locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Tapete - hit dizajna interijera 2022! Cijena postavljanja? Provjerite!

Objavljeno: 2022-01-11 13:20:39
Kategorija: Blog

 

Tapete postaju sve popularnije, a širok izbor boja i uzoraka znači da se sve više ljudi odlučuje za njih. Polažu se ne samo na zidove, već i na strop, tako da aranžmani mogu biti stvarno jedinstveni. Popularno je postaviti i jednobojne tapete s tradicionalnim uzorkom i foto tapete u obliku ogromne slike na cijelom zidu. Prije polaganja tapeta provjerite koliko zapravo košta postavljanje tapeta u interijerima - zahvaljujući tome moći ćete se pripremiti za troškove.

 

Što utječe na cijenu kada odlučite tapetirati zidove?

 

Postavljanje tapete na zid u sobi nije samo pravilno postavljanje tapeta, već i niz radova koji se moraju obaviti prije. Cjenik postave uključuje cijenu samog proizvoda i cijenu polaganja tapeta. Konačna cijena ovisi o mnogim čimbenicima - pogledajte što tražiti kada smo zainteresirani za postavljanje običnih tapeta u interijeru.

 

Stan

 

Postavljanje tapete na zidove povjerene profesionalcima je posao čiji trošak može varirati ovisno o mjestu stanovanja. U većim gradovima, cijena materijala i rada koji će biti obavljen može biti nešto viša nego u manjim. Cijena usluge bit će mnogo niža ako sami postavite tapete ili sami obavite dio posla. O punoj usluzi (pripremi podloge i kako pravilno urediti zidove) često se može pregovarati, tako da postavljanje tapeta od strane jednog izvođača može značajno smanjiti posljednju cijenu postavljanja tapeta.

 

Stanje zida

 

Postavljanje tapeta u sobi zahtijeva pravilnu pripremu. Što je stanje zida gore, to će biti više posla prije polaganja tapeta koje su odabrane, a time i - veća konačna cijena. Popravak zida i priprema za tapete uključuje, između ostalog, skidanje ili uklanjanje starih slojeva tapeta i boje, pranje zidova i nadopunjavanje bilo kakvih šupljina. Pripremni radovi također će uključivati premazivanje zida.

 

Tapete - cjenik za svaku fazu rada

 

Polaganje tapeta je niz pripremnih aktivnosti. Cijelu uslugu možete povjeriti specijaliziranoj tvrtki kako biste bili sigurni i u visoku razinu usluge. Dio posla možete obaviti sami, pa će troškovi polaganja tapeta biti znatno manji.

 

Uklanjanje starih tapeta i priprema podloge

 

Posao započnite s pripremom prikladne podloge, ovo pravilo vrijedi i za zidove i za strop. U slučaju pripreme podloge u već završenom stanu, treba paziti da unutarnje boje i stari slojevi tapeta budu dobro uklonjeni sa zida. Stare tapete koje su u dobrom stanju, mogu se samo pokušati oprati. Troškovi pripreme podloge također bi trebali uključivati premazivanje zidova.

 

Cijene postavljanja tapeta - jednobojne, s uzorkom, od staklenih vlakana

 

Cijena polaganja tapeta ovisi o samom materijalu. Svaka vrsta ima različite troškove polaganja. Cijene samih tapeta su različite, pa je i cijena rada različita:

1) Jednolična tapeta - cijena polaganja tapeta bez posebnog uzorka je najmanja i kreće se od oko 35 kn po m2.

2) Tapete s uzorkom - u slučaju ove vrste tapeta morate računati s većim troškovima jer postavljanje ovakve vrste tapete zahtijeva neke vještine, pa je cijena u ovom slučaju oko 40 kn po m2.

3) Tapeta od staklenih vlakana - cijena postavljanja ovakvih tapeta iznosi oko 55 kn po m2.

 

Cijene tapeta - papirnate tapete, vinilne tapete, tapete od staklenih vlakana, tapete od flisa

 

Koliko košta postavljanje tapeta također ovisi o samoj cijeni tapeta. Cijena postavljanja može se povećati ovisno o tome odlučite li se za jeftinije ili skuplje tapete. Da biste smanjili troškove obnove, dobro izračunajte količinu tapeta koja je potrebna za postavljanje u određenu sobu. U jednostavnoj, maloj sobi neće vam trebati mnogo rezova, velike sobe sa složenom arhitekturom mogu zahtijevati više podudaranja tapeta - pa dodajte oko 10% više na izračunatu površinu zida za moguće rezove i podudaranje

1) Papirnate tapete - ovo je najjeftiniji proizvod s kojim možete oblijepiti sobu. Cijena za rolu je oko 130 kn.

2) Vinilne pozadine - već su malo skuplje, cijena role je oko 150 kn.

3) Pozadine od flisa - za rolu ćete platiti oko 250 kn.

4) Pozadine od stakloplastike - cijena po roli je oko 350 kn.

 

Dodatni materijali i troškovi rada

 

Postavljanje tapeta znači pravilnu pripremu zidova (uključujući skidanje tapeta ili uklanjanje boje ili pranje starih tapeta), kupnju rola tapeta, ali i zalihe odgovarajućih dodatnih materijala koji bi mogli biti korisni. Ugradnja običnih tapeta bit će mala cijena, ali što su tretmani složeniji, to će njihov trošak biti veći.

Za uklanjanje i popravak udubina treba kupiti mort koji po paketu košta oko 80 kn. Ljepila za tapete koštaju oko 40 kn po pakiranju.

Cijena rada može varirati ovisno o određenoj tvrtki za obnovu - dobro je unaprijed provjeriti koje cijene imaju tvrtke u vašem području. Tvrtke pružaju svoje alate, ako sami postavite tapete, značajno ćete smanjiti troškove obnove (cijena rada neće biti uključena u troškove). Međutim, morate se opskrbiti alatima kako bi polaganje tapeta bilo moguće.

 

Polaganje tapeta na zid i na strop

 

Stropne tapete su zasebna usluga i koštat će vas malo skuplje. Osnovnim troškovima postavljanja tapeta na površine zida treba dodati ok 50 kn m2 - toliko će vas stajati postavljanje tapeta na strop.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!