locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Stiropor ispod bazena - kako ga postaviti?

Objavljeno: 2022-03-25 09:00:05
Kategorija: Blog

 

Vlastiti bazen u vrtu izvrsna je ideja za hlađenje tijekom ljetnih vrućina. Da biste ga mogli bezbrižno koristiti, treba se unaprijed pobrinuti za njegovu pravilnu ugradnju. To uključuje, između ostalog, pravilnu pripremu tla na mjestu gdje će bazen stajati.

Nekada su bazeni bili sinonim luksuza. Danas se, zahvaljujući bogatoj ponudi modela koji se postavljaju na tlo, sve češće mogu pronaći u vrtovima U trgovini Emmezeta možete pronaći male i one malo veće vrtne bazene, dostupni su ekspanzijski bazeni i bazeni s metalnom konstrukcijom. U našoj trgovini kupit ćete i atraktivnu opremu koja će vam pružiti opuštanje u vrtu i uljepšati vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima u okrilju prirode. Obratite posebnu pozornost i na viseće mreže, vrtne trampoline, pribor i dijelove za trampolin, vrtne roštilje i vrtne igračke za djecu.

 

Priprema ravne podloge za vrtni bazen

 

Mjesto gdje planirate smjestiti vrtni bazen mora biti ravno. Ako kupujete veći bazen, jedna od opcija je postaviti ga na sloj zbijenog pijeska (prije toga morate ukloniti dio travnjaka). Prije nego što to učinite, potrebno je izravnati teren. U slučaju bazena koji je pravokutnog oblika, to napravite pomoću dvije daske, postavljene paralelno. Unutra uspite pijesak, istovremeno ga nabijajući. Nakon toga bit će vam potrebna duga libela (veća od širine bazena), koja se pomiče duž dasaka i tako izravnavate razinu pijeska, uklanjajući njegov višak u stranu.

Međutim, kada je kupljeni bazen okrugli, za izravnavanje je najbolje koristiti dasku duljine jednake promjeru spremnika. Stavite dasku na pijesak i na nju libelu. Dasku rotirajte oko njezina središta toliko dugo dok površina pijeska nije savršeno ujednačena.

Da bi se pješčana podloga držala "pod kontrolom", treba je obložiti drvenom ogradom, betonom ili drvenim trupcima. Obratite pozornost na visinu ove granice. Trebala bi viriti iznad razine pijeska u visini jednakoj debljini ekstrudiranih polistirenskih ploča, koje treba postaviti na pijesak. One će istovremeno osigurati dodatnu toplinsku izolaciju.

Zašto treba koristiti dodatnu izolaciju ispod bazena?

 

Vrlo praktično rješenje je postavljanje dodatnog sloja toplinske izolacije ispod bazena, što će savršeno spriječiti hlađenje vode.

U toj ulozi dobro će se pokazati već spomenuta ekstrudirana polistirenska pjena (ili ekstrudirani polistiren XPS). To je materijal koji ima izvrsna izolacijska svojstva i mnogo je otporniji na opterećenja od običnog stiropora. Zahvaljujući tome može učinkovito odvojiti dno bazena od tla bez rizika od nastanka deformacija. Velika prednost ekstrudiranog polistirena je niska razina apsorpcije, a iznosi samo 0.5-1.5%. Dakle, ne treba se bojati da će se u kontaktu s vlagom navlažiti i uništiti.

 

Kako položiti ekstrudirani polistiren?

 

Na tržištu najčešće možete pronaći ekstrudirane polistirenske ploče dimenzija 60×125 cm ili 60×120 cm i debljine od 2 do 18 cm. Njihovi rubovi mogu biti glatki ili završeni tako da se mogu postaviti preklapanjem ili sa žlijebovima. Ovi posljednji, po mogućnosti debljine oko 5 cm, stvorit će idealan dodatni toplinski sloj ispod dna bazena. Oni tvore jednoličnu, čvrstu površinu izolacije. Osim toga, ploče spojene na ovaj način, ravnomjerno raspoređuju opterećenje koje proizlazi iz težine vode u bazenu i ljudi koji ga koriste.

Jedini nedostatak ekstrudiranog polistirena je njegova cijena – dvostruko je veća od cijene običnog stiropora. Srećom, nije potreban veliki broj ploča za polaganje tla ispod bazen pa troškovi kupnje neće biti jako visoki.

 

Ostale vrste zaštite dna bazena

 

Prostirka za bazen je još jedna – osim polistirenskih ploča – vrsta dodatne zaštite dna bazena od oštećenja ili abrazije. Zadatak takve prostirke je da zaštiti od prljavštine zidove bazena, na primjer tijekom kiše. Izrađena je od izdržljive i fleksibilne plastike otporne na oštećenja. Prostirke za bazen dostupne su u različitim veličinama, prilagođene veličini bazena. Vrijedno je obratiti pozornost na činjenicu da ako je veće područje koje okružuje bazen pokriveno prostirkom, to ćete manje prljavštine unijeti unutra.

Kao dodatnu zaštitu dna bazena možete koristiti i meke listove ne-upijajuće polietilenske pjene (izgledaju kao puzzle). Strane listova izrađene su tako da ih je lako spojiti. To omogućuje formiranje stabilne podloge, a istovremeno se njegova veličina može slobodno proširiti, prilagođavajući se veličini spremnika. Nakon završetka sezone, pojedini elementi prostirke mogu se odvojiti i pohraniti jedan na drugi da ne zauzimaju puno prostora.

Ako tražite prikladnu prostirku za vrtni bazen, pogledajte kategoriju oprema za bazene na web stranici Emmezeta. Tamo ćete također pronaći pokrivače bazena i ljestve za bazene. Osim toga, obratite pozornost na praktičnu dodatnu opremu za čišćenje bazena, pumpe za pročišćavanje vode, termometre za bazen i komplete za popravak bazena.

 

Sažetak

 

Vrtne bazene treba postaviti na stabilno na tlo. Važno je pravilno pripremljen sloj pijeska, da je očvrsnut i da je postavljena toplinska izolacija od ekstrudiranog polistirena. Zahvaljujući svojim svojstvima, ovaj materijal savršeno sprječava gubitak topline kroz dno spremnika i ne upija vodu. Osim toga, u usporedbi s običnim stiroporom, mnogo je izdržljiviji. Stoga nema potrebe bojati se da će se deformirati i slomiti. Sve to znači da nam takvo rješenje jamči ugodno korištenje bazena.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!