locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Pravila za jednostavan dizajn kuhinje

Objavljeno: 2022-03-24 18:23:07
Kategorija: Blog

 

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u kući - ovdje se obično provodi vrijeme s obitelji. Mnogima dan započinje u kuhinji, kuhajući kavu, ovdje isto tako usmjeravamo svoje korake nakon posla kako bismo podgrijali obrok. Kuhinje često služe kao blagovaonica, osobito u kombinaciji s dnevnim boravkom, ali to također može biti mjesto za rad, tako da dizajn kuhinje mora biti dobro osmišljen. Kako dizajnirati kuhinju? Koji namještaj za kuhinju odabrati? Ova prostorija prvenstveno treba pružiti funkcionalnost, jednostavnost održavanja čistoće i reda, kao i osigurati sigurnost članovima kućanstva. Na što još treba obratiti pozornost?

 

Najvažnija pravila u dizajnu kuhinje

 

Uređenje kuhinje je pravi izazov! Prije nego što dođete do toga, morate uzeti u obzir, prije svega, koliki prostor za kuhinju imate na raspolaganju. Ako projektirate kuću koja će se tek graditi, onda ste u najudobnijoj situaciji, jer imate priliku sve prilagoditi vašim očekivanjima i potrebama. U situaciji kada je zgrada već u izgradnji ili kada kupujete izgrađeni stan, morat ćete malo razmisliti kako bi vas dizajn kuhinje u potpunosti zadovoljio.

 

Soba s čajnom kuhinjom i kuhinja otvorena prema dnevnom boravku

 

Izbor komponenti koje će činiti kuhinjski namještaj, dobro je uskladiti s drugi namještajem u interijeru - ako imate otvorenu kuhinju, pobrinite se da je sve u skladu. Ako imate studio apartman, bilo bi dobro da se namještaj za dnevni boravak na neki način nadovezuje na kuhinjski.

 

Kako dizajnirati kuhinju?

 

Dizajn kuhinje možete napraviti sami ili uz pomoć stručnjaka. Rad s dizajnerom interijera omogućit će vam stvaranje jedinstvenih aranžmana, punih neobičnih rješenja - međutim, ako želite sami napraviti projekt, upotrijebite jedan od internetskih alata. U početku, kuhinja se mora pažljivo izmjeriti - plan ili crtež svakog od zidova, na kojem će dimenzije biti precizno napisane, jer će to pomoći u izbjegavanju pogrešaka i neusklađenosti ormara. Mjerenja trebaju biti precizna i sadržavati bilo kakva odstupanja od norme ili neravnine - provjerite ravninu pomoću libele na nekoliko razina visine zida i upotrijebite kutomjer za provjeru svih kutova. Nacrtajte sve utičnice, prekidače i priključke, a zatim odredite stil, boje i materijale u kojima želite urediti prostoriju. Važno je da planirate visinu budžeta koji možete izdvojiti u tu svrhu.

 

Dizajn kuhinje korak po korak

 

U procesu projektiranja kuhinje morate uzeti u obzir mnoge čimbenike, od kojih je osnovna površina prostorije. U maloj kuhinji morate se voditi minimalizmom i odustati od nepotrebnih uređaja. Ormari bi trebali biti uski, ali prostrani, tako da u njih stanu svi kuhinjski dodaci, posuđe i zalihe hrane - neka vas inspirira kupaonski namještaj i namještaj za hodnik koji je uzak i prostran. Pokušajte montirati što više visećih ormara, i upotrijebite što više praktičnih dodataka za namještaj. S velikom kuhinjom imate više slobode pri dizajniranju prostorije, ali ne stavljajte namještaj i uređaje predaleko, kako ne biste radili previše nepotrebnih koraka prilikom pripreme jela. Kuhinjski namještaj obično je postavljen u obliku slova „I“ (u malim interijerima), „U“ i „L“ (u slučaju većih prostorija) ili u dva reda. Bez obzira na oblik koji imate, kuhinja bi trebala bit funkcionalna.

 

Dizajnirajte kuhinju prema svojim potrebama!

 

Raspored kuhinje i njezine opreme treba prilagoditi broju članova kućanstva i njihovim potrebama - osoba koja živi sama neće trebati veliku perilicu posuđa i hladnjak, ali sa svakom sljedećom osobom u kućanstvu povećava se potražnja za ormarićima. Zahtjeva dovoljno prostora za pospremanje više hrane, kao i posuđa ili pribora za jelo.

 

Kako odrediti zone u kuhinji?

 

U vrijeme projektiranja odredite radne zone - odaberite mjesto za:

  • zalihe (hladnjak i ormarići);
  • skladištenje hrane, kuhinjskog pribora, posuđa;
  • mokra zona, odnosno sudoper i smeće;
  • priprema jela (glavna radna ploča i, ako je moguće, pomoćne radne površine);
  • kuhanje.

Prije nego što prenesete svoje ideje na projekt, razmislite o još nekoliko stvari.

 

Radni slijed i redoslijed izvršavanja radova

 

Važno je ergonomski postaviti cijeli niz - uzmite to u obzir već u fazi projektiranja. Osnovna pravila pretpostavljaju da prilikom kuhanja trebate imati takav raspored namještaja i opreme koji će olakšati cijeli proces, tako da koš za smeće treba biti ispod sudopera, na desnoj strani radna ploča, malo dalje pećnica, a hladnjak na početku ili na kraju ovog niza (ovisno o rasporedu prostorije). Ovo je aranžman, naravno, namijenjen za dešnjake - u slučaju ljevorukih ljudi, sustav treba preokrenuti. Drugo važno pitanje vašeg projekta trebao bi biti razmak najvažnijih uređaja kao što su hladnjak, pećnica sa štednjakom i sudoper. Prilikom kuhanja trebali biste moći prijeći kuhinju u nekoliko koraka, tako da bi ti uređaji trebali biti na udaljenosti između 120 i 210 cm jedan od drugoga.

 

Kako stvoriti praktičnu kuhinju?

 

Na što još treba paziti pri pregledu projekata? Plinska peć ne smije se postavljati pored prozora (vjetar može uzrokovati požar), slično kao i hladnjak (zbog mogućnosti zagrijavanja od sunčevih zrak). Hladnjak ne smijete postaviti pored peći i pećnice zbog temperaturne razlike koja se koristi u tim uređajima. Također je dobro postaviti ormare s ladicama za pribor za jelo i police sa začinima u razini očiju i nadohvat ruke.

 

Ergonomska kuhinja

 

Što će još kuhinju učiniti ergonomičnijom i udobnijom tijekom uporabe? Radna površina pored hladnjaka olakšati će spremanje proizvoda nakon kupovine. Ako govorimo o radnim površinama, onda glavna treba biti jednostavna za čišćenje i otporna na ogrebotine i djelovanje vode. Njezine dimenzije treba prilagoditi površini prostorije, ali preporučena duljina je između 60 i 120 cm.

 

Male stvari koje ćete cijeniti

 

Prilikom dizajniranja kuhinjskog prostora vrijedi obratiti pažnju i na broj utičnica - trebali biste ih imati dovoljno da možete priključiti sve potrebne kućanske aparate. Aparat za kavu, kuhalo za vodu, toster... Razmislite o tome što je još potrebno u vašoj kuhinji i odredite prikladno mjesto za njih. U kuhinji ne bi trebalo nedostajati dodatne rasvjete - najbolje ih je montirati ispod visećih ormarića kako bi se osvijetlile radne površine. Isto tako je vrijedno u ovom prostoru imati stolicu ili tabure.

Za više proizvoda potrebnih za organizaciju vaše kuhinje pozivamo vas da posjetite trgovinu Emmezeta. Čeka vas dobra usluga i širok asortiman. Naši proizvodi odlikuju se visokom kvalitetom i niskom cijenom.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!