locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Što treba znati o vrtnim trampolinima za djecu?

Objavljeno: 2022-03-10 11:43:53
Kategorija: Blog

 

Trampolin je gimnastička sprava koja se sve više koristi u vrtovima. Razmišljate li o kupnji trampolina za dijete? Vaše će dijete zasigurno biti oduševljeno i počet će provoditi mnogo više slobodnog vremena na otvorenom umjesto ispred računala. Skakanje i akrobacije na trampolinu odlična su zabava za cijelu obitelj, a istovremeno način opuštanja u vrtu, mentalnog i fizičkog razvoja, gubitka nepotrebnih kilograma i oslobađanja od negativnih emocija. Koje su vrste trampolina? Kakav trampolin odabrati za dijete? Prijedlozi!

 

Što treba uzeti u obzir prilikom kupnje trampolina za dijete?

 

Vrtni trampolin prije svega mora biti izdržljiv i siguran, ali i pogodan za dob djeteta, njegovu visinu, težinu i stupanj napretka.

 

Koja će veličina trampolina ogovarati?

 

Najmanji vrtni trampolini imaju promjer oko metra, najveći čak 4,5 metra. Veličinu trampolina treba prvenstveno prilagoditi korisniku, ali i količini slobodnog prostora na parceli ili u vrtu.

Za jedno dijete dovoljan je trampolin promjera dva metra, a ako je dizajniran za izvođenje zahtjevnih akrobacija ili za više ljudi, trebao bi biti promjera najmanje četiri metra. Važno je napomenuti da što je veći promjer vrtnog trampolina, to je viša sigurnosna mreža.

Veličina trampolina za vrt izravno je povezana s opterećenjem koje dopušta proizvođač, odnosno maksimalnom ukupnom težinom ljudi koji istovremeno koriste trampolin. Prekoračenje opterećenja može dovesti do oštećenja trampolina (pucanje opruga, savijanje šipki ili pucanje prostirke) i imati utjecaj na sigurnost korištenja trampolina.

 

Trampolin – sa mrežom ili bez?

 

Vrtni trampolini mogu imati sigurnosnu mrežu (unutarnju ili vanjsku) ili bez nje. U slučaju djece, samo oni s mrežom dolaze u obzir, a odrasli mogu koristiti obje verzije.

Modeli s unutarnjom mrežom daleko su najsigurniji i zato se posebno preporučuju najmlađima. Mreža montirana na samom rubu prostirke, štiti djecu ne samo od pada na tlo, već i od ozljeda stopala na oprugu i uvrtanja gležnja.

Trampolini s mrežom smještenom s vanjske strane okvira imaju nešto veću površinu za skakanje, ali ne štite od udaraca o metalne elemente konstrukcije, pa zahtijevaju više pažnje tijekom igranja. Pogodni su samo za nešto stariju djecu i odrasle osobe.

Vrtni trampolini bez sigurnosne mreže uključuju male fitness trampoline koji omogućuju slobodno skakanje na odskočnoj podlozi i velike trampoline namijenjene osobama koje se bave sportom, s velikim iskustvom i izvrsnom koordinacijom. Prednost takvih trampolina je u jednostavnosti skladištenja i diskretan izgled.

 

Kvaliteta trampolina za vrt - kako to procijeniti?

 

Kada kupujete vrtni trampolin za dijete, nije vrijedno voditi se cijenom. Za ovu vrstu proizvoda bolje je platiti malo više, i biti sigurni da dobivate pouzdan proizvod koji će se biti siguran za vaše dijete.

Konstrukcija trampolina mora biti čvrsta i stabilna. Prije svega, obratite pažnju na bazu. Što je više nogu, to bolje, jer najveću stabilnost pružaju dvostruke noge u obliku slova U. Kada je riječ o okviru, ključna je debljina profila i trajnost korištenih spojeva. Metalni elementi konstrukcije trebaju biti prekriveni pjenom koja će apsorbirati moguće udarce.

Uvjerite se da su opruge koje povezuju konstrukciju s odskočnom podlogom dovoljno čvrste i imaju li uredne spojeve. Ako trampolin ima vanjsku mrežu, opruge treba obložiti zaštitnom pjenom tako da su vidljive samo odozdo.

U kvalitetnim trampolinima, skakačka podloga izrađena je od propilena, koji je jako izdržljiv, elastičan i otporan na promjenjive vremenske uvjete. Jednako izdržljiva treba biti i sigurnosna mreža s patentnim zatvaračem na ulazu u trampolin.

Važno je da je vrtni trampolin za djecu opremljen pravilno profiliranim ljestvama kako bi se olakšao pristup odskočnoj podlozi. S druge strane, stavljanje takvih ljestvi obeshrabrit će mlađe dijete koje se mota okolo od ulaska jer je još uvijek premalo za bilo koji sport, uključujući skakanje na trampolinu.

Kvaliteta gimnastičke opreme može se procijeniti i provjerom jamstvenog roka – dobro je ako je najmanje 10 godina. Trampolin bi također trebao imati odgovarajuće certifikate o sigurnosti, prvenstveno oznaku CE postavljenu na proizvod, čime se dokazuje da zadovoljava standarde Europske unije u području sigurnosti uporabe. Ovisno o vašem budžetu, trebali biste razmisliti o kupnji trampolina u specijaliziranoj trgovini koja nudi zamjensku dodatnu opremu i dijelove za trampoline i ima vlastiti servis.

 

Kako skakati na trampolinu? Osnovna pravila i savjeti

 

Suprotno uvriježenom mišljenju, skakanje ne predstavlja prijetnju zdravlju djece, naravno, pod uvjetom da se koristi u skladu s namjenom i preporukama proizvođača. To ne znači da se ozljeda ne može dogoditi, ali ne češće nego tijekom bilo koje druge igre kretanja. A ipak sport je zdravlje!

Prije nego što dopustite djeci da se igraju, upoznajte ih s osnovnim sigurnosnim pravilima koja će ih zaštititi od ozljeda:

·         Dijete bilo koje dobi treba koristiti trampolin pod nadzorom odraslih osoba.

·         Prije skakanja trebate se zagrijati – pomaknuti mišiće i većinu zglobova.

·         Kada skačete, morate ostati što bliže središtu trampolina, cijelo vrijeme pokušavajući držati sigurnu udaljenost od mreže.

·         Djeca ne bi trebala izvoditi nikakve razrađene akrobacije na trampolinu u vrtu, kao što su skakanje na glavu ili salto.

·         Na trampolinu, skače se po mogućnosti u čarapama koje se ne kližu.

·         Tijekom igre sigurnosna mreža mora biti u potpunosti pričvršćena.

·         Na odskočnoj podlozi ne smije biti igračaka ili drugih predmeta i ne smijete koristiti mobilni telefon.

·         Tijekom igre zabranjeno je jesti ili piti kako ne bi došlo do gušenja.

·         Nikada ne skačite po kiši, jer površina podloge može biti skliska.

·         Roditelji bi trebali redovito provjeravati tehničko stanje trampolina.

U našoj ponudi naći ćete širok izbor vrtnih trampolina koji se međusobno razlikuju po namjeni i veličini. Ako pronađete model koji vas zanima, naručite telefonom ili posjetite neku od naših trgovina.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!