locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Rasvjeta u dnevnoj sobi - karakteristike i savjeti za uređenje

Objavljeno: 2021-11-18 13:16:47
Kategorija: Blog

 

Lijep, atmosferski i udoban dnevni boravak, tvori ne samo elegantan namještaj za dnevni boravak, nego i dizajnerske dekoracije, zanimljivi ukrasi i mekani tekstil. Iako često zaboravljamo na to, atmosferski dnevni boravak je također savršeno usklađena rasvjeta. Podne svjetiljke i visilice, ukrasne i stolne svjetiljke, zidne lampe i male lampice - sva rasvjetna tijela zajedno stvaraju jedinstveno raspoloženje, daju interijeru jedinstven šarm i čine ga čarobnim.

Kako pravilno odabrati osvjetljenje dnevne sobe, kako ga koristiti za izlaganje namještaja? Što predložiti, zapamtiti i tražiti? Postoji nekoliko važnih osobina koje bi svaka dobra svjetiljka trebala imati. Koje su to značajke? To je ono što ćete naučiti iz našeg članka.

 

Kako pravilno dizajnirati rasvjetu dnevne sobe?

 

Rasvjeta se obično planira u jednoj od prvih faza izgradnje kuće ili renoviranja stana. To zahtijeva vrlo pažljivo planiranje svih mjesta gdje će u budućnosti biti izvora svjetlosti i kontakata. Pravilno postavljanje instalacije jamči savršeno osvijetljen interijer, a to može biti neprocjenjivo osobito u jesen i zimu, kada nam prirodna sunčeva svjetlost nije dovoljna. Raspored rasvjetnih tijela za dnevni boravak, kao i rasvjetu ostatka kuće, treba planirati uz sudjelovanje električara. Stručnjak tijekom planiranja može biti vrlo koristan i predložiti mnoga zanimljiva rješenja koja sigurno ne bismo sami smislili.

Također može izmijeniti naše planove i ideje na vrijeme - osobito one koje nisu sasvim u redu.

Na što vrijedi obratiti pažnju pri planiranju rasvjete dnevne sobe? Prije svega, izvori svjetlosti trebaju biti smješteni na nekoliko mjesta, osvjetljavajući cijeli interijer. Jedna stropna svjetiljka može se pokazati nedovoljnom ako je dnevni boravak prilično velik. Prilikom planiranja rasporeda određenih točaka, uzmite u obzir zone koje će biti odvojene u dnevnoj sobi. U svakoj od njih treba postojati barem jedan izvor svjetlosti. To može biti klasični luster, elegantna stajaća svjetiljka ili rasvjeta namještaja.

Kako odvojiti zone u dnevnoj sobi i planirati svjetlo u njima? Vrijedno je provesti podjelu zbog specifičnih funkcija određene zone.

 

Rasvjeta u zoni odmora

 

Iznad zone odmora objesite stropnu svjetiljku, čiji će intenzivno svjetlo doći do svakog kutka ovog dijela sobe, osvjetljavajući fotelje, sofe, kutne garniture, stolove i stolice. Pogotovo zimi, kada se vrlo brzo smrači, cijenit ćete prednosti takvog rješenja.

 

Rasvjeta u blagovaonici - viseće svjetiljke

Dnevni boravak je sve više otvoren prema kuhinji ili blagovaonici. Izborom odgovarajuće rasvjete treba uzeti u obzir funkciju svake zone. Odustanite se jedne središnje stropne lampe jer su potrebe velikih interijera mnogo veće. Postavite rasvjetu preko svake zone zasebno. Na primjer, iznad radne ploče u kuhinjskom dijelu instalirajte reflektore ili drugu odgovarajuću rasvjetu. Iznad stola za blagovanje nalazi se elegantna viseća svjetiljka s nekoliko širmova. U prostoru za opuštanje pored sofe stavite ugodnu stajaću svjetiljku ili noćnu svjetiljku. Takav osvijetljeni prostor ne samo da će biti praktičniji, već i udoban i atmosferski. Pravilna rasvjeta je vrlo važna, a odabir nekoliko izvora svjetlosti jedno je od najboljih rješenja za stvaranje savršenog interijera.

 

Svjetiljke za dnevni boravak odaberite prema stilu uređenja!

 

Rasvjeta za dnevni boravak mora biti ne samo praktična, već i estetska. Trebao bi vezati unutarnji dizajn u jednu cjelinu.

Ako je vaš dnevni boravak uređen u klasičnom stilu, odaberite luster jednostavnih, nezahvalnih oblika i svijetlih prigušenih boja. Kombinirajte stropnu rasvjetu, podne lampe, lustere i zidne lampe. Takav raspored svjetla učinit će da svaki kutak sobe bude osvijetljen, što će se pokazati vrlo praktičnim u jesen i zimu, kada sunce brzo zalazi i moramo češće koristiti umjetne izvore svjetlosti.

U rustikalnom interijeru odlučite se za stropnu rasvjetu u obliku žarulja obješenih na duge kabele i omotanih oko drvene grede. Instalirajte slične svjetiljke u blagovaonici, kao i u kuhinji.

U modernim interijerima, u kojima caruju dizajnerske slike, treba instalirati nekoliko reflektora koji će osvijetliti odabrani dio zida i skrenuti pozornost na umjetnička djela u interijeru.

Ako, pak, uredite sobu u skandinavskom stilu, treba planirati ukrasnu rasvjetu od drvenih elemenata i nadopunjene detaljima u svijetlim bojama.

 

Na što vrijedi obratiti posebnu pozornost pri odabiru rasvjete?

 

Duljina kabela

 

Duljina kabela je od velike važnosti, pogotovo ako želite da svjetiljka visi nisko iznad stola ili stolića. Ovaj način ugradnje rasvjete najbolji će biti u visokim interijerima, pružajući im pravu količinu svjetla. Zapamtite da je vrlo moderno u posljednjoj sezoni postaviti svjetiljke koje vise nisko iznad stola ili otoka, odgovaraju samo nekim interijerima.

 

Dizajn

 

Prije nego što se odlučite za određeni model, razmislite o tome hoće li biti u skladu s cijelim rasporedom interijera u stanu. Nemojte slijepo slijediti modu, svjetiljka koja je hit i najpoželjniji element dekoracije, može izgledati smiješno i neprivlačno u vašem dnevnom boravku.  Inspirirajte se, potražite zanimljive stilizacije na internetu ili časopisima za dizajn interijera. Pronađite stil koji najbolje odražava atmosferu dnevnog boravka i tek tada odaberite pravu svjetiljku. Pravilna unutarnja završna obrada, jedinstvena kombinacija namještaja, dekoracije i rasvjete, ključ je uspješnog stiliziranja dnevnog boravka.

 

Boja svijetla

 

Nijansa rasvjete je individualna stvar želja i ukusa. Dekorativna rasvjeta i žarulje mogu se odabrati u nijansama u rasponu od tople do potpuno hladne boje. Zapamtite da je svakom interijeru drugačija odgovarajuća zasićenost i boja. Prije nego što odaberete pravu boju, provjerite hoće li se nijansa uskladiti s cijelom stilizacijom u sobi. Svjetlo u dnevnom boravku pored praktičnog također ima dekorativnu funkciju. Stoga provjerite je li učinak dosljedan i elegantan. U klasične interijere uklopit će se tople ili neutralne nijanse rasvjete, a u moderne interijere, urede i u proizvodnji hladne i polarno hladne.

 

Količina sjenila

 

Što je veći broj sjenila, to je bolje osvjetljenje interijera. Prilikom odabira svjetiljki za dnevni boravak, kuhinju ili bilo koju drugu sobu, obratite posebnu pažnju na činjenicu da li svjetiljka daje pravu količinu svjetla. Iako je dizajn vrlo važan, trebao bi ići ruku pod ruku s funkcionalnošću. Prije nego što kupite određenu svjetiljku, zamolite prodavača da vam pokaže koliko intenzivno svjetlo daje svjetiljka. Bit će to dobar trenutak za odabir odgovarajuće nijanse.

 

Izvorni oblik

 

Je li vam stalo do modernog uređenja dnevnog boravka? Odlučite se za stropnu rasvjetu, koja se odlikuje geometrijskim oblikom i ima bijelu ili crnu boju. Idealno će biti pleteno sjenilo koje neće zakloniti žarulju. Slične svjetiljke možete koristiti i iznad kuhinjskog otoka, sve što je potrebno je odabrati tri komada u manjoj veličini i objesiti ih jednu do druge. Ako volite sjaj, idite na glamurozan stil. Naglasit ćete ga odabirom sjajnih lustera za dnevni boravak. Modeli ukrašeni brojnim kristalima koji raspršuju svjetlost postavite u nekoliko zona, iznad prostora za opuštanje, iznad stola i u kuhinji. Obogatite glamurozni prostor stajaćom svjetiljkom sa srebrnim sjenilom i otmjenom zidnom svjetiljkom od staklenih siga.

 

Rasvjeta kao element dekoracije!

 

Lusteri za dnevni boravak, podne svjetiljke, zidne svjetiljke, stropne svjetiljke, nisu to svi modeli svjetiljki koje možete odabrati za osvjetljenje dnevnog boravka. Postoje mnogi izvori svjetlosti koji će učiniti sobu i raspoloženje u njoj ugodnim, a pojedine zone dobro osvjetljene. Prilikom uređenja dnevnog boravka razmislite o LED trakama na zidu, stropu, u blizini namještaja, polica ili iza televizora. Kako bi podigli atmosferu možete postaviti aromatične svijeće, osvijetljene ormariće s ostakljenim frontama i kaminom.

Pozadinsko osvjetljenje televizora uz pomoć LED trake izvrsno je rješenje za hrabre ljude koji vole moderne aranžmane i stavljaju nekoliko svjetlosnih točaka u jednu sobu. Neobičnim osvjetljavanjem zone iza uređaja upravlja se uz pomoć daljinskog upravljača - omogućit će vam promjenu boje i intenziteta svjetlosti. Također možete koristiti LED traku na letvicama na stropu, uz zid ili oko slike koju želite posebno naglasiti.

Ako vam je stalo do originalnog rasporeda, odlučite se za set namještaja u kojem je dio ormara ostakljen i osvijetljen. U ostakljeni ormarić možete postaviti suvenire i ukrase koji se odnose na stil interijera. Izvorna rasvjeta dnevnog boravka ostavit će najveći dojam u večernjim satima, kada će preostale svjetiljke biti isključene.

Za ugodnu atmosferu u dnevnom boravku mogu biti zaslužne i svijeće, iako ne daju previše svjetla i ne mogu osvijetliti cijelu sobu, treba ih koristiti za ukrašavanje i izgradnju klime, tijekom posebnih prigoda. Odaberite aromatične proizvode, zahvaljujući kojima će interijer ne samo biti udoban, već i primamljiv svojim mirisom. Najbolja mjesta za svijeće su stolić za kavu, stol u blagovaonici, police, komode, vitrine i kamin.

Ako tražite inspiraciju i pitate se kako osvijetliti dnevni boravak, svakako posjetite našu trgovinu. Naši prodavači pomoći će vam da odaberete savršen izvor svjetlosti i za strop iznad stola i za zid i za pod. Pronađite nešto za sebe!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!