locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Tradicionalni božićni kolači

Objavljeno: 2020-12-16 15:12:52
Kategorija: Blog

Dani su sve mračniji, zimsko vrijeme traži od nas da se ušuškamo u svoje domove i provodimo vrijeme s najmilijima. Možda smo previše romantični :) ali budi se posebna čar dok u toplini svog doma vadimo pribor, palimo pećnicu, čuje se šum miksera i spremamo fine slastice. Jesu li razlog tome sjećanja koja nas prate iz djetinjstva, dok su mame i bake pripremale kolače, a mi smo oko stola veselo trčkarali (ili radili kreativni nered s brašnom J)? Ili je to jednostavno zbog blagdanskog duha koje nekako kraj svake godine obgrli svojom toplinom. Moguće je oboje!

 

Upalite božićnu glazbu, okupite klince, supruga, sestru, mamu, prijateljicu i bacite se na pečenje. Bez obzira radite li konkretnu božićnu večeru ili vam se jednostavno jede nešto fino i slatko, ovi jednostavni recepti zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

 

Naravno, priprema će svakako biti jednostavnija i još veći užitak uz naše male pomoćnike poput miksera neodoljivog dizajna, preslatkih kalupa za pečenje i ostalih sitnih pomagala poput mutilica, špatulica, boca za dekoriranje i slično. A nakon što su slastice spremne za posluživanje, poslužite ih na predivnim dekorativnim stalcima, tanjurima ili poslužavnicima, na stolu koji odiše Božićem.

 

Pripremili smo vam 3 slasna božićna recepta, jednostavna, a tako fina!

KROŠTULE

Sastojci:

 

200 g glatkog brašna

3 žumanjka

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

2 žlice ruma

Prstohvat soli

2 žlice kiselog vrhnja

Naribana korica jedne naranče i limuna

Ulje za prženje

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

 

Mikserom izmutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im rum i naribanu koricu naranče i limuna. U to polako dodavajte brašno, sol i vrhnje.

 

Dobro miješajte nastavkom za dizana tijesta dok smjesa nije glatka te je ostavite da odmori oko 15 minuta. Tijesto mjesite na pobrašnjenoj podlozi dok ne bude srednje čvrsto, a zatim ga razvaljajte valjkom.

 

Narežite na na tanke trake, svaku trakicu u sredini zarežite rezačem ili nožem te jedan kraj tijesta provucite kroz taj otvor tako da se na sredini stvore spiralice. Kroštule pržite u dubokom ulju dok ne porumene i na kraju ih pospite šećerom u prahu.

BOŽIĆNI KUGLOF

Sastojci:

 

150 g oštrog brašna

50 g mljevenih badema

80 g gustina

150 g šećera

2 vanilin šećera

1 prašak za pecivo

150 g maslaca

3 jaja

180 ml mlijeka

80 g svijetlih grožđica (po izboru neko drugo kandirano voće)

Ribana korica limuna (po izboru)

Priprema

 

Pomiješajte sve suhe sastojke. Rastopite maslac, dodajte mu jaja i mlijeko te sve dobro izmutite mikserom. Tako izmiksane mokre sastojke dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima, umiješajte grožđice i smjesu izlijte u namašćeni kalup za kuglof.

 

Pecite 40ak minuta (ovisno o obliku kalupa) u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.

 

Pečeni kolač izvadite iz kalupa dok je još topao i ohladite.

 

Savjet: Kuglof možete preliti i čokoladnom glazurom, jednostavno posipati šećerom u prahu ili bijelom glazurom od šećera u prahu i soka limuna

ZIMSKA PRINCEZA

Sastojci:

 

Biskvit:

100 g oštrog brašna + 100 g glatkog brašna

100 g mljevenih badema

1,5 žličica praška za pecivo

1,5 žličica sode bikarbone

1 žličica mljevenog cimeta

80 g kakaa

220 g smeđeg šećera

2 jaja

200 ml mlijeka

100 ml ulja

100 ml kipuće vode

2 žličice ekstrakta vanilije

2 – 3 žlice pekmeza od marelica ili ribiza za premazivanje biskvita

 

 

Krema od tamne čokolade:

350 g tamne čokolade

500 ml vrhnja za šlag

4 listića želatine + malo vode

1 žličica ekstrakta vanilije

 

Krema od bijele čokolade:

200 g bijele čokolade

400 ml vrhnja za šlag

4 listića želatine

1 žličica ekstrakta vanilije

 

Za dekoraciju:

korneti, puslice, kokos i medenjaci

PRIPREMA

Biskvit:

U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke potrebne za biskvit. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom, vanilijom i uljem pa u tu smjesu naizmjence i postupno dodavajte pomiješane suhe sastojke i kipuću vodu. Smjesu podijelite u pripremljene kalupe promjera 18cm i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 35 minuta na 170 °C. Pečene biskvite ostavite da se ohlade.

Krema od tamne čokolade:

Želatinu namočite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. U maloj posudi zagrijte 200 ml vrhnja za šlag. Prije nego što prokuha maknite s vatre, umiješajte ocijeđenu želatinu pa kad se želatina otopi sve prelijte preko čokolade izlomljene na kockice. Dodajte vaniliju, promiješajte i ostavite da se hladi. U mlaku kremu umiješajte istučen šlag od preostalih 300ml vrhnja i ostavite kremu da se malo stegne. Prvi biskvit namažite tankim slojem pekmeza, zatim nanesite polovicu  kreme, na nju stavite drugi biskvit kojeg također premažite pekmezom, a zatim i preostalom kremom. Na vrh stavite treći biskvit pa tortu ostavite u hladnjaku dok krema ne postane čvrsta.

Krema od bijele čokolade:

Želatinu namočite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Bijelu čokoladu nalomite na komadiće. U maloj posudi zagrijte 200 ml vrhnja za šlag, prije nego što prokuha maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi, a zatim prelijte preko  pripremljene čokolade. Dodajte ekstrakt vanilije, promiješajte i ostavite da se hladi. U mlaku kremu dodajte 200 ml tučenog vrhnja i ostavite da se malo učvrsti. U vrećicu za dekoriranje stavite 3 – 4 žlice kreme pa njome obložite kornete, a preostalom kremom premažite cijelu tortu. Tortu pospite kokosom i dekorirajte borićima od korneta, medenjacima i puslicama.

No, prije nego što krenete, trk u Emmezetu po sve što bi vam moglo zatrebati za pripremu najfinijih slastica! Ono najpotrebnije sigurno već imate, ljubav i malo dobre volje :) 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!