locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Prostor između kuhinjskog namještaja - savjeti za uređenje

Objavljeno: 2021-11-15 14:32:59
Kategorija: Blog

 

Zid iznad kuhinjske radne ploče treba učinkovitu zaštitu od prljavštine, vode, vlage i visokih temperatura. Kako ga obložiti da bi dobili izdržljivu, lako perivu i što je najvažnije estetsku površinu? Što staviti na zid između radne ploče i ormarića za pohranu?

Nakon što odaberemo savršene setove kuhinjskog namještaja, počinjemo razmatrati što će najbolje odgovarati na zid. Kuhinja je srce našeg doma i iako je prostor između ormara samo mali dio sobe, često će ovo mjesto biti odlučujuće kako će cjelina izgledati.

 

Što staviti na zid između ormarića?

 

Donedavno je odgovor na ovo pitanje bio jednostavan, ukras klasičnih kuhinjskih zidova bile su keramičke pločice. Danas imamo mnogo više mogućnosti za estetsko i zanimljivo uređenje prostora između ormara, možemo birati između materijala kao što su staklene ploče, laminirane ploče, pločice, kamen, metal, dekorativne boje i mnogo drugih. Najvažnija će biti dobra ideja za prostor između ormarića tako da se u kuhinju uklapaju ostali namještaj i drugi elementi opreme kao što su kuhinjski ormarići, kuhinjske fronte, kuhinjske radne ploče i pribor.

 

Popunjavanje prostora između ormarića

 

Važan kriterij pri odabiru materijala bit će i udaljenost između radne ploče i visećih ormarića. Prilikom ugradnje modularnog namještaja u kuhinju, ne zaboravite osigurati prostor za udoban rad. Udaljenost između ploče i visećih kuhinjskih ormarića trebaju biti oko 55-60 cm. Ukoliko imamo dovoljno prostora za kuhanje možemo si priuštiti bilo koju završnu obradu ove površine, npr. cigle, kamena ili mozaika, ali ako se naši kuhinjski ormarići nalaze niže, bolje je postaviti ujednačen, praktičan materijal, da je jednostavan za održavanje čistoće i da ne preplavi vizualno mali prostor između namještaja.

 

Moderne kuhinje sa pločicama

 

Pločice iznad radne površine savršeno su rješenje, jeftin su materijal, otporan na vlagu i visoke temperature. Pružaju neograničene mogućnosti uređenja, jer dolaze u svim mogućim bojama, oblicima i veličinama. Odlučujući se za to, možemo stvoriti i klasičnu i modernu kuhinju.

Moderne pločice jedan su od prvih koraka u uređenju prostora takve prirode, na što vrijedi obratiti pažnju? Što se tiče boje, svakako se usredotočimo na ujednačenu shemu boja odabranih pločica, a ako se odlučimo za jednobojni bijeli ili sivi kuhinjski namještaj, u obzir uzmite boje kao što su bež, bijela, siva i crna. Moderne pločice izgledat će impresivno ako umjesto malih kockica odaberete one velikog formata, postavljene bez spojeva.

Male pločice na zidu u kuhinji izgledaju fenomenalno, ali zbog velikog broja spojeva u kojima se prljavština voli taložiti, postoji problem održavanja površine čistom. U praktičnom smislu, pločice velikog formata bit će bolje rješenje, što vam omogućuje da smanjite broj spojeva na minimum.

 

Staklene ploče ili dekorativno staklo

 

Staklena ploča daje ugodan naglasak na zidovima iznad radne površine u modernim kuhinjama, ne samo da će razbiti monotoniju vizualno teških, čvrstih elemenata, kao što su drveni ormari ili kamene radne ploče, već će biti i izuzetno funkcionalna, jer je lako očistiti bilo kakvu prljavštinu s nje. Staklene ploče za kuhinju izvrsno će izgledati u maloj kuhinji gdje će staklo reflektirati svjetlost, optički povećavajući unutrašnjost. Osim toga, možemo biti sigurni da će staklo u kuhinji savršeno zaštititi radni prostor iza štednjaka ili na mjestu gdje ćemo postaviti ormariće ispod sudopera.  

 

Boja na zidu u kuhinji

 

Bojanje zidova u prostoru između ormara i radne ploče omogućuje vam da dobijete veliki učinak. Nažalost, neće svaka boja biti dobra u često zamagljenoj kuhinji. Treba uzeti u obzir da bi prilikom bojanja zidova iznad ormara ili kuhinjskih pultova trebalo koristiti perive boje, otporne na vlagu, gljivice i bakterije. Iz redova proizvoda dostupnih na tržištu odaberimo lateks i keramičke boje. Kao dekorativni naglasak na kuhinjskom zidu najbolja će biti magnetna boja.

 

Tapete u kuhinji

 

Iznad kuhinjske radne površine možete postaviti i tapete. One će vam omogućiti brzu preobrazbu kuhinje, kao i dobivanje glatke površine sa zanimljivim uzorkom ili otiskom. Tapete za kuhinju postaju sve modernije, a njihov širok izbor omogućuje vam da uredite zanimljive moderne kuhinje. Za kuhinju je najbolje odabrati posebne tapete, napravljene za ovakve prostorije, jer su otporne na mrlje i visoke temperature, a osim toga lako se čiste.

 

Elegantan kamen ili cigla

 

Prirodni kamen je izuzetno zanimljiv, kao i luksuzan način za završnu obradu kuhinjskih zidova. Nažalost, lijep izgled ne ide uvijek ruku pod ruku s praktičnošću korištenja. Neke vrste kamena koji se koriste za popunjavanje prostora iznad pultova apsorbiraju masnoću i vodu. Osim toga, lako se mogu okrhnuti, ogrebati i brisati. Da bi se povećala njihova čvrstoća, treba ih redovito impregnirati i čistiti posebnim sredstvima.

U tom smislu, mnogo bolji bit će granit, koji je tvrd, otporan na mehanička oštećenja, visoke temperature i mrlje. Zahvaljujući glatkoj, ujednačenoj strukturi, upija malu količinu vode i prljavštine, zahvaljujući kojoj ćemo dobiti lako perivu završnu obradu zida iznad radne ploče.

Slično je i s keramičkim pločicama. Zid iznad ploče obložen njima upija vlagu i masnoću, zbog čega zahtijeva pravilnu zaštitu ili impregnaciju zaštitnim sredstvima i sredstvima za njegu. Kako bi se zaštitio kameni ili zid s pločicama, potrebno je mjesta, posebno kutna, izložena prljavštini obložiti prozirnim staklenim pločama postavljenim na vijke.

 

Na što treba obratiti pažnju prilikom dizajniranja zida iznad radne ploče?

 

· klasični interijer s toplom atmosferom dobit ćete ako se odlučite za keramičke pločice, opeke, drvo ili laminirane ploče

· fokusirajući se na staklo ili keramičke pločice, kao i boju koja se slaže s pločom, dobit ćemo moderan dizajn

· laminirana ploča s uzorkom, staklo s tiskanom grafikom, kao i PVC paneli je dobro i jeftino rješenje za oživljavanje bilo koje kuhinje, osobito tamne i male kuhinje

· ako je prostor kuhinje između radne ploče i visećih ormarića mali, dobro je postaviti vizualno lagani materijal, npr. glatke bijele pločice ili jednoličnu laminiranu ploču.

· u slučaju efekta elegantne, luksuzne i ekskluzivno uređene kuhinje dat će korištenje materijala kao što su mramor, granit ili drugi prirodni kamen.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!