Tradicionalni božićni kolači
Objavljeno: 2020-12-16 15:12:52Dani su sve mračniji, zimsko vrijeme traži od nas da se ušuškamo u svoje domove i provodimo vrijeme s najmilijima. Možda smo previše romantični :) ali budi se posebna čar dok u toplini svog doma vadimo pribor, palimo pećnicu, čuje se šum miksera i spremamo fine slastice. Jesu li razlog tome sjećanja koja nas prate iz djetinjstva, dok su mame i bake pripremale kolače, a mi smo oko stola veselo trčkarali (ili radili kreativni nered s brašnom J)? Ili je to jednostavno zbog blagdanskog duha koje nekako kraj svake godine obgrli svojom toplinom. Moguće je oboje!
Upalite božićnu glazbu, okupite klince, supruga, sestru, mamu, prijateljicu i bacite se na pečenje. Bez obzira radite li konkretnu božićnu večeru ili vam se jednostavno jede nešto fino i slatko, ovi jednostavni recepti zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.
Naravno, priprema će svakako biti jednostavnija i još veći užitak uz naše male pomoćnike poput miksera neodoljivog dizajna, preslatkih kalupa za pečenje i ostalih sitnih pomagala poput mutilica, špatulica, boca za dekoriranje i slično. A nakon što su slastice spremne za posluživanje, poslužite ih na predivnim dekorativnim stalcima, tanjurima ili poslužavnicima, na stolu koji odiše Božićem.
Pripremili smo vam 3 slasna božićna recepta, jednostavna, a tako fina!
KROŠTULE
Sastojci:
200 g glatkog brašna
3 žumanjka
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
Prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
Naribana korica jedne naranče i limuna
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Mikserom izmutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im rum i naribanu koricu naranče i limuna. U to polako dodavajte brašno, sol i vrhnje.
Dobro miješajte nastavkom za dizana tijesta dok smjesa nije glatka te je ostavite da odmori oko 15 minuta. Tijesto mjesite na pobrašnjenoj podlozi dok ne bude srednje čvrsto, a zatim ga razvaljajte valjkom.
Narežite na na tanke trake, svaku trakicu u sredini zarežite rezačem ili nožem te jedan kraj tijesta provucite kroz taj otvor tako da se na sredini stvore spiralice. Kroštule pržite u dubokom ulju dok ne porumene i na kraju ih pospite šećerom u prahu.
BOŽIĆNI KUGLOF
Sastojci:
150 g oštrog brašna
50 g mljevenih badema
80 g gustina
150 g šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
150 g maslaca
3 jaja
180 ml mlijeka
80 g svijetlih grožđica (po izboru neko drugo kandirano voće)
Ribana korica limuna (po izboru)
Priprema
Pomiješajte sve suhe sastojke. Rastopite maslac, dodajte mu jaja i mlijeko te sve dobro izmutite mikserom. Tako izmiksane mokre sastojke dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima, umiješajte grožđice i smjesu izlijte u namašćeni kalup za kuglof.
Pecite 40ak minuta (ovisno o obliku kalupa) u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.
Pečeni kolač izvadite iz kalupa dok je još topao i ohladite.
Savjet: Kuglof možete preliti i čokoladnom glazurom, jednostavno posipati šećerom u prahu ili bijelom glazurom od šećera u prahu i soka limuna
ZIMSKA PRINCEZA
Sastojci:
Biskvit:
100 g oštrog brašna + 100 g glatkog brašna
100 g mljevenih badema
1,5 žličica praška za pecivo
1,5 žličica sode bikarbone
1 žličica mljevenog cimeta
80 g kakaa
220 g smeđeg šećera
2 jaja
200 ml mlijeka
100 ml ulja
100 ml kipuće vode
2 žličice ekstrakta vanilije
2 – 3 žlice pekmeza od marelica ili ribiza za premazivanje biskvita
Krema od tamne čokolade:
350 g tamne čokolade
500 ml vrhnja za šlag
4 listića želatine + malo vode
1 žličica ekstrakta vanilije
Krema od bijele čokolade:
200 g bijele čokolade
400 ml vrhnja za šlag
4 listića želatine
1 žličica ekstrakta vanilije
Za dekoraciju:
korneti, puslice, kokos i medenjaci
PRIPREMA
Biskvit:
U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke potrebne za biskvit. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom, vanilijom i uljem pa u tu smjesu naizmjence i postupno dodavajte pomiješane suhe sastojke i kipuću vodu. Smjesu podijelite u pripremljene kalupe promjera 18cm i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 35 minuta na 170 °C. Pečene biskvite ostavite da se ohlade.
Krema od tamne čokolade:
Želatinu namočite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. U maloj posudi zagrijte 200 ml vrhnja za šlag. Prije nego što prokuha maknite s vatre, umiješajte ocijeđenu želatinu pa kad se želatina otopi sve prelijte preko čokolade izlomljene na kockice. Dodajte vaniliju, promiješajte i ostavite da se hladi. U mlaku kremu umiješajte istučen šlag od preostalih 300ml vrhnja i ostavite kremu da se malo stegne. Prvi biskvit namažite tankim slojem pekmeza, zatim nanesite polovicu kreme, na nju stavite drugi biskvit kojeg također premažite pekmezom, a zatim i preostalom kremom. Na vrh stavite treći biskvit pa tortu ostavite u hladnjaku dok krema ne postane čvrsta.
Krema od bijele čokolade:
Želatinu namočite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Bijelu čokoladu nalomite na komadiće. U maloj posudi zagrijte 200 ml vrhnja za šlag, prije nego što prokuha maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi, a zatim prelijte preko pripremljene čokolade. Dodajte ekstrakt vanilije, promiješajte i ostavite da se hladi. U mlaku kremu dodajte 200 ml tučenog vrhnja i ostavite da se malo učvrsti. U vrećicu za dekoriranje stavite 3 – 4 žlice kreme pa njome obložite kornete, a preostalom kremom premažite cijelu tortu. Tortu pospite kokosom i dekorirajte borićima od korneta, medenjacima i puslicama.
No, prije nego što krenete, trk u Emmezetu po sve što bi vam moglo zatrebati za pripremu najfinijih slastica! Ono najpotrebnije sigurno već imate, ljubav i malo dobre volje :)