locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Što je bitno kod odabira sofe za dnevni boravak?

Objavljeno: 2021-04-02 09:17:23
Kategorija: Blog

Boba Blašković,

novinarka, stilistica, urednica, art direktorica, osnivačica i glavna urednica Dbloga te dugogodišnja urednica D&D-a te magazina Gloria Dom. Jutarnji list, Gloria, Globus, Grazia, 24 sata, Budi.in, Telegram... samo su neki od medija s kojima je Boba godinama surađivala te surađuje i stekla ugled autoriteta i influencera u svijetu dizajna i interijera.

Boba Blašković je i partnerica u platformi O'snova - lifestyle & experience radionice, članica međunarodnog novinarskog žirija za najbolje hotele Villegiature awards, suvlasnica tvrtke za dizajn interijera Design House te strastvena ljubiteljica apartmana i putovanja.

Uređeniji, noviji i ljepši apartmani uvijek se iznajmljuju bolje od starih i dotrajalih. Pokazali smo vam O'live apartmane koji su se i lani u jeku najgore turističke sezone izvrsno iznajmljivali. Nisu imali svoje goste koji im se iz godine u godinu vraćaju, nisu imali ni recenzije na Bookingu, niti su bili najjeftiniji. Ono što je odradilo u njihovu korist je uređen interijer i iskustvo u opremanju takvih projekata. Krećemo s malom školom uređenja apartmana kako bi vam pomogli u cijelom tom procesu te prenijeli naše iskustvo.

 

Dobra i kvalitetna sofa sjajan je početak svakog opremanja. Kako odabrati pravu? Prvi korak koji je univerzalan za sve - bez obzira radi li se o stanu, kući, vikendici ili apartmanu. Dobro izmjerite prostor sa svih strana i odlučite koji model sofe je za vas idealan. Naime, sobe razlikujemo po broju sjedenja - dvosjedi, trosjedi, četverosjedi, peterosjedi, damski ležaji te kutne garniture koje mogu biti različitih dimenzija.

Bigger is better? To ne vrijedi kada su sofe i garniture za sjedenje u pitanju. Prevelika, preduboka, predugačka i preglomazna garnitura posve će progutati prostor. Kao što će premalena izgledati poput minijature. Generalno je pravilo da bi sofa sa svih strana trebala imati barem 30-ak centimetara slobodnog prostora, kako ne bi izgledala nabijeno na bočne zidove.

 

Jednako tako i visina sofe je vrlo važna. Niži modeli izvrsno pašu uz modernije stanove s nižim stropovima, a to je posebice važno ako se garnitura nalazi usred prostora, kako ne bi stvorila "zid". U tim situacijama kada su leđa trosjeda ili kutne garniture vidljiva, svakako gledajte da su lijepa i niža. Postoje sofe s posebno dizajniranim stražnjim dijelom, kao i one s  fleksibilnim naslonima za glavu koji se mogu dići u situacijama kada čovjek treba naslon za glavu, te se spuste kada mu ne treba.

 

Kutna garnitura ili trosjed? Osobno sam obožavatelj trosjeda jer oni omogućavaju da ostane mjesta za više različitih stolića te pokoju fotelju. No, znam, mnogi su veliki ljubitelji kutnih garnitura, ali onda treba paziti da ne "progutaju" prostor. Kod kutnih garnitura s ležajem treba znati da nije svaki dio garniture jednako mekan i udoban. Neke kutne garniture u svom produljenom kutnom dijelu imaju spremnik te je obično taj dio tvrđi. No, općenito, ako želite zaista udobnu sofu onda uzmite onu koja se ne razvlači.

Naime česta dilema je treba li uzeti trosjed na razvlačenje ili ne. Kada je dom u pitanju i kada imate dovoljno mjesta da nitko od ukućana ili gostiju ne mora spavati na kauču, onda svakako savjetujemo da uzmete trosjed koji se ne razvlači. Teško da postoji sofa koja je jednako udobna i za spavanje i sjedenje. Sofe koje u sebi imaju sklopivi mehanizam i pravi madrac obično su tvrđe za sjedenje, a udobnije za spavanje, dok one koje imaju deblju pjenu i perje su udobnije za sjedenje, a malo premekane za spavanje. No, ako opremate apartman ili stan za najam onda svakako savjetujemo da odaberete garnituru na razvlačenje. Sofu na razvlačenje možete iznajmiti kao dodatni ležaj, a istovremeno dajete si više mogućnosti za najam i postajete cjenovno prihvatljiviji. Sa sofom na razvlačenje uvijek možete zaraditi više.

 

A boje i materijali? Siva, plava, zelena i konjak uvijek su najsigurnije, a ako ste pažljivi i nemate malu djecu te stan ne mislite nikome iznajmljivati, onda možete birati i svjetlije tonove poput svijetlosive, bež, svijetloplave, žute, roze... odnosno boje koje jako "otvore" prostor.

 

Crne i jako tamne sofe nisu baš zahvalne jer se na njima vidi prašina i mucice, no osim boje važan je i materijal.

Materijali bi trebali biti izdržljivi i otporni. Općenito pravilo je da je koža praktičnija i lakše se čisti od tekstilnih sofa, no ima i tekstila koji su izvrsni i koji se lako održavaju. Moj trik je da sofu redovito usisavam i da ju svako toliko posprejam sa sprejem za impregnaciju namještaja. Ako nemate taj sprej, poslužit će i sprej za obuću i odjeću koji je prilagođen vašem materijalu garniture. Isprobajte uvijek na maloj površini i na manje vidljivom dijelu kako se sprej ponaša, a onda tek posprejate veći i vidljiviji dio. Ovo je pogotovo koristan savjet za sve koji imaju apartmane, dok za stanove za dugoročni najam ipak preporučamo klasičnu metodu zaštitnim prekrivačem. Tko zna, možda upali ta neverbalna poruka i podstanar shvati da stan i namještaj treba čuvati.

 

Što još treba znati? Ništa nije vječno i ako vidite da se vaša sofa ofucala - promijenite ju. U vlastitom domu staru sofu možete zakamuflirati s novim, atraktivnim jastucima i prekrivačem, ali gosti će vam zamjeriti ako im date staru garnituru. 

Na našem webu pogledajte posebnu kategoriju APARTMANI kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima i njihovom opremanju.

 

Ondje možete također pratiti sva događanja oko kuće O’live residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana.

Serijal o uređenju O'live apartmana nastao je u suradnji s Dblog.hr, autorica tekstova je Boba Blašković.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!