locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Savjeti kako se odmoriti i opustiti

Objavljeno: 2021-12-07 18:35:33
Kategorija: Blog

Svakome od nas je potrebno opuštanje. Bilo da ste mladi ili stari, učite, radite ili ste u mirovini, potreban vam je odmor baš kao i kisik. Tempo života, mnoštvo misli, odlazak na posao i veliki obujam zadataka na poslu, obiteljske obaveze, donošenje važnih odluka - sve su to stvari koje znače da imamo sve manje vremena za odmor i opuštanje.

Znanstvenici konstantno izvješćuju da se ne znamo učinkovito odmoriti, a to se odražava na naše zdravlje, koncentraciju i performanse kako u privatnom životu tako i na poslu. Moramo se naučiti odmoriti i štoviše, to učiniti učinkovito!

Zanima vas kako se odmoriti?
Pozivamo vas na članak u kojem smo pripremili nekoliko dokazanih savjeta.

 

Kako učinkovito odmarati?
 

Jeste li se ikada zapitali što stvarno utječe na kvalitetu odmora? Mjesto, vrijeme, okolina, ljudi, nedostatak stresa, ili možda dizajn interijera? Najbliži odgovor istini je činjenica da svaki od tih čimbenika utječe na kvalitetu odmora.

Prilikom planiranja odmora vrijedi ga planirati unaprijed. Da, to nije šala. Da biste naučili kako se učinkovito odmoriti, morate naučiti kako organizirati vrijeme odmaranja.

Mi ljudi dvadeset prvog stoljeća radimo sve u žurbi. Živimo brzo, radimo brzo i nažalost brzo se odmaramo. Ili bismo barem željeli da bude tako. Nažalost, našem tijelu je potrebno vrijeme i mir da se regenerira, a žurba i stres su mu najveći neprijatelji.

 

Pripremite mjesto
 

Ako se želite opustiti mirno i učinkovito, pobrinite se da mjesto koje odaberete za opuštanje bude udobno i praktično. To će vam pomoći da se opustite i odvojite vrijeme samo za sebe.

 

Što to znači?
 

Sve češće zaboravljamo da je spavaća soba mjesto za odmor. Prilikom uređenja spavaće sobe opremamo ju s mnogim nepotrebnim i nepoželjnim uređajima kao što su TV, laptop, gaming oprema i slično. Iako se ponekad čine potrebnim u spavaćoj sobi, ne bi trebali biti u njoj.

 

Moramo naučiti misliti da je spavaća soba mjesto isključivo samo za odmor.


Zaboravite na gledanje televizije iz kreveta ili rad na prijenosnom računalu neposredno prije spavanja, pregledavanje Facebooka na mobitelu do kasno u noć, jer to nažalost ima vrlo loš utjecaj na kvalitetu odmora. Stručnjaci savjetuju da oko 2 sata prije planiranog odmora trebamo isključiti TV, računalo i telefon kako bismo dopustili tijelu da se smiri.

 

Napravite ugodno okruženje


Umjesto nepotrebne, ometajuće opreme, stavite udoban namještaj za spavaću sobu, odnosno garnituru za sjedenje, udoban krevet, tapecirani namještaj. Ukrasite sve udobnim jastucima, pokrivačima, prekrivačima. Odaberite svoje omiljene, prigušene boje koje će vam pomoći da se opustite.

 

I rasvjeta je bitna


Vrijedno je voditi brigu o osvjetljenju npr. stropne svjetiljke s mogućnošću podešavanja svjetline. Uz krevet može stajati noćni ormarić ili komoda za vaše omiljene časopise. Umjesto TV serije, posegnite za zanimljivim člankom ili još jednom omiljenom knjigom.

 

Da biste se učinkovito odmorili, postavite fiksne sate spavanja
 

Najnovija istraživanja pokazuju da naše tijelo voli rutinu. Brzo se navikne na stalni ritam radnog dana. Dakle, ako se pitate što učiniti kako biste se učinkovito odmorili, odgovor je jednostavan - postavite fiksne sate sna. Ponavljajući ritam dana je vaš saveznik, omogućit će vam bolje funkcioniranje i učinkovitije korištenje svakog novog dana.

 

Nepravilan san


Nažalost, nema ništa gore od nepravilnog sna noću. Vrijedi se potruditi i promijeniti nezdrave navike. Pogotovo što ćete kao rezultat dobiti nešto mnogo vrijednije - veliki dotok energije potreban za još jedan intenzivan dan.

 

Zaboravite na posao i probleme - recept za uspješan odmor
 

Udobnost odmora je sposobnost zaboravljanja na probleme svakodnevnog života. Iako se čini teškim prije spavanja, potrebno je očistiti um. Ostavite po strani sve probleme, neriješena pitanja, nadolazeće izazove. Pretjerano razmišljanje o njima ionako neće ništa promijeniti, a nažalost pridonijet će činjenici da će san biti nemiran i plitak. Kao rezultat toga, ustat ćete pospani, umorni i bez snage za rad.

Uklonite stres
Ako imate problema s udaljavanjem od svakodnevnih problema, isprobajte jedan od dokazanih načina za uklanjanje stresa. Napravite toplu opuštajuću kupku s dodatkom eteričnih ulja, jedite laganu večeru, nemojte pretjerivati s ugljikohidratima i šećerima prije spavanja jer oni također mogu poremetiti odmor.

 

Fizička aktivnost također je odmor
 

Važno je zapamtiti da organizam odmara ne samo noću.
 

Sve fizičke aktivnosti, sport, joga ili čak šetnja omogućuju tijelu da se regenerira što je posebno važno za ljude koji rade vrlo intenzivno mentalno i pod velikim pritiskom.

Odmaranje na svježem zraku gotovo je poput injekcije zdravlja. Štoviše, to vam daje priliku da provedete vrijeme s obitelji i prijateljima. I takvi trenuci su neprocjenjivi.

Zapamtite! Kisikom napunjen um i opušteno tijelo brže i mirnije ulazi u fazu spavanja i učinkovitije ga koristi.

 

Gdje odmarati i opustiti se?


Učinkovit odmor nije samo san i sport. Možete se opustiti na mnogo različitih načina i na mnogo različitih mjesta. Iako to često ne shvaćamo, odmaramo se u različitim okolnostima i situacijama. Najvjerojatnije, svatko od nas ima svoj, dokazano savršeno usklađen način odmora.

 

Razgovor ili film


Odmor su trenuci provedeni na udobnom ležaju ili u udobnoj fotelji uz šalicu omiljene kave, dugi razgovori s prijateljima, čak i odvajanje vremena za odlazak u kino ili kazalište.

 

Priroda


Opuštanje može biti vrt, priroda , viseća mreža ili vrtna ljuljačka, na kojoj se zaboravlja na okolni svijet. Odmor i opuštanje je osjećaj ispunjenja i dobro obavljenog posla. Konačno, to može biti vikend izlet izvan grada i vrijeme provedeno u okrilju prirode daleko od svakodnevnih briga i obaveza.

 

Zapamtite! Ne morate spavati da bi se odmorili.


Interijer


Kako bi vaš dom, vrt ili vikendica koju koristite za godišnji odmor bio prostor pogodan za opuštanje i odmor, vodite brigu o elementima opreme koji će vam pomoći u tome. U dnevnom boravku treba stajati udoban ležaj ili velika kutna garnitura za dnevni boravak. Možete isprobati cijeli set za sjedenje za dnevni boravak ili stolicu za ljuljanje.

 

Eksterijer


Za terasu, balkon ili vikendicu odaberite udoban vrtni namještaj, odnosno vrtne ležaljke, vrtne fotelje ili setove vrtnog namještaja.

Na kraju, ukoliko dugo niste, uzmite godišnji odmor kako bi se odmorili i napunili baterije za nove radne pobjede.

 

Emmezeta vam može pomoći
 

Za udoban namještaj, garniture za sjedenje, elemente za uređenje interijera, kao i vrtni namještaj i elemente vrtne arhitekture, pozivamo vas u našu trgovinu Emmezeta. Pomoći ćemo vam stvoriti zonu opuštanja i odmora iz snova, koju ćete koristiti ne samo vi, već i cijela vaša obitelj.

 

Opustite se, uživajte u vremenu za sebe i razmišljajte o tome kako će vam vaše tijelo i um biti zahvalni.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!