locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Spremni za novi signal?

Objavljeno: 2020-10-29 14:28:07
Kategorija: Blog

Dogovoreni prelazak na odašiljanje digitalnih zemaljskih programa sa starog DVB-T na novi DVB-T2/HEVC (H265) standard trebao je biti ovog proljeća. Međutim, epidemiološka situacija je odgodila završetak prelaska. Poznato je da će taj prijelaz završiti 12. studenog 2020 godine. Tada će se ugasiti postojeći DVB-T signal te će TV uređaji koji ne podržavaju prijem novog signala ostati bez slike.

 

Kako bismo vam što više olakšali upoznavanje s cijelim procesom, a i pomogli pri odluci o kupnji i odabiru novih uređaja, u tekstu ćemo proći nekoliko bitnih stvari koje morate znati o prelasku na novi DVB-T2 signal.

 

 

 

Što je uopće zemaljski TV signal?

 

To je tehnologija koja zrakom odašilje TV signal nacionalnih, regionalnih i lokalnih TV nakladnika, te koji možete gledati na svojim TV uređajima koji su spojeni na TV antenu.

 

 

Od sada, televizijski zemaljski signal odašiljat će se putem standarda DVB-T2/HEVC(H265)  koji je nadogradnja postojećeg europskog standarda za zemaljsku digitalnu televiziju.

Zašto prelazak?

 

S novim tehnologijom dobivate bolju kvalitetu slike i zvuka, a neki televizijski programi imaju bolju pokrivenost u do tada slabije pokrivenim područjima naše zemlje.

Nova tehnologija signala je naprednija i brža, tako da ćete rjeđe vidjeti "snježnu sliku", „kocke“ i razne druge smetnje, na koje su mnogi od nas navikli, pogotovo na starijim prijemnicima, kod kojih je prebacivanje s programa na program trajalo cijelu vječnost.

 

 

 

Također, ako će programi to implementirati, otvara se mogućnost i za nove interaktivne usluge i načine gledanja besplatne zemaljske televizije (HbbTV).

 

 

Na primjer, moći ćete reagirati na neke aktivnosti koje se događaju na vašem TV-u, ispunjavati ankete ili recimo glasovati.

 

 

Prelaskom na DVB-T2/HEVC (H265) signal omogućuje se emitiranje slike u HD (High Definition) kvaliteti za sve nacionalne, regionalne i lokalne TV nakladnike.

 

 

Što je potrebno učiniti kako bismo mogli prijeći na DVB-T2 prijam?

 

Vaš televizor mora podržavati DVB-T2 signal po HEVC (H265) standardu i imati klasičnu antenu koja se i do sada koristila za prijem. Ako imate noviji uređaj, kupljen unazad nekoliko godina, on vjerojatno već podržava novi DVB-T2/HEVC (H265) signal (provjerite oznaku na uređaju), tako da je na njemu samo potrebno pokrenuti skeniranje TV programa.

 

Ako na vašem televizoru niti na prijemniku ne piše oznaka DVB-T2/HEVC (H265) , rješenje je kupovina novog televizora ili pak samostalnog digitalnog prijamnika koji podržava DVB-T2/HEVC (H265). Imajte na umu da prijamnik koji ne podržava HEVC (H265) neće moći primati TV programe.

Što ako gledamo IPTV, kabelsku ili satelitsku televiziju?

 

Te usluge se ne mijenjaju, dakle, ako ste korisnik neke od ovih usluga za vas neće biti nikakvih izmjena. Naravno, ukoliko se desi da neka od tih usluga ima prekid za gledanje zemaljskog TV signala ipak ćete morati imati uređaj koji podržava novu DVB-T2/HEVC (H265) tehnologiju.

 

Raspored promjene signala po digitalnim regijama:

 

27.10.2020. u 0:00  D1: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske, D6: dio Karlovačke, dio Ličko-senjske 
29.10.2020. u 0:00  D2: dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske 
3.11.2020. u 0:00  D3: Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske, D4: Grad Zageb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke
5.11.2020. u 0:00  D7: Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske 
10.11.2020- u 0:00  D5: Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske, D9: dio Dubrovačko-neretvanske
12.11.2020. u 0:00  D8: Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske

 

Na kraju, ako ste ionako mislili nabaviti novog TV „ljubimca“ Emmezeta je za vas pripremila široki izbor TV uređaja, pa bacite pogled na ponudu, odaberite pravi za sebe i ugodno gledanje :).

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!