locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Saznajte kako urediti praktičnu i funkcionalnu kuhinju!

Objavljeno: 2022-01-20 13:38:29
Kategorija: Blog

 

Pravilno uređena kuhinja bit će udobno, funkcionalno, ali i estetsko mjesto. Ova prostorija je jedna od najčešće korištenih u kući, pa se isplati svoju kuhinju urediti s pažnjom kako bi to postao prostor koji će vam onda dugo i prikladno služiti u svim prilikama.

 

Zone
 

U klasičnoj i modernoj kuhinji, kuhinjske zone su slične i vrlo često se ponavljaju, bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta prostorija nalazi, kakav ima oblik ili veličinu. Pravilno shvaćanje najpotrebnijih zona olakšat će uređenje vlastite kuhinje, pa se vrijedi upoznati s tim zonama.

 

1. Zona kuhanja
 

- ovdje se nalazi štednjak, ploča za kuhanje, pećnica ili mikrovalna pećnica. I ovdje se jela podvrgavaju odgovarajućoj toplinskoj obradi. Zbog mirisa koji nastaju u ovoj zoni, ovdje treba instalirati prikladnu kuhinjsku napu.

 

2. Zona zaliha
 

- ovdje se nalaze hladnjak i kuhinjski ormarići, gdje se čuvaju hrana i namirnice.

 

3. Prostor za pranje
 

- sa sudoperom, perilicom posuđa i kantom za smeće. Ova zona je najvlažnija i snažno izložena razvoju gljivica i bakterija. Zahtijeva posebnu brigu za čistoću.

 

4. Zona pripreme obroka
 

- to su kuhinjske ploče koje nam služe za prethodnu obradu (prije toplinske obrade) hrane. Važno je da je kuhinjska radna ploča dovoljno velika da se na njoj uredi dodatna zona pohranu najpotrebnije opreme i začina.

 

5. Zona pohrane
 

- u ovoj zoni, mali kućanski aparati, lonci i posuđe obično se pohranjuju u kuhinjskim ormarićima. Kuhinjski ormarići trebaju primiti sve elemente tako da ne stoje na vidljivom mjestu, već su pametno i estetski skriveni.

 

Razumijevanje prisutnosti i funkcije pojedinih zona u kuhinji omogućit će vam pravilan dizajn i uređenje kuhinjskih interijera. Prava kuhinja ti je na dohvat ruke! Pogledajte čime biste se trebali voditi kako biste je učinili što funkcionalnijom i lijepom.

 

Radni trokut - što je to?
 

Profesionalni arhitekti interijera pri projektiranju kuhinje vode se jednostavnim principom radnog trokuta. U kuhinji su najvažnije tri točke: zona kuhanja (štednjak), zona pranja (sudoper) i zona skladištenja (hladnjaci). Ove tri točke trebaju biti smještene na vrhovima trokuta. Ruke takvog trokuta trebaju biti široke oko 1,5 - 2 m. Što će više lik nalikovati jednostraničnom trokutu (gdje najduža strana, baza treba biti najmanje 2 metra), to ćete se bolje kretati u kuhinji, a prostor će izgledati ugodno i funkcionalno. Ergonomija takvog prostora je ogromna!

 

Želite li idealnu kuhinju elemente rasporedite prema načinu rada. Važno je da u kuhinji imate mjesta za kretanje, dovoljno plohe za rad i da ju nije teško održavati. Ne smijemo zaboraviti na osvjetljenje i ventilaciju, također bitne stavke za idealnu kuhinju.

 

Kuhinjski namještaj u različitim kuhinjama
 

Pravi kuhinjski namještaj može učiniti čuda! Prilikom uređenja kuhinje možete se odlučiti za namještaj po mjeri ili koristiti širok raspon trgovina namještajem i kupiti atraktivne setove kuhinjskog namještaja. Koju god opciju odabrali, vaša kuhinja može poprimiti različite oblike. Pogledajte što je najpopularnije!

 

Uz zid
 

Najlakši način za uređenje interijera kuhinje je jednostavna kuhinja postavljena na jedan zid. Brojni kuhinjski ormarići podvlače ravnu liniju. Ovaj jednostavan način uređenja prostora odgovarat će posebno u malom prostoru. Međutim, takav način uređenja često nije baš ugodan a ni funkcionalan.

 

Kuhinje u obliku slova L
 

Međutim, uređenje kuhinje isto tako može biti zanimljivo. Kuhinje u obliku slova L su savršene. Ovakav raspored kuhinjskog namještaja omogućuje uređenje funkcionalne kuhinje, vrlo lako je realizirati princip radnog trokuta. Sudoper, hladnjak i štednjak mogu se postaviti prema ovom pravilu.

Kao što ime govori, u kuhinji u obliku slova L, sustav namještaja se sastoji od dva reda ormara i polica koje se nalaze na dva dodirna zida. Druga mogućnost izrade može biti radna površina u obliku otoka, koja odvaja kuhinju od dnevnog boravka ili prostora za blagovanje. Takav dizajn kuhinje ostavlja barem jedan zid slobodan, koji se obično koristi za stol i stolice.

Raspored je jednostavan i istodobno funkcionalan. Daje mnogo mogućnosti uređenja interijera, kao i praktičan raspored kućanskih aparata, uzimajući u obzir princip radnog trokuta. Može se koristiti u različitim stilovima. Odgovarat će modernoj, rustikalnoj, glamuroznoj i provansalskoj kuhinji.

 

Kuhinje u obliku slova U
 

Slično je i s kuhinjom u obliku slova U. Kuhinjski namještaj ovdje često ispunjava prostor od čak tri zida! Ovo je izvrsno rješenje za velike kuhinje. Prilikom uređenja možete koristiti mnoge ideje za kuhinjski namještaj, odlučiti se za ugradbenu opremu, a u postavljene ormariće ćete smjestiti masu kuhinjskih aparata i pribora.

 

Kuhinja s otokom, ili što staviti u sredinu?
 

Zanimljivo rješenje je uređenje kuhinjskog otoka. U takvim kuhinjama ne može nedostajati spuštenih krovnih ograda obješenih iznad otoka - tamo možete staviti tave, pribor ili začine. To će uštedjeti puno prostora za pohranu u unutrašnjosti kuhinjskih ormara, pogotovo kod male kuhinje.

Na samom otoku možete staviti štednjak ili sudoper - oba rješenja su moderna i praktična. Otok se preporučuje radije za velike kuhinje, jer se u malu kuhinju jednostavno ne može smjestiti.

Prema najnovijim trendovima, kuhinja sve više postaje otvoreni prostor za dnevni boravak ili blagovaonicu. Velike otvorene sobe sve su više birane za moderne domove. Važno je tijekom uređenja kombinirati sve interijere u jednu cjelinu.

Takvu priliku pruža upravo kuhinjski otok. Ukomponiran u uređenje kuhinje i dnevnog boravka, kombinira i istovremeno odvaja dvije zone - kuhanje i opuštanje. Jedan mali kuhinjski otok može zamijeniti različite komade namještaja.

 

Zašto vrijedi imati otok u kuhinji? Što daje takvo rješenje?
 

Uz moderni kuhinjski namještaj često u "paketu" dolazi i otok, a omogućit će vam da provodite više vremena s voljenima za koje kuhate. Nema više usamljenog pripremanja obroka tijekom obiteljskih proslava. Sada možete kombinirati posao s užitkom.

 

Važno je naglasiti da ćete prilikom kuhanja uz otok uvijek biti okrenuti prema dnevnom boravku, zahvaljujući čemu ćete moći slobodno razgovarati s članovima kućanstva i gostima ili gledati svoj omiljeni program na TV-u. Na otoku možete doručkovati ili popiti jutarnju kavu.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i prijavite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!