locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Rimske ili dekor zavjese - što je bolje za dnevni boravak?

Objavljeno: 2022-05-31 15:00:17
Kategorija: Blog

 

Prilikom uređenja interijera svojih domova često se suočavamo s dilemom što je bolje; rimske ili klasične zavjese? Izbor nije tako jednostavan ni očigledan kao što se čini. Rimske zavjese sve su radije birane kao dekoracija prozora. Ova jedinstvena kombinacija funkcionalnosti i elegancije rimskih zavjesa zauvijek se smjestila u interijerima. Problem se javlja kada je teško zamisliti interijer bez klasičnih zavjesa. Koja kombinacija rimskih zavjesa i dekor zavjesa je dobro rješenje za uređenje prozora? Pokušat ćemo dati odgovore na ovo i nekoliko drugih pitanja vezanih za uređenje prozora klasičnim ili rimskim zavjesama.

 

Rimske zavjese naspram zavjesa za zamračenje - kombinirati ili ne?

 

Iako su u ovoj odluci najvažnije vaše osobne preferencije i ukusi, prije donošenja konačne odluke vrijedi razmotriti nekoliko čimbenika. Ne reći čvrsto "ne" kombinaciji oba proizvoda. Rimska zavjesa i dekor zavjesa uspješno će upotpuniti klasični styling, ali... prije svega, spoj jednih i drugih mora biti suptilan i dosljedan, a isto tako mora odgovarati stilu dnevne sobe.

 

Kako kombinirati dekor i rimske zavjese u unutrašnjosti?

 

Ako ste odlučili kombinirati rimsku zavjesu s dekor zavjesom, neka to bude minimalistički. Takvi ukrasi ne mogu biti blještavi i pretjerani, stoga odustanite od kombinacije intenzivnih uzoraka i boja obiju zavjesa. U pravilu - klasika uvijek prolazi pa odaberite dekor zavjese s uzorkom i kombinirajte ih s glatkim bijelim rimskim zavjesama. Ili obrnuto, kombinirajte karakteristične ukrasne rimske zavjese s jednobojnim dekor zavjesama.

Rimske i dekor zavjese možete kombinirati zajedno na temelju sličnosti ili kontrasta. U prvom slučaju, odabirom boje zavjesa unutar jedne palete boja, npr. svijetlo i tamno siva. U drugom, kombinirajući ih na principu kontrasta, npr. bijela i crna.

 

 

Rimske zavjese s dekor zavjesama - kako ih uskladiti sa stilom interijera?

 

Ovisno o odabranom uređenju prozora, vaš dnevni boravak, blagovaonica ili spavaća soba mogu se promijeniti do neprepoznatljivosti i dobiti potpuno nov, jedinstven izgled. Sve što trebate je malo mašte i dobra ideja.

 

Interijer u minimalističkom stilu

 

Ako ste ljubitelj minimalizma, odaberite elegantne dekor zavjese u sivoj, bež ili mornarsko plavoj boji i kombinirajte ih s glatkim zavjesama slične nijanse. Birajte slične tonove, unutar jedne palete boja.

 

Interijer u klasičnom stilu

 

Klasika se vodi svojim pravilima koja treba poštivati kako bismo dobili konačni, željeni učinak. Zavjesa od tkanine bit će moderan dodatak koja će zajedno s dekor zavjesom u toploj bež, smeđoj ili crvenoj boji nadopuniti klasični styling.

 

Interijer u stilu glamura

 

Da bi interijer dobio elegantan dizajn, odaberite rimske zavjese i dekor zavjesu od luksuznog baršuna. Idealan izbor bit će plemenita tamnocrvena, koja će se izvrsno slagati sa zlatnim dodacima, ili mornarska plava boja u kombinaciji sa srebrnim.

 

Interijer u modernom stilu

 

Odaberite svijetlu, glatku i nježnu zavjesu, dodajte joj jednobojnu dekor zavjesu tamnije boje. Na taj ćete način dobiti efekt izražajnog kontrasta, koji je toliko poželjan u modernim stilizacijama.

 

Interijer u industrijskom stilu

 

Iako će u prostorijama u stilu loft same zavjese odlično funkcionirati, ništa ne sprječava da postavite i dekor zavjesu ukoliko stvara modernu, odvažnu kombinaciju boja s namještajem i drugim dodacima.

 

 

Rimske zavjese i dekor zavjese - praktična i estetska funkcija

 

Mogućnost zaštite prozora od očiju prolaznika, svjetla uličnih svjetiljki ili intenzivnih sunčevih zraka je neprocjenjiva, a zavjese i dekor zavjese daju ovu praktičnu mogućnost. Da biste odabrali proizvod koji će vaš dizajn interijera učiniti dosljednim, morate znati prednosti i nedostatke oba proizvoda.

 

Zavjese

 

S praktične točke gledišta, klasične zavjese su nešto zahtjevnije od rimskih zavjesa. Da biste prekrili cijeli prozor i učinkovito zaštitili prostoriju od svjetlosti, morate koristiti dvije zavjese od materijala za zamračenje. Izvrsno će pristajati modernim, klasičnim i retro interijerima, dajući im ugodnu atmosferu.

Zapamtite! Za tradicionalne zavjese u minimalističkim interijerima boje tkanina birajte u skladu s tim. Najbolje će pristajati one u prigušenim bojama, osim ako ne želite da zavjesa bude zvijezda interijera, onda se možete zaigrati i odlučiti se za uzorak, na primjer geometrijski. Ove vrste zavjesa dobro će funkcionirati u glamur i art deco interijerima.

 

Rimske zavjese

 

Rimske zavjese u dnevnoj sobi su elegantan i moderan ukras prozora koji uspješno može zamijeniti prozračne zavjese ili tradicionalne dekore. Postavljanje rimskih zavjesa može svakom interijeru dati jedinstveni karakter, a istovremeno ga učiniti ugodnijim za članove kućanstva.

Rimske zavjese od raznih tkanina, najčešće onih za zamračenje, izrađuju se kako bi tijekom dana zaustavile sunčeve zrake, a navečer štitile unutrašnjost od pogleda prolaznika i susjeda. Kada se podigne i dalje ostaje na mjestu stvarajući tako upečatljiv i elegantan ukras interijera. Velika prednost zavjesa trenutno je stvarno velik izbor uzoraka i boja. Hit nadolazeće sezone zasigurno će biti rimske zavjese s uzorkom, uvodeći u interijer dašak svježine i elegancije.

Rimske zavjese za dnevni boravak stekle su popularnost zbog svoje karakteristične konstrukcije, što znači da nakon podizanja zavjesa dobivate estetski naborane tkanine, a možete ih podići do željene visine, zahvaljujući mehanizmu kočenja. Elegantan su ukras prozora, a izgledaju sjajno kako u dnevnoj tako i u spavaćim sobama. Ovisno o konstrukciji zavjese i vrsti tkanine, može se postići drugačiji krajnji rezultat.

Rimske zavjese su svake godine sve češće birane zbog mogućnosti izrade po mjeri.

Dobro pristaju u male interijere, kao i u dječje sobe. Istina je da se djeca vole skrivati iza zavjesa dnevnog boravka, ali se također vole penjati po njima, pa je za njihovu sigurnost bolje odlučiti se za rimske zavjese.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!