locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Provjerite koliko klora treba uliti u bazen

Objavljeno: 2022-04-22 09:00:16
Kategorija: Blog

 

Čisti bazen je siguran bazen, a siguran bazen dokazani je recept za uspješno opuštanje u vrtu. Prema ovom principu, filtrirate, pročišćavate i tretirate vodu u vrtnom bazenu kako biste je mogli koristiti što je moguće duže.

Kupanje u kristalno čistoj bazenskoj vodi nesumnjivo je zadovoljstvo, zato ne čudi pretjerana briga o njenoj dobroj kvaliteti. Međutim, vrijedi razmisliti nije li korištenje prekomjerne količine kemija u vodi i štetnija i opasnija od blago zaprljane vode? Koliko klora treba uliti u bazen kako bi se održale zdrave proporcije? Koliko često treba koristiti kemiju u bazenu? Naši stručnjaci pomoći će vam da pronađete odgovor na ova pitanja.

Bazen je rezervoar koji se na neki način može usporediti s jezerom. Kada voda u jezeru stoji nepomično, u njoj se nakupljaju alge, bakterije i mali organizmi koji crpe hranu iz okolne vegetacije. Isto se događa s vodom u bazenu, ako se ne filtrira pravilno i redovito ne tretira, počinje postajati mutna i zelena. Kako se nositi s tim? Ovdje vam u pomoć priskače kemija za bazen. Njezina pravilna primjena ima ogroman utjecaj na održavanje ispravnog stanja vode u bazenu.

 

 

Nekoliko riječi uvoda o kemiji bazena

 

Kemija za bazen je sveobuhvatan skup proizvoda čiji je zadatak pomoći u održavanju optimalnih parametara vode u bazenu. Korištenje kemija za bazen, u redovitim intervalima, omogućuje održavanje odgovarajuće kiselosti za vodu u bazenu, sprječavanje stvaranja i razvoja algi, zamućenja vode i umnožavanja bakterija u njemu.

Široka kategorija kemije bazena uključuje proizvode kao što su:

- Klor za bazen
- Aktivni kisik za bazen
- Antialge za bazen
- Regulacija pH vode u bazenu
- Flokulanti i koagulanti
- Početni setovi kemije za bazen
- PH testeri za bazen

Svi gore navedeni proizvodi namijenjeni da biste dezinficirali, flokirali, regulirali pH vrijednost vode i očistili vodu. Sadrže aktivne tvari i pažljivo odabran sastav koji se savršeno nosi s različitim vrstama nečistoća u bazenskoj vodi. Kemikalije su dostupne u obliku tekućina, tableta ili granula. Odabirom prave pripreme usredotočujete se na čistu vodu tijekom cijele sezone, pod uvjetom da je mudro koristite.

 

Priprema spremnika za čišćenje

 

Prije upotrebe kapsula klora pripremite se za proces dezinfekcije. Sve dodatke za bazene, posebno dječje igračke, treba ukloniti iz bazena. Lišće, insekti ili grančice s drveća ne mogu plivati u vodi bazena. Klor je najbolje koristi odmah nakon punjenja vode svježom vodom. Tada će proces kloriranja donijeti najbolje i nabrže rezultate.

Prilikom čišćenja bazena vrijedi zaštititi dodatni pribor koji je također s vremena na vrijeme potrebno dezinficirati. U bazenima plutaju razni predmeti - kolutovi za plivanje, madraci, dječje igračke. Sve to snažno utječe na razinu onečišćenja bazena. Pogotovo kada igračke dospiju iz pješčanika, ravno u spremnik. Kućni ljubimci također traže hlađenje u vodi - psi koji plivaju u vrtnom bazenu saveznici su umnožavanja dodatnih mikroorganizama. Stoga, najbolje što možete - zaštitite bazen od vanjskih čimbenika koji utječu na kvalitetu bazenske vode. Možete se opremiti specijalnim pokrovima za bazene (trajnim ili privremenim), koji će zaštititi bazen tijekom nekorištenja. Zahvaljujući njima, lišće, pelud i prašina iz zraka neće padati u vodu.

 

 

Tablete za pročišćavanje bazenske vode

 

U trgovini ćete pronaći tablete za bazen s različitim koncentracijama klora. Morate pretpostaviti da bi u bazenskoj vodi trebalo biti oko 0,3 mg to 0,6 mg klor na 1 litru bazenske vode. Da biste odabrali prave proporcije - prvo izračunajte koliko vode ima u vašem bazenu. Što je bazen veći, to će vam trebati više dezinficijensa, ali njihova cijena i dalje može biti niža od cijene i vremena potpune zamjene vode u bazenu kada više nije upotrebljiva.

Ekspanzijski bazeni i bazeni s metalnom konstrukcijom mogu se očistiti na gore opisani način. Jedna tableta kemije za bazen trebala bi biti dovoljna za dezinfekciju oko 2m³ vode. U vrijeme kada se vrtni bazeni ne koriste, u dozatoru ili pumpi treba biti tableta klora. Međutim, za vrijeme kupanja, pumpu za bazen treba isključiti, a dozator s kemijom bazena izvaditi iz vode. Tablete s kemijom treba nadopunjavati svakih nekoliko dana. Vrtni bazen s čistom vodom pravo je blago, pa je vrijedno osigurati redovito tretiranje i dezinfekciju.

 

Kako klor djeluje u bazenskoj vodi

 

Klor je kemijski element koji uništava bakterije, viruse i alge koje se razmnožavaju u bazenu. Svi su oni izuzetno opasni i ugrožavaju zdravlje korisnika bazena. Bazen koji je ostao bez odgovarajuće zaštite idealno je stanište za mikrobe. Brzina njihovog umnožavanja može biti vrtoglava. Ako dopustite da se na dnu spremnika pojavi čak i mala količina bakterija ili algi, možete brzo požaliti. Iritacija kože, svrbež i peckanje očiju i sluznice samo su neke od nuspojava prljave vode u bazenu. Iz tog razloga vrijedi ulagati u kemiju bazena i redovito dodavati klor, koji će biti odgovoran za uništavanje bakterija i drugih mikroorganizama.

Cijeli proces kloriranja bazenske vode sastoji se od dvije kemijske reakcije. Prva je oksidacija koja uzrokuje stvaranje vezanog klora u bazenu, a druga je aktiviranje dezinfekcije vode. Cijeli proces dovodi do dezinfekcije i uništenja virusa, bakterija i mikroba koji su se pojavili u spremniku.

Vrlo važno pravilo je održavati pravu količinu doziranog klora. Ni pod kojim uvjetima ne smije se prekoračiti. Učinci takvog djelovanja mogu biti jednako opasni kao i oni uzrokovani mikroorganizmima. Pravilno održavana razina klora u bazenu trebala bi biti u rasponu od 0,3 mg/l do 0,6 mg/l. Pravilna doza je stoga od velike važnosti.

Koliko klora treba sipati u bazen kako bi se pravilno brinulo o vodi? Postoje dvije mogućnosti. Prije početka sezone, odmah nakon postavljanja bazena i punjenja vodom, treba napraviti šok kloriranje. Ovo je takozvana početna doza. Tijekom sezone klor se koristi u skladu s preporukama proizvođača, uzimajući u obzir veličinu spremnika.

 

 

Koliko često dozirati klor tijekom sezone

 

Kao što smo ranije spomenuli, idealan sadržaj klora u bazenu trebao bi biti oko 0,3 mg do 0,6 mg na 1 litru vode u bazenu. Važno je napomenuti da maksimalni sadržaj ne smije prelaziti 1 mg / l. Također zapamtite da preniski sadržaj klora neće dugo održavati vodu čistom, brzo će postati mutna, a zidovi spremnika bit će prljavi i skliski.

Svaki proizvođač na svojoj ambalaži stavlja savjete o doziranju kemije. Najčešća shema s kojom se možete susresti je:

- tableta multi klor 20 g do 5 m³ vode
- tableta multi klor 60 g do 10 m³ vode
- tableta multi klor 200 g do 20 m³ vode

Dezinficijense treba redovito koristiti. Vrtni bazeni i voda u njima posebno su izloženi umnožavanju mikroorganizama. Samo sustavno doziranje omogućit će održavanje ispravnih parametara vode. Vrlo je važno da se klor u vodi održava na konstantnoj razini – oko 0,3 do 0,6 mg i brine o vrtnim bazenima.

Ako želite dozirati odgovarajuću količinu tableta klora u bazen, prvo provjerite volumen spremnika.

 

Automatsko doziranje bazenskog klora

 

Ako je vaš vrtni bazen na mjestu koje nije vrt pored kuće, nego na primjer, na parceli koju posjećujete samo vikendom ili rjeđe i ne možete kontrolirati kvalitetu vode onoliko često koliko biste željeli - imamo izvrsno rješenje za vas. U trgovinama postoje automatski generatori klora s pumpom. U takve uređaje jednom godišnje sipa se sol, što omogućava da voda u bazenu ostane čista. Takvi uređaji nisu najjeftiniji, ali njihova dugotrajna uporaba omogućuje vam da vratite troškove generatora uštedom na dodatnoj kemiji bazena. Ovo je vrlo prikladno rješenje za ljude koji zaboravljaju na redovitu zamjenu tableta, rokova i proporcija. Čista voda u bazenu sačuvana tijekom cijele sezone kupanja može biti vrijedna takvog izdatka.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!