locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Praktični savjeti i trikovi kako očistiti bazen od taloga

Objavljeno: 2022-03-01 13:02:28
Kategorija: Blog

 

Čišćenje vrtnog bazena iznimno je važno – čisti bazen znači sigurnost i higijenu prilikom plivanja i igranja. Važno je i održavati čistoću vode i dna bazena. Ne smijete zaboraviti na čišćenje stijena bazena. Vaš problem je tvrda voda, ružičasti talog ili višak kalcija? Imamo rješenje za to! Uz pomoć posebnih sustava i uređaja možete se nositi i s drugim problemima. Kako ukloniti nečistoće iz vode? Koje uređaje vrijedi kupiti i kada je bolje koristiti ručni pribor? Pogledajte s nama kako brzo i učinkovito dobiti čistu vodu i kako prilagoditi rješenja vašim financijskim mogućnostima.

 

Zašto je čišćenje bazena tako važno?

 

Čisti vrtni bazen je sigurnost i higijena korištenja bazena. Stoga ne smijete zanemariti čišćenje vrtnog bazena - voda u bazenu mora biti bistra i bez opasnih mikroorganizama. Trebali biste se pobrinuti i za vodu, stijene i dno.

Zahvaljujući odgovarajućoj kemiji bazena i pumpama za bazen pobrinut ćete se o bazenu. Na taj način treba voditi brigu o malim bazenima za djecu, velikim bazenima ili bazenima na metalnom okviru. Osim kemije i pumpi za bazene, koristite i ručno čišćenje. Redovito zamijenite oko 5% volumena spremnika tjedno dodajući svježu vodu u bazen.

Kemija za bazen je prvenstveno klor, antialge i pripravci kako bi održali odgovarajuću pH vrijednost vode. Dodavanje pravih količina klora eliminirat će problem razvoja mikroorganizama, gljivica, virusa i bakterija u vodi. Također će poboljšati bistrinu vode u bazenu i osigurati sigurnost. Za pročišćavanje vode možete koristiti generatore klora, te generatore kisika i ozona. Zamućenje vode uzrokovano algama može se regulirati zahvaljujući antialgama. Redovita kontrola pH vrijednosti i korištenje odgovarajućih sredstava za određivanje pH vrijednosti osigurat će ugodnu vodu za plivanje s odgovarajućim pH za kožu. Možete koristiti tekućine, gelove ili tablete, a najlakši način za primjenu kemije bazen je ugradnja posebnih dozatora na površinu vode.

Stavljanje pumpe za filtriranje pomoći će vam da uklonite velika onečišćenja - kosu, epidermalne fragmente, ostatke lišća i prašinu. Pumpa usisava vodu, filtrira je, tako da se kristalno čista vraća u spremnik. Pumpa dobro filtrira velike nečistoće i veće organske tvari. Pumpe za bazen treba birati u odnosu na veličinu spremnika - što je spremnik veći, to bi kapacitet pumpe trebao biti veći. Pumpa bi trebala moći filtrirati svu vodu koja se nalazi u bazenu najmanje četiri puta u danu. Vodite brigu o dobrom stanju pumpe, redovito mijenjajte istrošene filtere i provjeravajte prohodnost vodovodnog sustava. Filter pumpu treba uključiti noću tako da tijekom dana njezin rad ne ometa plivanje i igranje.

Sve se više koriste i UV baktericidne svjetiljke koje uklanjaju problem mikroorganizama. Zahvaljujući njima, stanje vode će se značajno poboljšati, u njoj se neće razvijati bakterije, gljivice i virusi

 

Kako dobro očistiti dno bazena?

 

Kemija bazena i pumpe za filtriranje omogućuju dobivanje čiste vode, ali to često nije dovoljno da bi cijeli spremnik bio savršeno čist. Kritična mjesta u vrtnom bazenu svakako su stijene i dno. Ovdje se talože pijesak, pelud i prašina, a zatim se tu najčešće razvijaju i alge. Na tim mjestima najčešće je potrebno dodatno čišćenje. Za čišćenje vrtnih bazena koriste se odgovarajući uređaji i ručni pribor.

 

Čime očistiti dno bazena, a čime stijenke vrtnog bazena?

 

Ako želite dobro očistiti vrtni bazen, pripremite odgovarajuću opremu i pribor za bazen. Dno je najlakše očistiti usisavačima. Na tržištu su dostupni automatski i ručni usisavači bazena. Automatski usisavači bacaju se u spremnik i sami čiste dno bazena. S takvim usisavačima dno mora biti dobro poravnato i najbolje je da je bazen unaprijed postavljen na prostirku bazena. Ručni usisavači zahtijevat će dodatni rad, ali osim dna, s njima ćete očistiti i prljavštinu na stijenkama bazena.

Oprema za bazene također će biti korisna. Pribor koji se nudi u našoj trgovini su ručne četke, mreža i teleskopski štapovi. Zahvaljujući njima, ručno čišćenje bazena bit će mnogo jednostavnije i brže.

 

Može li se na dnu bazena koristiti oprema za čišćenje?

 

Apsolutno! Automatski usisavači za dno bazena su vrlo popularni. Vrijedi ih sustavno koristiti kako biste uklonili svu prljavštinu i nečistoće s dna bazena.

Automatski usisavači su izvrstan način čišćenja dna od taloga. Kako bi se spriječila zamućenost vode u bazenu, vrijedi koristiti koncentrirane preparate za čišćenje. Oni vežu fine nečistoće, čestice se povezuju i tonu na dno. Takav grubi, skliski ili masni talog lakše je ukloniti običnim cjedilom bazena ili automatskim usisavačem bazena.

 

Je li ručno čišćenje važno?

 

Čak i najbolji automatski uređaji neće moći zamijeniti rad ljudskih ruku. Iz tog razloga, neželjeni zagađivači koje je teško ukloniti automatskim usisavačem moraju se ručno ukloniti ručnim usisavačem ili četkom i mrežom.

S mrežom za bazen uklonit ćete plutajuće nečistoće. Ovisno o veličini bazena, površina vode može biti stvarno velika, pa je dobro kupiti mreže na teleskopskim štapovima koji će vam omogućiti da dođete čak i vrlo daleko. Vrijedno je uložiti u skimmere koji hvataju čvrste ostatke nečistoća s površine bazena.

Ručne četke i ručni usisavači omogućit će vam čišćenje stijenki i dna bazena. Zahvaljujući njima, riješit ćete se, između ostalog, magnezijevog taloga i pobrinuti se za dobru čistoću vode. Redovitim čišćenjem vrtnog bazena smanjit ćete i razvoj algi.

 

Je li čišćenje bazena izvana također važno?

 

Naravno! Čišćenje dna bazena je važno, ali je jednako važno voditi brigu o stanju vanjskih stijenki. Vanjske dijelove bazena možete očistiti običnom vlažnom krpom. Vlažnom krpom možete očistiti i ovratnik koji podržava ekspanzijski bazen i okvir koji stvara bazen s metalnim okvirom. Bez obzira na konstrukciju bazena, vrijedi voditi brigu i o njegovom stanju i izvana. Na isti način treba čistiti vrtni jacuzzi.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!