locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Što ispeći na roštilju? Ideje za jednostavna i ukusna jela s roštilja!

Objavljeno: 2022-05-10 15:49:33
Kategorija: Blog

 

Dolaskom svibnja počinje jedno od najiščekivanijih doba godine – sezona roštiljanja. Tradicija piknika uz roštilj, danas je neizostavan element dugog svibanjskog vikenda, čime se otvara sezona roštilja, koja će trajati do kasne jeseni.

U prethodnim člancima puno smo pisali su o vrstama vrtnih roštilja, njihovim značajkama, prednostima i upotrebi. Danas ćemo vam predstaviti provjerene recepte za ukusan roštilj. Ovi jednostavni recepti za roštilj proširit će jelovnike i bit će izvrstan dodatak mesnim jelima. Pogledajte koji recepti osvajaju srca vaših najmilijih i gostiju, a s kojima ćete se uskoro susresti na roštilju!

 

Grill menu - raznolikost je osnova - jela s roštilja u različitim verzijama

 

Prije nego što predstavimo konkretne recepte za jela s roštilja, vrijedno je spomenuti nekoliko zlatnih pravila. Zahvaljujući njima će svaki roštilj biti uspješan, a gosti pozvani na roštilj vratit će se zadovoljni siti. Bez obzira organizirate li veliku obiteljsku proslavu uz ognjište u vrtu ili samo druženje s najbližim prijateljima, pobrinite se kako bi svatko pronašao nešto za sebe. Iako je roštiljanje povezano s kobasicama, svinjskim vratom i hamburgerima, ne moraju svi biti klasični "mesožderi". Živimo u vremenu kada moda za formu dobiva na snazi. Svakako, neki od ljudi iz vašeg neposrednog okruženja su vegani ili vegetarijanci, neki brinu o liniji i dobroj formi, a neki jednostavno ne vole meso. Ako želite svima ugoditi, pokušajte biti sigurni da su jela koja poslužujete dovoljno raznolika da zadovolje i ona najizbirljivija usta. Lako je reći, a teže napraviti? Evo provjerenih recepata raznih jela s roštilja koja imaju izvrstan okus i oduševljavaju! Ako želite da velika gozba za stolom u vrtu bude uspješna, iskoristite naše ideje!

 

Piletina na žaru punjena breskvama u ukusnoj marinadi

 

Svježe bilje savršeno se kombinira s nježnim pilećim mesom. Za ljubitelje aromatičnog, mariniranog mesa nudimo punjeni pileći file. Breskvama. I ne, to nije šala! Zvuči apstraktno, ali ima fenomenalan okus!

Način pripreme:

Iscijedite sok iz jedne zrele naranče. U zagrijanoj tavi pržite luk narezan na polu kriške. Kada se luk zastakli, dodajte mu žlicu šećera i pržite dok se šećer ne počne karamelizirati. Dodajte sok iz naranče i kuhajte dok sok potpuno ne ispari. Stavite luk u zdjelu i ostavite da se ohladi. Zatim pripremite breskve, izrežite ih na kockice i dodajte luku. Sve začinite po ukusu svježim biljem: sitno sjeckanim bosiljkom i mentom, a zatim promiješajte.

Pileća prsa marinirajte 2-3 sata u marinadi s maslinovim uljem i svježim začinskim biljem. Neposredno prije pečenja filete izrežite po dužini na tanke kriške, a zatim nježno rastucite. U sredinu svakog komada mesa stavite krišku brie sira (možete ga zamijeniti feta sirom), i na sir stavite žlicu nadjeva od luka i breskve, a zatim smotajte u svitak. Meso izvana premažite pripremljenom marinadom, u kojoj je prethodno bilo natopljeno.

Pecite sa svake strane na zagrijanom roštilju s poklopcem. Možete koristiti roštilj s pušnicom. Gotove roladice imaju najbolji okus ako se posluže uz laganu salatu i hrskave krutone.

Savjet: Ako ne volite meso s voćem, breskve možete zamijeniti suhim rajčicama!

 

Ražnjići od povrća i ne samo to – punjeno jelo sa žara

 

Ražnjići su hit s roštilja. Jednostavni su za pripremu i pružaju nevjerojatne mogućnosti za kombiniranje okusa i proizvoda. Kada se odlučite za ražnjiće, pokušajte ih učiniti raznolikima. Neki mogu biti od povrća, neki s povrćem i voćem, u drugima možete koristiti svoje omiljeno meso, sir ili morske plodove. Ražnjići su izvrsna alternativa mesnim jelima.

Priprema ražnjića ne zahtijeva nikakve izvanredne vještine. Odabrane proizvode treba izrezati na kockice i nabiti na posebne štapiće, a zatim položiti na pladnjeve, a ne izravno na rešetku plinskog ili drvenog roštilja. Alternativa je zamotati ih u aluminijsku foliju. Prije pečenja ražnjiće možete poškropiti maslinovim uljem. Dobar izbor je unaprijed dodati začine ili aromatičnu marinadu, koja će naglasiti njihov okus. Ideal dopuna za ražnjiće je umak od češnjaka ili neki drugi.

Ražnjiće treba peći na žaru dok ne omekša povrće i meso lijepo ne porumeni. Važno je da nije sirovo!

 

Pečena pastrva s biljnim maslacem

 

Ukusno bijelo meso i hrskava kora, a uz to i okus začinskog bilja i prekrasan miris koji se širi uokolo, teško je odoljeti takvoj ribi.

Kako pripremiti:

U zdjeli izmiješajte: maslac (1 žlica), začinsko bilje (peršin, bosiljak, timijan - po 1 čajna žličica), sol i papar (svakoga prstohvat), dva protisnuta češnja i 1 žlica soka od limuna.

S maslacem od češnjaka pripremljenim na ovaj način, pažljivo nadjenite pastrvu. Pripremite foliju, namažite je uljem tako da se pastrva ne zalijepi za nju tijekom pečenja. Ribu zarežite u koso i začinite solju i začinima te dobro utrljajte u pastrvu. Stavite ribu na pladanj i zamotajte je aluminijskom folijom.

Ne zaboravite zavinuti rubove folije tako da rastopljeni maslac od češnjaka ne iscuri tijekom pečenja.

Stavite ribu na zagrijanu rešetku i pecite oko 30 minuta. Pastrva pečena s biljnim maslacem savršena je ideja za glavna jela na otvorenom.

 

Desert s roštilja - banane na žaru - kulinarski hit!

 

U svakoj obitelji nađe se gurmana koji vole slatkiše. Imajući ih na umu, pripremili smo prijedloge za ukusan desert na žaru. Banane s čokoladom prava su eksplozija okusa, a uz to brzo i jednostavno jelo za pripremu.

Kako pripremiti:

Lagano izrežite koru banane s unutarnje strane. Lagano napunite banane kockicama tamne čokolade. Svaku bananu zamotajte aluminijskim folijom, Tako pripremljeno voće složite na roštilj i pecite oko 20 minuta. Nakon 20 minuta izvadite banane s roštilja i izvadite iz folije. Poslužite odmah nakon pečenja, ukrašavajući cjelinu lišćem mente i lješnjacima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!