locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Terasa u kući u nizu - kako je funkcionalno urediti?

Objavljeno: 2022-07-08 09:02:38
Kategorija: Blog

 

Kuće u nizu obično se nalaze u manjim i većim gradovima, gdje je svaki komad zemlje zlata vrijedan. Jako su popularne i rado ih biraju mladi bračni parovi koji traže kompromis između obiteljske kuće i stana u zgradi. Stanovi u kućama u nizu s terasama upravo su takva zlatna sredina. Oni pružaju praktičnost obiteljske kuće, a istovremeno znatno nižu cijenu.

Kuće u nizu, u pravilu, nemaju vlastiti veliki vrt. Najčešće imaju samo malu terasu, koja je jedino mjesto opuštanja na svježem zraku. Ali čak i tako male zone, kao što su terase, mogu se lijepo urediti i stvoriti idealni uvjeti za odmor i provođenje vremena s voljenima. Kako urediti terasu u kući u nizu? Koje elemente opreme i dekoracije koristiti i na kraju kako odvojiti vlastitu privatnu zonu odmora? U nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uredite vanjski dnevni boravak.

 

Uređenje terase – pravilno planiranje prostora

 

Odakle početi uređivati terasu kuće u nizu? Kako urediti mali vrt i terasu pored stare zgrade? Mnogo je rješenja i često ovise o specifičnosti i veličini raspoloživog prostora pored zgrade. Uređenje vrta, terase ili balkona temelji se na potpuno istim kriterijima.

Prvi i najvažniji kriterij je odvajanje i ograđivanje privatnog prostora. U slučaju kuća u nizu, to je važno jer vam omogućuje odvajanje dodatne ljetne sobe, odijeljene od susjeda. Privatnost takvog mjesta vrlo je važna, osobito ako volite odmarati u miru i tišini. Kako profesionalno odvojiti mjesto opuštanja? Koristite ukrasne paravane ili elemente drvene ili kompozitne ograde. Konačni rezultat bit će neobičan, a vaša terasa će zasigurno zasjati. Elementi ograde imaju još jednu jedinstvenu primjenu. Pored njih možete postaviti tegle s penjačicama i pustiti ih da da se penju po ogradi. Takvim zelenim zidom se može lijepo ukrasiti mali prostor terase.

 

Udoban i ergonomski namještaj za terasu

 

Neophodan element svake zone opuštanja je moderan vrtni namještaj. I nemate se što zavarati, upravo namještaj određuje udobnost opuštanja na svježem zraku i udobnost cijele stilizacije. Kakav namještaj odabrati za malu terasu?

 

Stolić i fotelje za zonu opuštanja na otvorenom

 

Na terasi će savršeno funkcionirati udobne fotelje i mali stolić za kavu, pri kojem ćete moći popiti jutarnju kavu ili večernje piće. Namještaj za terasu posebna je skupina koja ima odgovarajuće značajke i parametre tj.: otpornost na vlagu, vjetar ili UV zračenje.

 

 

Set namještaja za terasu u kući u nizu

 

Ako veličina terase dopušta, onda za uređenje možete odabrati gotov set namještaja na terasu, koji osim stolica, fotelja i stola, često sadrži i kauč ili kutnu garnituru. Prednost velikih setova je u tome što ima mnogo veći broj sjedećih mjesta, što može biti prednost tijekom proslava i društvenih okupljanja.

 

Fotelja za ljuljanje - gorući trend sezone!

 

U nadolazećoj sezoni izuzetno su moderne viseće fotelje na čvrstom okviru. Iako je za njih potrebno puno prostora, dobro ih je postaviti na terasu i dobiti udobno mjesto za popodnevni odmor. Fotelje za ljuljanje vole i odrasli i djeca, takav komad namještaja brzo će postati omiljeni element dekoracije i zasigurno će se najradije koristiti. Ako je terasa u kući u nizu nešto veća, fotelju u obliku čahure možete zamijeniti ljuljačkom u punoj veličini.

 

Praktične škrinje za pohranu

 

Na terasi je možete koristiti višenamjenske vrtne škrinje. U njih, nakon završetka korištenja, možete pospremiti praktične sitnice i pribor. To je idealno mjesto za spremanje vrtnih jastuka, pokrivača ili podložaka za šalice i tanjuriće. Škrinja na terasi može se koristiti kao dodatno sjedalo ili stolić. Ova široka primjena čini je jednim od najčešće preporučenih elemenata dekoracije malog vrta, terase ili balkona.

 

Dekoracije i tekstil koji će donijeti ugodnu atmosferu na terasu

 

Mali prostor za opuštanje na terasi ili u malom vrtu treba biti pravilno uređen. Zapamtite da dekoracije, ukrasi i tekstil daju jedinstven karakter svakoj stilizaciji, uključujući i onu na otvorenom. U velikim i malim vrtovima možete ih koristiti za dočaravanje nevjerojatne, čarobne atmosfere koju će svi članovi kućanstva voljeti. Ova ugodna zona ljeti će uspješno zamijeniti dodatnu sobu.

Za moderan aranžman koristit će se jastuci za stolice i ležaljke, prostirke i ukrasne tapiserije ili makrame na zidovima. Točka na "i" cijele stilizacije bit će rasvjeta. Prilikom odabira dodataka i ukrasa, držite se jednog stila - ovo je dokazani recept za konzistenciju dekoracije terase. I zapamtite da je ponekad manje bolje! Prekomjerni sjaj u unutrašnjosti malog vrta ili terase može biti opterećenje.

 

Dekorativna rasvjeta terase u kući u nizu

 

Na maloj terasi u kući u nizu potrebno je pronaći adekvatnu rasvjetu.  Dobro rješenje zasigurno će biti svjetiljke na fasadi, koje ne zauzimaju puno prostora i savršeno osvjetljavaju cijelu terasu. Još jedno zanimljivo rješenje koje treba uzeti u obzir su male LED svjetiljke ili viseće lampe u obliku pamučnih kuglica.

Dobro odabrana rasvjeta postat će ukras ugodne terase.

 

 

Vrt u kući u nizu

 

Na maloj terasi u kući u nizu ne smije nedostajati cvijeće u teglama. Možete odabrati zelene grmove, puzavice ili ukrasne trave, koje ne zahtijevaju veliku pažnju ili vrtlarske vještine, a istovremeno stvaraju ugodan kutak za opuštanje u malom vrtu. Vrstu cvijeća i biljaka treba prilagoditi samoj terasi, odabranom stilu uređenja i individualnim preferencijama.

Na terasi možete stvoriti mali vrt pun cvijeća, grmlja i mirisnog bilja. Terasa sa zabavnim zonama dizajnirana je malo drugačije. Zatim obratite više pozornosti na funkciju mjesta, postavljajući prikladnu vrtnu opremu, uključujući praktične setove vrtnog namještaja, ograničavajući količinu biljaka.

 

Stručnjak savjetuje!

 

Uređenje vrta ili terase temelji se na principu ergonomije, što u praksi znači da namještaj treba savršeno odgovarati prostoru i biti prilagođen veličini vrta ili terase. Prilikom odabira obratite pozornost na dodatne funkcije koje će vam olakšati svakodnevnu uporabu. Jedna od najpraktičnijih je funkcija sklapanja, koja olakšava skladištenje.  Zapamtite! Dobro odabran vrtni namještaj jamstvo je udobnosti i funkcionalnosti.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!