locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Preobrazba regala u dnevnom boravku. Inspiriramo!

Objavljeno: 2021-12-21 15:02:24
Kategorija: Blog

 

Zidne jedinice su za mnoge od nas relikvija. Masivni, kutni, neelegantni, odbojni - to su najčešći pojmovi i asocijacije koje riječ "zidna jedinica" priziva. Nije ni čudo da kada se ukaže prilika, riješimo ih se s lakoćom i zamijenimo ih laganim, modernim i dizajnerskim modularnim namještajem.

Bili ste u iskušenju da obnovite stari dnevni boravak i regal? Očistiti, obojati, promijeniti noge i ručke, pretvoriti ga iz dosadnog namještaja u dekoraciju dnevnog boravka? Ako vam se to čini nemogućim i potpuno nerealnim, varate se. Obnova starog namještaja moderan je trend uređenja interijera, koji rado koriste stilisti i dekorateri interijera. Osvježeni, postaju ukras mnogih interijera. Štoviše, ovaj tretman nije ni težak ni skup, a učinak koji daju može vas oboriti s nogu.

Što je aktualno i kako obnoviti staru zidnu jedinicu? Prijedlozi!

 

Metamorfoza regala - kratki vodič

 

Prije nego što odlučite obnoviti regal u dnevnoj sobi, razmislite o tome kakav učinak želite postići. U kojem stilu i bojama bi trebao biti novi namještaj? Važno je imati spremnu ideju i dizajn cijelog projekta za stvaranje vašeg novog kutka. Imate puno mogućnosti. Vrijedno je spomenuti najčešće kao i najradije korištene. Kako možete renovirati stari komad namještaja iz vašeg doma? Evo nekoliko provjerenih načina.

 

Bojanje - način brze transformacije

 

Godinama se najčešće koristi bojanje za obnovu starog namještaja. Ova metoda vam omogućuje da u potpunosti promijenite izgled: komode, ormara, polica za knjige, regala ili radnog stola, jednom riječju, svih elemenata dnevnog boravka. Međutim, postoji važan uvjet ako se odlučite na bojanje. Namještaj mora biti izrađen od drveta. Bojanje furnira može završiti katastrofom. Za obnovu ove vrste namještaja imamo još jedno rješenje, ali više o tome za trenutak.

Za obnovu drvenog namještaja trebat ćete: brusni papir ili brusilica, boja za drvo, lak, nove ručke i eventualno nove noge.

Započnite rastavljanjem zidne jedinice na pojedinačne elemente. Vjerojatno ćete morati odvrnuti i odvojiti pojedine dijelove. Kada podijelite cjelinu na pojedinačne module, pokušajte rastaviti svaki od njih u najmanje moguće elemente. Na primjer, komodi uklonite ladice, ručke, vrata, police, odvrnuti noge. Zašto to učiniti? Da vam olakša posao. Svaki element mora biti brušen i matiran kako bi se njegova površina pripremila za bojanje. Brusilica će ovdje najbolje funkcionirati. Ako je nemate, koristite sitno zrnati brusni papir. Obrišite površinu elementa kako biste ga matirali. Ne morate obrisati cijeli sloj stare boje. Dobro je riješiti se laka, tako pripremljena površina će apsorbirati i dobro držati novu boju.

Sada je također vrijeme da se napune sve šupljine i štete nastale tijekom korištenja. Za popravak koristite poseban kit za drvo. Uz njegovu pomoć izravnat ćete i popraviti sva oštećenja na površini.

Nakon brušenja i popravka šupljina na svim elementima, obrišite ih ekstrakcijskim benzinom, koji će odmastiti i očistiti te pripremiti namještaj za bojanje.

Čime bojati drveni namještaj? Boje za drvo! Izbor i u tom pogledu je stvarno impresivan. Birajte između širokog raspona boja, mat i sjajnih. Ovdje izbor u potpunosti ovisi o vama, vašem projektu i ideji.

Obojite svaki element zasebno nanošenjem dva sloja boje. Kada se sve osuši, dodatno zaštitite cjelinu lakom. Sljedeći korak je popraviti ručke i noge. U trgovinama namještaja naći ćete širok izbor tih elemenata. Za obnovu možete odabrati moderne kao i dizajnerske elemente koji će zidnoj jedinici dati moderan izgled.

Završna faza je ponovno sastavljanje svih elemenata tek kad se boja i lak sasvim osuše.

 

Obljepljivanje - dizajnerska ideja za osvježavanje zidne jedinice

 

Obnova komada namještaja od šperploče i završena furnirom zahtijeva uporabu različite tehnike. To može biti obljepljivanje. Tehnika obnove je vrlo jednostavna i istodobno jeftina. Materijale koji se koriste za to, možete kupiti u svakoj građevinskoj trgovini.

Čime oblijepiti namještaj? Imate dvije opcije - poseban ljepljivi furnir ili ukrasne tapete. Druga metoda - po našem mišljenju - mnogo je učinkovitija i daje više mogućnosti. Danas tapete imaju različitije uzorke, boje i teksture. Uz njihovu pomoć možete stvoriti doista neobičan komad namještaja za uređenje. Zidna jedinica obnovljena tehnikom lijepljenja može postati najveći ukras u svakom prostoru.

Kako funkcionira postupak lijepljenja? To je jednostavno, iako zahtijeva strpljenje i točnost.

Uzmite dimenzije pojedinih elemenata određenog modula, a zatim ih prenesite na tapetu ili furnir. Izrežite točno svaki element. Prije nego što počnete lijepiti, uklonite ručke i dekorativne elemente, očistite i odmastite površinu. Za to možete koristiti ekstrakcijski benzin. Zalijepite svaki element polako i temeljito. To uopće nije težak zadatak - minimalna preciznost je dovoljna da se možete nositi s tim. Ako koristite samoljepivu tapetu, možete je zaštititi lakom. Nove fronte izrađene na ovaj način bit će izdržljivije.

 

Prirodno drvo uvijek u modi

 

Vrijedi reći nekoliko riječi o namještaju od masivnog drva. Antikviteti s dušom mogu se naći u domovima naših baka i djedova. Drveni namještaj, iako izrađen godinama prije, često je u izvrsnom stanju, zbog čega je njegova obnova apsolutni hit.

Ako imate tako lijep starinski komad namještaja, dobro razmislite prije nego što ga obojite bojom. Možda je za obnovu bolje rješenje čišćenje, brušenje i dobivanje prirodnih ljepota drva? U takvoj situaciji dovoljan je lak ili bajc. Učinak će se nesumnjivo činiti impresivnim.

 

Metamorfoza regala ili možda tehnika decoupage? 

 

U ovom trenutku želimo razgovarati o još jednoj zanimljivoj tehnici, koja može biti sjajan način za obnovu zidne jedinice. Decoupage - je tehnika koja se sastoji od lijepljenja salveta, decoupage papira ili rižinih papira na drvene, metalne ili staklene površine. To nije novi trend, ali tek nedavno dobiva na popularnosti.

Elementi ukrašeni tehnikom decoupage jedinstveni su i iznimno šarmantni. Ako tražite neobičnu ideju za obnovu, možda vrijedi razmotriti ovu metodu. Pogotovo što ćete na internetu pronaći cijelu hrpu vodiča i videozapisa s uputama koji će vam pokazati kako odlijepiti namještaj korak po korak.

Ako konačno odlučite da se ništa ne može učiniti s vašom zidnom jedinicom jer oštećenja ne dopuštaju obnovu, posjetite trgovinu Emmezeta i opremite svoj dnevni boravak novim, elegantnim i funkcionalnim modularnim namještajem. Za vas imamo veliki izbor namještaja kao i ukrasnog pribora, a naši savjetnici pomoći će vam da donesete najbolju odluku. Pozivamo vas u kupovinu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!