °, koje tvore sustav s kutom od 120 ° Nakon polaganja panela, njihove strane nalikuju suptilnom, cik-cak uzorku, a između svakog spoja nastaje savršeno ravna linija.

 

 

Kada je dobro odlučiti se za pod riblje kosti?

 

Riblja kost uklapa se u različite interijere, ali konačni učinak uvelike ovisi o nijansama, veličini ili vidljivosti slojeva i čvorova na panelima. Sam po sebi je elegantan i izuzetno impresivan, zahvaljujući čemu će biti idealna podloga za moderan dekor.

Svjetlije nijanse poda u obliku riblje kosti odgovarat će u svakom interijeru, ali tamnije boje bolje je uzeti u obzir u većim prostorijama u kojima nema straha od optičkog smanjenja. Pod riblje kosti zasigurno se može naći u starijim stambenim zgradama, prigradskim naseljima i vintage interijerima.

Posljednjih godina dokazano je, međutim, da je ovaj motiv klasik i univerzalna opcija koju vrijedi staviti u bilo koji stil uređenja! Pod riblje kosti najbolji je izbor za ljude koji vole kombinirati trendove s klasikom. Vrijedno je odabrati najkvalitetnije materijale koji osiguravaju dugu uporabu. Već je poznato da pod riblje kosti ne izlazi iz mode, pa zašto ne uživati dugi niz godina?

 

 

Kojem stilu interijera odgovara riblja kost na podu?

 

Posljednjih godina pod u obliku riblje kosti u glavnoj ulozi ponovno se vratio, dokazujući da se moderni elementi uvijek vraćaju, čak i kada su u pitanju interijeri!

Svijetle, bež i gotovo sive nijanse u minimalističkom izdanju bit će savršena podloga za, na primjer, minimalističke, skandinavske i boho aranžmane, dok će one u tamnije, u nijansama oraha lijepo naglasiti karakter modernističkih i modernih interijera.

Neki modeli poda riblje kosti imaju vrlo jasne crteže čvorova i slojeva koji daju gotovo stari efekt. To će biti idealna opcija za prostorije u retro ili vintage stilu.

Važno je zapamtiti da suvremenim dizajnom trenutno dominira eklekticizam, koji se sastoji u kombiniranju različitih stilova i konvencija, omogućujući zabavnije i odvažnije kombinacije. Riblja kost na podu bit će savršen dodatak eklektičnom interijeru.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta web shop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu podnih obloga? Pogledajte ponudu naše grupacije u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj ili Mađarskoj.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!