locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Štednjom vode u borbu protiv suše

Objavljeno: 2022-05-12 09:43:48
Kategorija: Blog

 

Voda je blago koje trebamo poštovati, u suprotnom ćemo se uskoro moći uvjeriti kako je kad nedostaje. Svake godine, iz različitih dijelova svijeta, svjedočimo jakim sušama koje uništavaju usjeve, uzrokuju smrt mnogih vrsta biljaka, životinja. Upravo su suše jedan od glavnih uzroka velikih požara koji gutaju najljepše kutke naše Zemlje. Pitamo se što učiniti da bismo "služili" planetu? Kako poštivati vodu i pametno ju koristiti kako bi, ako već ne možemo spriječiti, ublažili sušu i posljedice koje nam donosi? Ova pitanja će se svake godine, osobito početkom ljeta, nanovo postavljati i propitkivati.

Pokušavajući odgovoriti na njih, stručnjaci su pripremili nekoliko iznimno jednostavnih načina za uštedu vode, koji će pridonijeti borbi protiv suše.

 

Što je točno suša?

 

Ponavljajući za Zavodom za meteorologiju i vodno gospodarstvo, suša je kontinuirana regionalna pojava i znači dostupnost vode ispod prosjeka u određenim prirodnim uvjetima. Sušom se ne nazivaju samo ekstremne pojave, već i sve one koje se javljaju u uvjetima manje dostupnosti vode za određenu regiju. Zbog meteoroloških i klimatskih uvjeta razlikuju se problemi u poljoprivredi, hidrološki uvjeti i ekonomski učinci, postoje različite faze razvoja suše:

· Meteorološka suša, definirana kao razdoblje koje općenito traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina tijekom kojih dotok vlage u određenom području pada ispod normale u danim klimatskim uvjetima vlažnosti

· Poljoprivredna suša, definirana kao razdoblje tijekom kojeg vlaga u tlu nije dovoljna za zadovoljavanje potreba biljaka za vodom i za provođenje normalnog poljoprivrednog gospodarstva,
hidrološka suša odnosi na razdoblje kada vodostaj rijeka pada ispod prosjeka, a u slučaju dugotrajne meteorološke suše uočava se značajno smanjenje razine podzemnih voda,

· Ekonomska suša je rezultat gore navedenih fizičkih procesa koji se odnose na ekonomska pitanja u području ljudske aktivnosti pogođene sušom.

 

Iako znanstvenici i ekolozi već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje donose klimatske promjene i jaki staklenički efekt, njihov se glas čuo tek posljednjih godina. Učinci suše, koja sve više pogađa naš kontinent, već su se počeli osjećati ne samo kod ljudi koji se bave poljoprivredom ili industrijom, nego i kod običnih građana. Kako učinkovito spriječiti pojave suše?

Pokušajmo razmišljati o tome kako običan građanin može suzbiti sušu? Čak i ako se izvana čini da napori pojedinca nisu previše važni, treba zapamtiti da je to kap u moru! Ako svatko uloži vlastiti napor, donijet će svima mjerljiv učinak i pomoći u rješavanju ovog problema. Evo najjednostavnijih načina koje većina nas lako može provesti u praksi.

 

 

Ekonomično zalijevanje - koristite spremnike za kišnicu!

 

Svatko tko je sretan vlasnik vrta ili parcele zna koliko je važno pravilno navodnjavanje biljaka tijekom ljeta. Nažalost, iz godine u godinu sve češće postoje razdoblja bez vode i suše te razdoblja dugotrajnih vrućina. U to vrijeme treba spašavati biljke, povrće i voće, pravilno ih navodnjavajući. Tu se pojavljuje prvo rješenje - spremnik za kišnicu. Koristi se za prikupljanje i skladištenje kišnice - čak i relativno dugo vremena. Kišnica skupljena u spremniku, idealna je i za navodnjavanje gredica, cvijeća, grmlja u vrtu. Svatko od nas lako može skupljati kišnicu u spremniku.

Često se, u blizini vrtnih kuća ili sjenica, gdje je smještena vrtlarska oprema i alat, između ostalog limenke za zalijevanje ili kante, postavljaju spremnici. Na taj način bit će lakše navodnjavanje gredica. Važno je naglasiti kako se spremnik može opremiti praktičnom potopnom pumpom koja može olakšati zalijevanje.

 

Optimalno navodnjavanje

 

Čak i ako sakupljate kišnicu, vrijedi je koristiti na optimalan način. Njezinu potrošnju svesti na minimum. Razmislite o vremenu zalijevanja i odaberite savršen trenutak. Idealno vrijeme za zalijevanje je rano ujutro ili kasno navečer. Navodnjavanje usjeva u pogrešno vrijeme može dovesti do situacije u kojoj voda vrlo brzo isparava, ne donoseći nikakvu korist biljkama. Također je dobro obratiti pozornost na sam način zalijevanja - često navodnjavanje malom količinom vode mnogo je korisnije i učinkovitije od intenzivnog zalijevanja i "prolijevanja" litara vode u većim intervalima. Manja potrošnja vode mali je korak ka poboljšanju stanja upravljanja vodama.

Zapamtite! Nikada ne koristite najkvalitetniju pitku vodu za zalijevanje! Na taj ćete način pomoći da se izbjegnu učinci suše.

 

 

Razmotrite sustav navodnjavanja kap na kap

 

Navodnjavanje kapanjem inovativno je rješenje zahvaljujući kojem će sve vrtne biljke biti ravnomjerno i redovito hidratizirane uz minimalnu potrošnju vode. Sve što trebate učiniti je spojiti potrebne elemente i programirati postavke za navodnjavanje. Kompleti dostupni u trgovinama s vrtnom opremom omogućuju vam da napravite funkcionalan sustav navodnjavanja i prskanja kako i u vrtu, tako i na terasi ili balkonu.

 

Kako spriječiti sušu tijekom vrtlarskih radova? Ovo vrijedi zapamtiti!

 

Promjena sustava navodnjavanja, prikupljanje kišnice ili razboritije planiranje usjeva samo su primjeri rješenja koja možete uvesti u svoje kućanstvo. Ako se pitate kako spriječiti sušu i druge ekološke probleme, predlažemo na što još možete obratiti pozornost!

 

Malčiranje biljaka pogoduje upravljanju vodama!

 

Ako želite da vaše ukrasne biljke duže zadrže vlagu, unatoč visokoj temperaturi ili intenzivnoj sunčevoj svjetlosti, svakako koristite malčiranje. Uz pomoć kore učinit ćete izgled cvjetnjaka atraktivnijim, ali i usporiti proces isparavanja vode s površine zemlje. Dodatna prednost ukrasnog malča je podržati borbu protiv korova - sjemenke nošene vjetrom neće se moći ukorijeniti u supstratu tako lako kao prije.

Osim toga, vrijedi obnoviti stabla i drveće srednjeg rasta koja ograničavaju isparavanje i podižu razinu vode, kao i saditi drveće autohtonih vrsta na granicama polja, što pogoduje prirodnom zadržavanju vode.

 

Ribnjak u vrtu – saveznik prirodnog zadržavanja vode

 

Kad god razina podzemnih voda naglo padne tijekom ljeta, u pomoć dolaze ribnjaci u vrtovima, jezerca i male bare. Ovi umjetni vodeni rezervoari mogu postati pravi saveznik čovjeka i učinkovito spriječiti posljedice suše.

Zanimljivo je da ribnjak igra vrlo važnu ulogu kao ekoton – prijelazna zona između dva ekosustava. Pozitivno utječe na obližnje biljke, a doprinosi i visokoj biološkoj raznolikosti u okolini.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!