locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Pušnica - trend u vrtu 2022.! Savjetujemo isplati li se investirati u jednu!

Objavljeno: 2022-05-31 09:22:18
Kategorija: Blog

 

Dimljenje predstavlja poseban način pripreme hrane, a ako samostalno sušite hranu, znate da u njoj nema nepotrebnih konzervansa i prehrambene kemije. Ako imate makar i mali vrt, možete si priuštiti kupnju vrtne pušnice, a ona se može pokazati pravim malim izvorom zadovoljstva kod kuće. Koja je vrtna pušnica najbolja? Na što treba obratiti pozornost pri kupnji i odabiru? Evo naših savjeta!

 

Zašto se isplati odlučiti za vrtnu pušnicu?

 

Vrtne pušnice neobične su i korisne naprave. Oblikom mogu podsjećati na roštilje, kućice ili prijenosne kotlove - modela je puno i tržište sve više pokušava izići u susret potrebama kupaca. Vanjski izgled, međutim, nema utjecaja na funkcionalnost pušnice. Ovo je proizvod koji služi da biste pripremili hranu uz pomoć visoke temperature i dima.

Vrućina i dim omogućit će pripremu jedinstvenih i ukusnih jela, mesa, sireva i ribe, koja će zasigurno oduševiti vaše ukućane i goste.

 

Na koje parametre treba obratiti pozornost?

 

Svaka vrtna pušnica ima svoja svojstva i značajke. Pušnice se stoga neće razlikovati samo po izgledu, već i po parametrima na koje pri kupnji valja obratiti pozornost.

Dimljenje je doista zanimljiv i ukusan način pripreme hrane. Hrana koja je prikladna za dimljenje su, na primjer, većina sireva, mesa, ribe, a čak i voće i povrće. Odgovarajući proizvod s dobrim parametrima savršeno će vam služiti i nećete požaliti što ste ga kupili.

 

Veličina vrtne pušnice

 

Prilikom kupnje nove pušnice, prvenstveno vodite računa o njezinoj veličini. Velika vrtna pušnica znači i veliku komoru za dimljenje što omogućava da se u nju smjeste veće količine hrane. Međutim, to također znači da će sama dimna komora trebati više energije da se zagrije na dovoljnu temperaturu. Kod veće pušnice također je teže uspješno kontrolirati temperaturu, dok se male pušnice brzo zagrijavaju, no u njih neće stati previše hrane.

Za velik vrt lakše je odabrati pušnicu, možete staviti bilo koje veličine. No, ako ste među onima koji imaju manji vrt, morat ćete pomno isplanirati prostor prije nego se odlučite koja veličina male pušnice je najprikladnija za vas. Pušnica je u vrtu koristan dodatak, dakle ne bi smjela zauzeti sav prostor. Osim toga, dobro je odabrati onu čiji će se vanjski izgled slagati s cjelokupnim eksterijerom (npr. vrtnim namještajem).

Bez obzira na veličinu, pušnicu treba pravilno opremiti. U ovom slučaju, dobro bi bilo kupiti prečku za vješanje hrane, sječku za dimljenje, ručke, kuke te druge korisne dodatke za roštilj i dimljenje. Pušnice s podesivim nožicama jednostavnije su za postavljanje i niveliranje.

 

Postavljanje ognjišta

 

Ognjište vrtne pušnice može se postaviti na određenoj udaljenosti od pušnice ili pak neposredno uz dimnu komoru. Ako želite da je hrana sušena pretežno na dimu, prva varijanta je savršeno rješenje, no i jedna i druga varijanta ostavljaju mogućnost da se na atraktivan način aranžiraju u vrtnom prostoru. Dobro bi bilo postaviti modele nedaleko od kuće. Također, možete kupiti roštilj-pušnicu; njegova je prednost što ga možete postaviti ne samo u vrt, već i na terasu ili veliki balkon.

Pušnice mogu imati pogon na drva, plin pa čak i struju. Tradicionalna opcija je, naravno, model na drva.

Ognjište može stvarati vrlo visoku temperaturu, stoga vrtni namještaj od drveta ili drvenih elemenata ne smije stajati uz ognjište kao ni blizu dimne komore. Dobro bi bilo da ukrasno drveće i grmlje također držite na sigurnoj udaljenosti.

 

Proces dimljenja – stvaranje dima i održavanje visokih temperatura

 

Stvaranje odgovarajućeg dima i održavanje komore na visokim temperaturama osnovni su zadaci pušnice. Stoga će biti važno kako je pušnica građena. Svakako, ne zaboravite na ventilacijske sustave i provjerite kako točno izgledaju i na koji će način dim izlaziti van.

Dobro je da pušnica bude opremljena dodatnim elementima. Prisutnost dimnog generatora pomoći će kako bi se stvorile odgovarajuće količine dima i ubrzavati proces dimljenja. Zahvaljujući tome, potrošnja drva bit će manja, a dotok dima ujedno će i biti isporučen u pravoj količini.

 

Materijal za izradu vrtne pušnice

 

Vrtna pušnica je proizvod koji mora biti otporan na visoke temperature. Stoga je važan materijal od kojeg je dani model izrađen. Pušnice od nehrđajućeg čelika pokazale su se jako dobre jer se brzo zagrijavaju i dugo zadržavaju visoku temperaturu.

Umetke za vrtnu pušnicu možete izraditi od nehrđajućeg čelika, i instalirati na za to predviđeno mjesto.

Pušnice s umetcima mogu biti zidane ili drvene, a prirodni materijali koji se koriste za izradu pomoći će da se pušnica uklopi u okruženje, da pristaje uz vrtni namještaj ili fasadu zgrade.

 

Koja je vrtna pušnica najbolja za vas?

 

Najbolja vrtna pušnica je ona koja veseli svog vlasnika i odgovara njegovim potrebama. Ako znate da ćete često koristiti pušnicu i pripremati veće količine hrane, bolje se odmah odlučiti za primjereno velik model. No, ako ćete hranu pripremati tek povremeno, na otvorenom možete postaviti manji proizvod.

Prije kupnje pušnice za vrt treba temeljito promišljati. Dobro se odlučiti za izdržljive i čvrste modele s kojima ćete kasnije biti zadovoljni. Zahvaljujući tome, pušnica će vam dugo služiti.

Visoka cijena nije uvijek garancija da ste kupili kvalitetan i pouzdan proizvod, stoga treba pažljivo odabirati iz ponude. U našoj Emmezeta online trgovini nudimo visokokvalitetne proizvode po atraktivnim cijenama – među ponuđenim svatko će zasigurno pronaći ponešto za sebe! Naša je ponuda vrijedna vaše pažnje - u našim trgovinama možete kupiti ne samo pušnice, već i vrtne roštilje, metalne dodatke, rešetke ili dodatnu opremu.

 

Možete li sami izraditi pušnicu od cigle?

 

Samostalna izrada pušnice uopće ne mora biti tako teška. Vrt u kojem se takva pušnica nađe, izgledat će vrlo lijepo, a pušnicu je lakše prilagoditi ostalim elementima uređenja.

Trebate ideje za „uradi sam“ pušnicu? To je svakako zidana pušnica. Oko umetka za dimljenje podiže se zidić prikladne visine. Ova varijanta donekle podsjeća na betonske roštilje ili roštilje od opeke.

Pušnicu od cigle također je moguće povezati s vrtnim roštiljem. Oblaganje pušnice i umetaka za roštilj vrtu će udahnuti jedinstvenu i atraktivnu notu. Proizvod se može obogatiti kaminom ili dodatnim ognjištem. Prilikom projektiranja tako velikog elementa isplati se dobro planirati prostor i predvidjeti mjesto na kojem ćete pripremati hrane za kuhanje te niše za drva i pribor.

Pušnica od opeke s roštiljem omogućit će vam kuhanje raznovrsnih jela. Tu ćete, osim mesa i suhomesnatih proizvoda, moći pripremati i ribu, i sireve.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!