locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Stilska završna obrada zida u kuhinji - što staviti na zid umjesto pločica?

Objavljeno: 2021-12-29 14:59:27
Kategorija: Blog

 

Keramičke pločice se najčešće koriste za završnu obradu kuhinje, ali postoji mnogo više mogućnosti uređenja. Čime zamijeniti glazuru na kuhinjskom zidu kako biste dobili moderan i učinkovit interijer? Savjete možete pronaći u nastavku!

Kuhinjski zidovi izloženi su čestim prskanjima, masnim mrljama i drugim prljavštinama, kontaktu s vodenom parom, kao i visokoj temperaturi. Iz tog razloga, odabrana obloga ne bi trebala biti samo ugodna oku, već i funkcionalna. To se posebno odnosi na fragment zida između radne ploče i gornjih ormarića.

 

Keramičke pločice u kuhinji - odakle dolazi njihova popularnost?

 

Pločice, osobito porculanski kamen, toliko su svestrane da se mogu polagati gotovo bilo gdje. Otporne su na vlagu i vodu ili promjenu temperature, ne grebu se ili trljaju, a njihovo održavanje je vrlo jednostavno. Osim toga, ponuda pločica i terakote je toliko široka da će svatko pronaći nešto za sebe. Možete odabrati ne samo boju, format i teksturu pločica, već i način postavljanja i završne obrade. Pločice za zid nalik drvu, cigli i prirodnom kamenu danas su posebno popularne, ali arhitekti interijera sve se više usredotočuju na potpuno jedinstvene kompozicije.

Zidne pločice također imaju svoje nedostatke. Dok je same pločice lako održavati čistim, isto se ne može reći za spojeve. Kako bi se izbjeglo njihovo često ribanje, za kuhinju se vrijedi odlučiti na skuplje epoksidne spojeve, koji su otporniji na stvaranje prljavštine, kamenca i plijesni.

 

Moderna alternativa pločicama - što odabrati za zid u kuhinji umjesto pločica?

 

Amateri originalnih rješenja u kuhinji imaju izbor brojnih drugih završnih materijala koji su praktični kao keramičke pločice, ali mnogo impresivniji za zidove u kuhinji. To uključuje zidne obloge za kuhinju kao što su staklene ploče, lim, plastificirane tapete, zidne ploče nalik drvu, konglomerati koji oponašaju kamene ili betonske ploče.

 

Staklo

 

Staklene ploče iznad kuhinjske radne površine hit su dizajna interijera posljednjih godina. Izrađeni su od kaljenog stakla debljine najmanje 8 mm. Takva ploča može se kupiti u obliku gotove ploče ili naručiti po veličini s rupama za električne utičnice. Postoje dva načina montaže – lijepljenje izravno na zid u kuhinji ili pričvršćivanje uz pomoć posebnih poveznica od nehrđajućeg čelika. Dostupno je i bistro staklo i lakirano staklo s odabranim uzorkom ili bojom.

Staklena ploča također je savršena kao obloga između ploče za kuhanje i nape, jer je otporna na visoke temperature i lako se čisti - glatke ploče dovoljno je redovito brisati vlažnom krpom ili s vremena na vrijeme koristiti posebne impregnacije koje pokrivaju staklo zaštitnim slojem.

Prozirno staklo iznad radne ploče u kuhinji ne samo da izgleda vrlo elegantno, već i dodaje lakoću i svjetlost cijelom uređenju, optički povećavajući sobu. To može biti ukras sam po sebi ili poslužiti kao sigurnost za kuhinjske zidove koji već imaju zanimljivu teksturu.

 

Lim

 

Vrlo originalan kuhinjski interijer može se stvoriti pokrivanjem zida iznad kuhinjske radne ploče limom od nehrđajućeg čelika, bakra ili aluminija. Kupuje se u obliku lista ili pločica, odabirom ne samo materijala izrade, već i završne obrade zidova – radna ploča može biti polirana ili mat, glatka ili reljefna.

Lim dolazi u različitim bojama, ali uvijek ima prilično karakterističan sterilni izgled, koji se prvenstveno uklapa na zidu kuhinje uređene u minimalističkim, industrijskim i rustikalnim stilovima. Njegova nesumnjiva prednost je otpornost na visoku temperaturu i vlagu, ali limena površina iznad radne ploče zahtijeva svakodnevno čišćenje, jer na njemu možete vidjeti mrlje i drugu prljavštinu. Također je vrijedno znati da ova vrsta obloge odražava svjetlo koje pada na zidove, što stvara zanimljiv vizualni učinak, ali može umarati oči.

 

Moderne obloge

 

Kuhinjski zidovi obloženi oblogama postaju sve popularniji. Međutim, to nije drvena obloga, već izrađena od drvenih materijala koji ne zahtijevaju impregnaciju. Za završetak površine iznad kuhinjske radne ploče, možete koristiti, na primjer, plastične ploče, koje su, u usporedbi s laminiranim pločama, mnogo tanje i lakše, kao i potpuno vodootporne. Važno je napomenuti, da sami paneli ne moraju biti zaštićeni od vlage, spojevi između njih trebaju biti prekriveni posebnim pripravkom koji će spriječiti ulazak vlage između zida i obloge.

S druge strane, engleske obloge (koje sežu od poda samo do određene razine) izvrsno su rješenje u kutku za blagovanje, jer štite zid od udaraca stolicama. Drveni zidni paneli dodaju udobnost interijeru, pa ih rado biraju amateri skandinavskog stila.

 

Pozadina ili zidni mural

 

Neobična obloga na zidu u kuhinji je tapeta. Obično je izrađena od vinila ili nešto skuplje stakloplastike. Ova vrsta tapeta je materijal otporan na vatru i vodenu paru, koji ne upija vlagu i ne propada pod utjecajem ribanja. Položaj pozadine omogućuje vam brzu i učinkovitu metamorfozu kuhinje, ali se montaža mora pažljivo provesti. Kuhinjski zid preko cijele površine treba očistiti i odmastiti, a zatim premazati. Međutim, ne biste trebali brinuti o manjim nedostacima u zidu, jer su vinilne tapete dovoljno guste da pokriju sve nepravilnosti.

Zanimljiva alternativa glatkim ili uzorkovanim tapetama je foto pozadina, koja vam omogućuje personalizaciju interijera, na primjer, ispisivanjem omiljenog krajolika na oblogu - sve ovisi o našoj mašti.

 

Kameni konglomerat

 

Konglomerat je kameni agregat povezan smolom i dopunjen bojama i pigmentima. Najčešće oponaša kamen, kao što je mramor ili granit, ali za razliku od njih, relativno je jeftin i topao na dodir, jer poprima temperaturu okoline.

Konglomerat izgleda vrlo elegantno, osim što je izuzetno izdržljiv i otporan na mehanička oštećenja i požar. Zbog visoke plastičnosti mase koja ga formira, može se montirati tako da su spojevi na rubovima ploče potpuno nevidljivi.

Konglomerat se ne može postaviti samo na zidove iznad radne ploče, već i pretvoriti u kuhinjsku radnu ploču ili iz nje potonuti, zahvaljujući čemu će se stvoriti originalan i vizualno dosljedan raspored.

U modernim interijerima iznad radne površine u kuhinji možete koristiti i prirodne kamene pločice, arhitektonski beton i strukturnu žbuku. Na kuhinjskom zidu u kutu za blagovanje odlično će raditi impregnirane drvene i MDF ili PVC zidne ploče. Zapamtite da možete eksperimentirati i s različitim oblogama - na primjer, kombinirati tamni kuhinjski namještaj s mliječnim staklom iznad radne površine i obojiti jedan od zidova u kuhinji bojom na ploči. Izvorni krajnji rezultat zajamčen!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!