locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Prozor u kupaonici - prijedlozi za prekrivanje

Objavljeno: 2022-03-28 16:47:40
Kategorija: Blog

 

Prozor u kupaonici igra nevjerojatno važnu ulogu. Zahvaljujući prirodnom svjetlu koje pada kroz kupaonski prozor, unutrašnjost postaje svjetlija i čini se prostranijom. Ništa ne može u potpunosti zamijeniti prirodnu rasvjetu, čak ni najsjajniji i savršeni lusteri. Mnogi vlasnici male kupaonice i kupaonice bez prozora sanjaju o malom prozoru iznad kade ili umivaonika i kako obavljaju jutarnju toaletu uz prekrasan izlazak sunca.

Prozori u kupaonici, unatoč činjenici da su nevjerojatna prednost interijera, ne moraju uvijek ostati odškrinuti i otkriveni. Kupaonica s velikim prozorom može osramotiti članove kućanstva prilikom večernjih kupki ili tuširanja. Zato je vrijedno razmotriti čime prozor kupaonice može biti prekriven tako da interijer ostane atraktivan, a korištenje kupaonice bude sigurna i zaštićena od pogleda.

 

Rolo zavjese za prozor kupaonice

 

Jedna od ideja za osiguravanje vaše privatnosti tijekom toalete je postavljanje rolo zavjesa na prozor. Takve rolete proizvode se u nekoliko varijanti. Jedna od njih su rolo zavjese od tkanine, ali one bi se trebale postaviti na prozorima koji se nalaze daleko od kade i tuša. Tkanine roloa u standardnim verzijama uglavnom su dekorativne, pa zato - nisu dovoljno otporne na vodenu paru i mrlje koje mogu nastati tijekom kupanja. Ako se vaš prozor nalazi neposredno iznad kade ili nedaleko od tuš kabine, radije kupite rolete od poliestera ili drugih vodootpornih, debelih materijala. Prije kupnje pazite da nemaju metalne dijelove koji se uništavaju pod utjecajem vlage. Nešto jeftinije rješenje mogu biti plisirane zavjese, što vam omogućuje da pokrijete samo određeni dio prozora. Možete ih navući do sredine prozora, što osigurava ulaz svjetlosti kroz gornji dio prozora i istovremeno prekriva staklo u donjem dijelu.

Rolo zavjese su dostupne u različitim bojama i uzorcima. Ako imate svijetle, standardne kupaonske ormare - možete diverzificirati interijer i odlučiti se za rolo zavjese jakih boja. Ako su setovi namještaja u kupaonici kontrastni ili tamni, posegnite za mliječnim ili svijetlo sivim žaluzinama ili plisiranim zavjesama.

 

Žaluzine za prozor kupaonice

 

Još jedan prijedlog da biste se zaštitili od vanjskog svijeta u kupaonici je ugradnja žaluzina na prozore. Žaluzine od plastike ili drugih umjetnih materijala mogu se pokazati pravim izborom. Prije nego što ih kupite, međutim, trebali biste pažljivo izmjeriti dimenzije prozora i precizno uskladiti rolete s njima kako biste mogli pokriti staklo sto posto. Ponekad loše odabrane rolete ostavljaju praznine s obje strane prozora kroz koje ulazi svjetlost i ne daju punu privatnost tijekom kupanja. Podudaranje sjenila s prozorom stoga je jako važno.

 

 

Prednost odabira žaluzina za prozore kupaonice je lakoća održavanja. Dovoljno ih je s vremena na vrijeme obrisati mokrom krpom ili posebnim deterdžentom za zaštitu plastike. Neke kemikalije sprječavaju nastajanje gljivica, plijesni i mikroba na poprskanim površinama i savršene su za razne površine u kupaonicama. Takvi pripravci mogu se koristiti za čišćenje ne samo roleta ili prozorskih fronti, već i za kupaonske stupove ili stojeće kupaonske ormariće i viseće kupaonske ormariće. Pogotovo oni koji su najizloženiji vlazi i zalijevanju, odnosno onih koji su najbliže tušu ili kadi.

Također je vrijedno spomenuti i dostupnost drvenih žaluzina. To je vrsta prozorskih zaslona koji se najčešće koriste u dnevnim i spavaćim sobama. Drvene rolete na prvi pogled mogu se činiti ne baš dobrom idejom kao zaštita prozora kupaonice zbog osjetljivosti drva na vlagu, a kao rezultat toga, labavost i uništavanje materijala. Međutim, možete se odlučiti za drvene žaluzine za prostorije s povećanom vlagom. One su posebno impregnirane i zaštićene od vodene pare i promjene temperature, što ih čini idealnima za ugradnju u kupaonice. Štoviše, ako je vaš kupaonski namještaj poput ormarića ispod umivaonika ili komode za kupaonicu izrađen od drva, ovi zasloni savršeno će se uklopiti u rustikalni stil kupaonice. Korištenje drvenih žaluzina može interijeru dati toplinu i eleganciju.

 

Samoljepiva folija za prozore kupaonice

 

Izuzetno zanimljiv prijedlog za potpuno prekrivanje stakla u kupaonici su folije pričvršćene na staklo pomoću samoljepljivog sloja. Struktura ljepljivog filma, osim svojstava izmaglice s vanjske strane prozora, ima takozvanu prozirnost. Zahvaljujući tome, može se zadržati prirodno osvjetljenje u kupaonici, jer materijal propušta sunčeve zrake. Folije zalijepljene na prozoru izuzetno su jednostavne za održavanje. Folija se može čistiti istim sredstvima kao i ogledala u kupaonici ili jednostavno obrisati vlažnom krpom.

 

Statička folija za prozor kupaonice

 

Alternativa samoljepljivoj foliji je statička folija, koja se razlikuje od prethodne po metodi postavljanja. Ova vrsta zaštite postavlja se bez upotrebe ljepila, jer da se pričvrsti na prozor potrebna je samo voda. To su vodootporni materijali, tako da je moguće postaviti ih izravno na prozor iznad kade ili tuša. Velika prednost ovog rješenja je ta što nije potrebno  zatvarati ili pomicati zaštitu - folija je trajni element. Osim toga, kupaonica ostaje trajno osvijetljena, jer materijal propušta sunčeve zrake u unutrašnjost. Najveća prednost statičkih folija je njihova svestranost i mogućnost ponovne uporabe. Statični materijali mogu se odlijepiti čak i ponovno zalijepiti samo čistom vodom, a ipak neće izgubiti svojstva. Neke vrste folije mogu se kupiti s uzorcima utisnutim u njih, zahvaljujući kojima su izvrstan element dekoracije.

 

Tradicionalne zavjese za kupaonicu

 

Posljednji prijedlog zaštite prozora su klasične, tradicionalne zavjese. Zavjese se mogu povezati s nezahvalnim, staromodnim rješenjima koja su se koristila u kupaonicama prije nekoliko desetljeća, ali sve ovisi o materijalu koji odaberete. U stacionarnim ili internetskim trgovinama postoji niz dizajna i tkanina od kojih se šivaju zavjese. Elegantni, svjetlo nepropusni materijali često su savršeni za pokrivanje prozora u kupaonici. Štoviše, postoje mnoga mjesta koja nude šivanje zavjesa po mjeri, tako da ih možete točno prilagoditi svojim potrebama. Zavjesa izrađena od materijala koji na primjer reflektira svjetlost ili lagano svjetluca može dodatno biti jedinstveni dekorativni element!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!