locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Tepih za dnevnu sobu? Upoznajte trendove 2022. godine!

Objavljeno: 2022-01-27 10:19:21
Kategorija: Blog

 

Iako su početkom našeg stoljeća tepisi za dnevni boravak i tepih staze neko vrijeme izašli iz mode, sada se vraćaju s udvostručenom popularnošću. Nije iznenađujuće – podne obloge ne samo da dodaju šik kao i udobnost interijeru, već pružaju toplinsku i akustičnu izolaciju i štite pod od oštećenja. Modeli tepiha dostupnih na tržištu razlikuju se i po stilu i po svojstvima. Kako odabrati tepih za dnevni boravak koji bi se uklopio u najnovije trendove uređenja interijera i zadržao svoje izvorno stanje što je duže moguće?

Prilikom odabira tepiha, osim izgleda, obratite pozornost na tehnologiju i materijal izvedbe, jer u velikoj mjeri o njima ovisi trajnost podne obloge i lakoća čišćenja. Pročitajte naš članak kako biste saznali koja je vrsta vlakana najpraktičnija, ali i koji će tepisi za dnevni boravak vladati u našim apartmanima u sljedećoj godini.

 

Moderni tepisi - moderni uzorci i boje

 

Uvijek su najpopularniji jednobojni tepisi. Zašto? Kada se radi o jednobojnim tepsima, lako se prilagođavaju stilu interijera, osim toga, toliko su univerzalni da neće dosaditi i neće izaći iz mode. Suprotno izgledu, to nije rješenje samo za ljubitelje jednostavnih i sigurnih izbora. Jednobojna podna obloga može izgledati vrlo impresivno zahvaljujući svojim izvornim bojama, svjetlucavim dlakama, resama ili sjenčanju.

Alternativa tepisima u jednoj boji su dvobojni modeli ukrašeni apstraktnim, egzotičnim ili geometrijskim uzorcima. Posebno su popularni motivi kao što su marokanska djetelina i lišće monstere. Ova vrsta tepiha izgledat će lijepo, posebno u dnevnoj sobi uređenoj u skandinavskom stilu. Da bi cijeli dekor stvorio koherentan raspored, motiv tepiha treba ponoviti na ukrasnim jastucima ili zavjesama.

Drugi život dobili su perzijski tepisi, za koji su karakteristični raznobojni ukrasi nadahnuti prirodom. Ove spektakularne podne obloge najčešće, biraju se u, najčešće, klasične i vintage interijere.

 

Dlakavi tepisi tipa shaggy

 

Ako želite da se stvori ugodna atmosfera u dnevnoj sobi i pružiti izuzetnu udobnost korištenja, odaberite dlakavi tepih. Takozvani "dlakavi" odlikuju se dugim izuzetno mekanim runom. Ovi tepisi, koji su moderni već nekoliko sezona, najčešće su izrađeni u sivim i bež bojama, ali pastelno ružičasta i mornarsko plava također će se rado odabrati. Hit uređenja u spavaćoj sobi i u dnevnoj sobi trenutno su tepisi rabbit - toliko pahuljasti da na dodir nalikuju zečjem krznu.

Ove vrste tepiha također imaju svoje nedostatke. Njihovo održavanje je prilično zahtjevno, osim toga, s vremenom se izgaze, zato to nije investicija za dugi niz godina. Najbolji će biti shaggy tepisi s umjereno dugim, gustim runom. Kvaliteta podne obloge također se može procijeniti uzimajući u obzir težinu - što je veća to bolje.

 

Vuna ili visoka kvaliteta u prirodnom izdanju

 

Vuna nije bez razloga povezana s izvrsnom kvalitetom i dobrim ukusom. Ovo prirodno vlakno nije samo iznimno elegantno i mekano, već i izdržljivo, tako da se pravilno održavano može poslužiti i nekoliko generacija. Najbolja i najskuplja je vuna dobivena od krzna novozelandskih ovaca (ima najveću debljinu i duljinu dlake).

Vuneni tepisi imaju brojna jedinstvena svojstva. Njihova površina prekrivena je lanolinom, što sprječava razvoj mikroorganizama štetnih za zdravlje. Štoviše, vunena tkanina je prozračna i regulira razinu vlage u prostoriji.

S druge strane, vuneni tepisi su podložni prašini, odnosno gube runo. Ovaj fenomen se pojačava osobito u početnom razdoblju korištenja, zbog čega je potrebno često usisavati tepih i može biti smetnja ljudima koji se bore s alergijama

 

Tepisi heat-set frise: estetika i funkcionalnost

 

Uspješna imitacija vunenih podnih obloga za dnevni boravak mnogo su jeftiniji polipropilenski tepisi, čije se runo podvrgava toplinskoj obradi, a zatim nekoliko puta uvija. Zahvaljujući naprednom procesu rafiniranja, vrlo su mekani i otporni, a istovremeno iznimno praktični - otporni na abraziju, gaženje i prljavštinu.

Polipropilenski tepisi i tepisoni pogodni su za gotovo svaki interijer - od dnevnog boravka, preko spavaće sobe i radne sobe, do dječje sobe. Mogu imati i prigušene i živopisne boje koje ne blijede pod utjecajem jakog sunčevog zračenja. Štoviše, ovi tepisi imaju antistatička svojstva, što u praksi znači da odbijaju prašinu i grinje s njom, pa su izvrsni kao dječji tepisi.  

 

Tkani tepisi za zahtjevne

 

Tkani tepisi (ili špagasti tepisi) idealno su rješenje za ljude koji, osim estetike, cijene praktične vrijednosti. Umjesto rezanog runa, imaju gusto i čvrsto tkanje, što ih čini jednostavnim za čišćenje i izdržljivim - na takav tepih možete staviti teški namještaj. Podne obloge bez dlake uopće ne gube svoju privlačnost. Ovisno o bojama, obliku i dodatnim dekoracijama, možete ih koristiti u modernim aranžmanima, ukrasiti tradicionalni interijer s njima ili učiniti prostor oazom idile i mira.

Za proizvodnju tkanih tepiha koriste se prirodna ili umjetna vlakna. Umjetna vlakna, osobito poliester, idealna su kao materijal za tepihe i staze za kuhinju ili kutka za kavu u dnevnom boravku. To je zato što ne apsorbiraju vodu ili druge tekućine (stoga su, poput umjetne trave, otporne na većinu tekuće prljavštine). Osim toga, imaju antistatička svojstva i dužu trajnost. Manje izdržljive, ali vrlo elegantne su mali tkani tepisi od prirodnih materijala kao što su jute ili pamuk. Dok će juteni tepih izgledati lijepo na podu u dnevnom boravku u boho stilu, pamuk se najčešće koristi za proizvodnju tepiha i prostirki u kupaonici - prvenstveno zato što je ovaj materijal mekan, strojno je periv i brzo se suši.

 

Veličina tepiha i veličina dnevnog boravka - kakav tepih odabrati?

 

Kako bi se tepih optimalno uklopio u dnevni boravak, potrebno je uzeti u obzir raspoloživi prostor. Dok za veliki interijer možete odabrati tepih bilo koje veličine, oblika, uzorka i boje, tepih u dnevnom boravku malog prostora trebao bi biti samo diskretan dodatak ostatku aranžmana. Zašto? Uzorci ili šareni tepisi, umjesto oživljavanja i uređenja poda, dominirat će dnevnim boravkom, optički ga smanjujući u isto vrijeme. Optimalan izbor u ovoj situaciji bit će mali tepisi u svijetlim bojama ili s nježno svjetlucavim runom, koje će osvijetliti dnevni boravak i učiniti ga većim nego u stvarnosti.

Opće pravilo je da veličina tepiha nikada ne smije biti jednaka površini cijelog poda - tako se polažu PVC tepisoni i tepisi.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!