locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Pumpe za vrtne bazene - vrste i kapaciteti

Objavljeno: 2022-03-08 15:36:22
Kategorija: Blog

 

Bazen u vrtu odličan je način za opuštanje u vrućim ljetnim danima! Hladi, opušta i jamči djeci odličnu zabavu na svježem zraku. Međutim, da bi odmor i zabava bili sigurni i udobni, voda iz bazena mora biti čista. Ne radi se samo o skupljanju lišća ili insekata s njegove površine, već i uklanjanju opasnih mikroorganizama i nečistoća koje se ne mogu vidjeti golim okom. Da biste osigurali higijenu, morate se opskrbiti odgovarajućom pumpom za bazen. Kako odabrati odgovarajuću pumpu prema kapacitetu bazena i potrebama članova kućanstva?

 

Kakva će pumpa biti najbolja?

 

Kupanje u prljavoj vodi nikada nije ugodno. Srećom, imamo rješenja zahvaljujući kojima čak i velika količina vode može stajati u spremniku tijekom cijele sezone! To je kupnja uređaja za pročišćavanje vode - pumpe za čišćenje bazena s filterima.

Pumpa za bazene je uređaj koji se koristi za veće modele, npr. bazene s metalnom konstrukcijom, ekspanzijske bazene i velike vrtne bazene na napuhavanje. Mali bazeni za djecu ne zahtijevaju pumpe - u njima ima tako malo vode da je možemo mijenjati svakih nekoliko dana.

Koju pumpu odabrati? U osnovi, imamo četiri rješenja koja se razlikuju po vrsti filtracije:

Pješčana pumpa. Kao što ime sugerira, baziraju se na prirodnom pročišćavanju, jer koriste kvarcni pijesak ili šljunak. Protok vode kroz čestice pijeska uklanja sve mehaničke nečistoće. Dobro odabrane pješčane pumpe omogućuju vam da dobijete čistu vodu u vrtnom bazenu, uklonite prljavštinu s dna bazena, kao i lišće, insekte itd. s njegove površine.

Pješčani filter omogućuje kontinuirano uklanjanje nečistoća čak i u vrlo velikom vrtnom bazenu - kapaciteta 10.000 litara ili više. Stoga će se pješčana pumpa pokazati kao optimalan izbor za velike bazene. Pijesak treba zamijeniti 2 puta po sezoni.

 

Pumpa s kartonskim filterom. Namijenjena za manje bazene, kartonski filteri su jeftino rješenje, koje rado biraju korisnici bazena. Pumpe s kartonskim filterom, kao što ime sugerira, poboljšavaju kvalitetu vode pročišćavajući je kartonom. Prednost ovog rješenja je cirkulacija vode, koja se ne temelji na povratnom ispiranju - zahvaljujući tome, pumpa kontinuirano uklanja nečistoće iz bazena.

Patrone za ovu vrstu pumpe treba mijenjati što je češće moguće - zahvaljujući tome možete se sigurno kupati u uvijek čistoj vodi. Srećom, ovi elementi pumpe relativno su jeftini.

Nažalost, kartonski filter također ima svoje nedostatke. Jedan od njih je niska učinkovitost. Još jedna - relativno komplicirana usluga. Ovu vrstu pumpe vrijedi koristiti u manjim modelima ekspanzijskih bazena ili bazena na napuhavanje.

Pumpa s papirnatim filterom. Jeftino i jednostavno rješenje za pročišćavanje vode iz bazena. Papirnati filter može se očistiti - isprati pod tekućom vodom, međutim, nakon nekoliko puta treba ga zamijeniti. Prilikom odabira crpke s papirnatim filterom moramo uzeti u obzir niske, ali vrlo česte troškove. To je izbor za ljude koji se sporadično kupaju u bazenu u dvorištu - nekoliko puta godišnje ili samo tijekom odmora na vikendici.

Ozonske pumpe. Ova moderna, iako rijetko korištena pumpa, temelji se na pročišćavanju vode u bazenu pomoću ozona. On čini da nečistoće s površine vode padnu na dno, odakle ih je lako ukloniti pomoću usisivača za bazen. S druge strane, oko vrtnog bazena pluta oblak ozona, koji pročišćava zrak, između ostalog, od slobodnih radikala.

 

Koju pumpu odabrati?

 

Najbolji je odabir opreme za bazen od istog proizvođača kao što je i bazen. Tada možete biti sigurni da svi elementi odgovaraju jedan drugome, priključci imaju odgovarajući promjer, itd. U slučaju bazena i pumpe različitih marki, svakako provjerite kompatibilnost tih parametara. Međutim, obično se vrtni bazeni i pumpe za bazene prodaju u setu. To je najsigurnija i najpogodnija opcija.

Ako filter pumpa i vrtni bazeni nisu kompatibilni, može nas spasiti pravilno odabrani pribor za pumpe za bazene - crijeva, spojnice i sl. Srećom, proizvođači pumpi vode brigu o tome da se njihovi proizvodi mogu koristiti u bazenima različitih marki.

Da bismo utvrdili koja će pumpa biti najbolja, razmotrimo i druge čimbenike. Jedan od njih je promjer pumpe, koji mora odgovarati određenom modelu, a druga je značajka je propusnost pumpe.

 

Kako odrediti potreban kapacitet pumpe?

 

Kapacitet pumpe bazena obično se navodi u litrama po satu. Dodatni parametar je brzina rada uređaja - protok vode kroz filtar. Moramo prilagoditi ove parametre veličini bazena. Princip je jednostavan: što je veći vrtni bazen, to nam je potrebna učinkovitija pumpa. Na primjer, za bazenu kapaciteta 5000 litara, trebala bi pumpa kapaciteta najmanje 1000 litara na sat (l/h).

Naravno, pumpe za bazen izrađene za velike konstrukcije bit će skuplje od onih za male bazene. Međutim, nije vrijedno štedjeti na "jačini" za filtriranje. Loše odabrana snaga pumpe rezultirat će nedovoljnim čišćenjem. Filtriranje vode će trajati duže i biti manje učinkovito. S druge strane, prevelika snaga uređaja, a time i nepotrebno filtriranje čiste vode, uzrokovat će veliku potrošnju električne energije i izložiti vas dodatnim troškovima.

Koliko često treba pokrenuti filter pumpu? Ako je bazen u upotrebi svaki dan, potrebno je uključiti ju najmanje 3 puta dnevno. U danima bez kupanja dovoljno je čistiti vodu jednom dnevno. Sjetite se da vas duga pauza u korištenju vrtnog bazena ne oslobađa obveze uključivanjem pumpe. Nemar u tom pogledu može uzrokovati nakupljanje prljavštine koju će biti teško ukloniti.

 

Načini pročišćavanja vode

 

Čak i najbolja pumpa - koja sadrži pijesak, kartonski ili papirnati filter - ne dezinficira vodu. Omogućuje kontinuirano uklanjanje mehaničkih nečistoća, kao što su lišće, mrtvi insekti, pijesak, ili čak epiderma i kosa, ali neće eliminirati najmanje "stanovnike" bazena - bakterije, viruse i druge mikroorganizme. Kemija za bazen koristi se u slučaju uklanjanja tih nečistoća. Nedostatak takvih dodatnih rješenja povezan je s nižom razinom higijene. Ako planirate spojiti pumpu, odmah razmislite i o čišćenju kemikalijama.

Bez obzira na to birate li pumpu s pješčanim filtrom, pumpu s kartonskim filtrom ili papirnatim, površina bazena treba biti pravilno zaštićena. Dodatni pribor za bazen bit će koristan za to, a najvažniji od njih je pokrivač. Zapamtite da je čak i nekorišteni bazen izložen stalnom priljevu zagađenja, kao što je otpalo lišće i prašina. Korisni dodaci za bazen uključuju podlogu koja sprječava unošenje pijeska i trave ako se nađu na nogama prilikom ulaska u bazen.

Nakon što odredite koja će pumpa za bazen raditi u vašem vrtu, upoznajte ponudu naše trgovine - naći ćete niz visokokvalitetnih uređaja po atraktivnim cijenama.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!