locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Savjeti za postavljanje kuhinjskih ormarića

Objavljeno: 2021-11-26 10:01:39
Kategorija: Blog

 

Pravilno postavljanje opreme u kuhinju osnova je za učinkovit rad na dnevnoj bazi. Ako je njihov redoslijed ispravan, spriječit će se nepotrebno lutanje iz jednog kuta u drugi i tako uštedjeti puno vremena za pripremu obroka. U kojem redoslijedu organizirati kuhinjske ormare, hladnjak, ploču za kuhanje i sudoper s odvodom? Naučite najvažnija načela ergonomije!

 

Dobro isplanirana kuhinja

 

Prije nego što počnemo birati kuhinjske ormare, potrebno je napraviti plan prostora kuhinje u stanu. Ne smijemo početi s radnom pločom, već s postavljanjem kućanskih aparata. U tome će nam pomoći načelo takozvanog radnog trokuta. Sastoji se od održavanja odgovarajuće udaljenosti između hladnjaka, sudopera i štednjaka.

Počinjemo s hladnjakom - trebao bi se nalaziti najbliže ulazu u kuhinju. Zatim imamo kuhinjsku radnu ploču - oko 40-60 cm, na koju ćemo staviti stvari iz hladnjaka. Zatim je red na kuhinjski sudoper - proizvode koje smo izvadili ranije, potrebno je oprati - povrće, voće, meso itd.. Ili čak oguliti, i baciti kožu u kontejner koji je ispod sudopera. 

Pored ormarića ispod sudopera trebao bi biti najširi radni prostor. U idealnom slučaju, to bi trebali biti ormarići s radnom pločom širine najmanje 90 cm. U većim kuhinjama ova zona, naravno, može biti i duža. Na radnoj ploči nalazi se prostor za kuhanje, prženje, pečenje itd. Na ovom mjestu najbolje je montirati indukcijsku ploču ili staviti štednjak.

Naravno, u našoj kuhinji mogu se pojaviti i drugi mali kućanski aparati, npr. perilica posuđa, mikrovalna pećnica itd. U ovom slučaju, međutim, redoslijed postave je proizvoljan. U tom slučaju, dobro mjesto za perilicu posuđa nalazi se u nizu donjih kuhinjskih ormara ispod pulta.

Bez obzira na veličinu prostora za kuhinjski namještaj i kućanske aparate, zapamtite da su ovo tri osnovna aparata - hladnjak, sudoper i ploča za kuhanje - tako da moraju biti relativno blizu jedan drugome. Situacija u kojoj, moramo prevladati cijelu veliku kuhinju kako bismo došli do sudopera neće biti ni udobna ni praktična.

 

Viseći kuhinjski ormarići

 

Drugo pitanje je pravilan raspored gornjih kuhinjskih ormara i kako objesiti na zid. Počnimo s određivanjem na kojoj visini bi trebali biti postavljeni na zid. Umjesto da slijedimo opće savjete dizajnera, u obzir uzmimo vlastite potrebe.

Princip je jednostavan: ako su ljudi koji većinu vremena provode kuhajući prilično niski, kuhinjske ormare na zidu treba montirati niže. Ovo načelo također radi obrnuto, ali nije preporučljivo prilagoditi tu udaljenost sposobnostima najviše osobe u kući.

Općenito, poanta je ne penjati se na stolicu ili ljestve svaki put kako bi se posegnulo za predmetom s gornje police. Ova situacija je prihvatljiva u slučaju gornjeg stražnjeg dijela, gdje držimo samo rijetko korištenu dodatnu opremu. Međutim, pristup svim gornjim ormarićima trebao bi biti bez problema.

 

Raspored ormara u maloj kuhinji

 

Veliki interijeri uopće nisu mnogo lakši za planiranje ormara i kuhinjskih aparata prema principu trokuta. Treba uzeti u obzir da je mala kuhinja poseban izazov. Najvažnije je držati se redoslijeda ugradnje uređaja i ne zaboravite sačuvati prostor radne ploče. Apsolutni minimum je udaljenost od 30 cm između hladnjaka, sudopera i ploče.

Ako je kuhinja tamna, vrijedi se odreći dijela gornjih elemenata. Takvo rješenje će dodati lakoću interijeru i vizualno ga osvijetliti. Kompaktni setovi kuhinjskog namještaja u obliku slova L najčešće se koriste u maloj kuhinji. Također je dobro odabrati svijetle kuhinjske fronte za ormariće, npr. bijele, svijetlo sive ili u boji svijetlog drva.

 

Odvajanje zona u kuhinji

 

Nakon što imamo određeno mjesto za opremu kao što su hladnjaci, sudoperi i štednjaci ili ploče, vrijeme je da odvojimo zone u kuhinji. To će nam omogućiti da odredimo raspored namještaja, uključujući i svrhu kuhinjskih ormarića.

Zona:

1.  Zalihe. Ovdje skladištimo hranu. Da, gdje je hladnjak, nalaze se ormarići u kojima ćemo spremiti brašno, rižu, razne limenke i kutije s hranom.

2.  Posuđe. Prije svega, u gornjim (iako ne nužno) ormarima držimo čaše, tanjure, posuđe itd.

3.   Pranje. Ovdje se nalazi ne samo sudoper, već i kanta za otpad, domaći komposter itd. To je ujedno i najbolje mjesto da se postavi perilica posuđa.

4.  Rad. U prostoru radne ploče potrebni su nam noževi, pribor za jelo, lonci, daske za rezanje, mikser, blender, sokovnik itd. Ovdje može stajati i aparat za kavu ili filtar za vodu.

5.  Kuhanje. U blizini štednjaka, pećnice, mikrovalne pećnice, trebali bi se nalaziti ormarić s loncima, tavama itd. Dobro je da je sve pri ruci, na jednom mjestu. Naravno, to je i mjesto za kuhinjsku napu.

 

Raspored kuhinjskih ormarića

 

Raspored namještaja na neki način nam određuje veličina kuhinje i dimenzije prostorije. Što je stan prostraniji, to je veće polje za uređenje. Pogledajmo koji raspored ormara i opreme najčešće nalazimo u našim domovima:

Slovo I. Jednoredne konstrukcije popularno su rješenje ne samo u malim stanovima. Provedba trokutastog principa je u ovom slučaju vrlo teška, iako ne i nemoguća. Važno je održavati redoslijed opreme i udaljenosti između njih. Kako bi se maksimalno iskoristile mogućnosti interijera, vrijedi instalirati ormare s uvučenom pločom, duboki kutni ormar s rotirajućim mehanizmom, pa čak i ormare koji se uvlače.

Slovo L. Postavljanje namještaja duž dva okomita zida daje nam veće mogućnosti ergonomskog rasporeda interijera. Na kraćem zidu postavite hladnjak i sudoper, koristite duži za radnu ploču s pločom za kuhanje i drugom opremom. Ne stavljajte pećnicu u kut - to će otežati slobodan pristup ormarićima.

Slovo U. Raspored za veće apartmane. Namještaj koji se proteže duž suprotnih zidova povezan je poprečnim radnim nizom. S takvim rasporedom hladnjak stoji na jednom od zidova, a na drugom – radna ploča sa štednjakom. Ako imamo prozor u kuhinji, ne postavljajte sudoper ispod njega.

Slovo G. Dopunjena dodatnom verzijom U oblika. Najčešće se ovdje radi o kuhinjskom otoku ili stolu. U takvoj kuhinji imamo na raspolaganju ne samo veliku radnu ploču, već i više prostora za spremanje. Zbog velikog broja kutnih ormara treba koristiti moderna rješenja, npr. police koje se okreću.

Dva reda. Dva paralelna reda postavljena na istoj visini često se koriste i praktično su rješenje. Nažalost, nije svaka kuhinja prikladna za to. Zapamtite da je optimalna udaljenost između dva reda 120 cm., a minimalna - 90 cm. Ako se nakon izračuna ispostavi da bi ga bilo manje, postavimo naš namještaj u jednu liniju ili u obliku slova L.

Kupnja namještaja i opreme za kuhinju je znatan trošak. Stoga bi trebalo unaprijed pažljivo razmisliti o rasporedu namještaja i uređaja - pogotovo ako ih naručimo po mjeri. Dobro uređena kuhinja učinkovit je posao i izvrsna investicija već godinama!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!