locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Učinkoviti načini i trikovi za održavanje i pranje panel ploča

Objavljeno: 2022-05-27 12:51:06
Kategorija: Blog

 

Podne ploče su u posljednje vrijeme iznimno popularna vrsta završne obrade poda. Često oponašaju drvene podne daske, ali su mnogo jeftinije i praktičnije za korištenje. Kako bi izgledale dobro i godinama bile u uporabi, potrebno je pravilno čišćenje. Njihovo održavanje nije komplicirano, ali zahtijeva sistematičnost. Gruba struktura panela pogoduje da prljavština prodire duboko u gornji sloj i ponekad bude teško riješiti je se bez ostavljanja pruga. Kako se brinuti za podne panele? Čime ih prati? Koristite samo sredstva i dodatke koji će dobro ispuniti svoju ulogu i neće oštetiti pod.

Jednostavnost i učestalost pranja panel ploča uvelike ovisi o njihovoj vrsti (vinil ili laminatne) i klasi abrazije - što je veća, to je manja osjetljivost na ogrebotine, a njihovo čišćenje je jednostavnije. Iz tog razloga, za intenzivno korištene prostorije i one u koje se ulazi izravno izvana, treba odabrati vinil panele klase AC4 ili AC5. 

 

 

Čime prati panel ploče? Domaći načini

 

Kako bi se riješili prašine, nanesenog pijeska i drugih nečistoća te malih elemenata koji bi mogli ogrebati ili djelomično izgrebati gornji sloj vinila ili laminata, čišćenje panela počinje metenjem ili usisavanjem. To možemo svrstati u suhi način čišćenja.

Zatim slijedi mokro čišćenje. Naravno, možete posegnuti za sredstvom za čišćenje podova ili drugim specijaliziranim pripravcima, ali ih uvijek miješajte s vodom, održavajući omjere koje preporučuje proizvođač. Ne zaboravite koristiti samo sredstva za čišćenje namijenjena određenoj vrsti poda (na primjer, podne pločice čiste se potpuno drugačije od panela i dasaka).

Jednako učinkoviti i mnogo jeftiniji su domaći načini pranja panel ploča. Da biste to učinili dovoljno je pomiješati nekoliko litara tople vode s tekućinom za pranje posuđa i oprati pod u smjeru postavljanja panela, zahvaljujući čemu će se spriječiti nastanak ružnih tragova. Prilikom čišćenja panela najbolja će biti krpa od mikrovlakana ili krpa s mikrovlaknima, koja za razliku od tradicionalnog mopa, ne skuplja prašinu i druge nečistoće koje su ostale prilikom usisavanja.

Ako primijetite pojedinačne mrlje na panelima, najbolje ih je ukloniti tijekom pranja cijelog poda. Iznimke su masne mrlje (mogu se nježno obrisati razrijeđenim ekstrakcijskim benzinom) i izlivena tekućina (koju će brzo upiti kuhinjski papirnati ručnik). Važno je napomenuti da se sredstvo za čišćenje nikada ne nanosi izravno na pod jer može uzrokovati mjestimičnu promjenu boje. Umjesto toga, prvo ga pomiješajte s vodom, a tek onda ga nanesite krpom ili mopom na panele i nježno istrljajte. Za čišćenje i metenje panel ploča nikada ne koristite četku s tvrdim dlakama. Ako je površina panela uništena na ovaj način, ne može joj se vratiti izvorni izgled, već ju je potrebno zamijeniti.

 

 

Laminat ili vinil ploče - koje je lakše održavati?

 

Laminat zbog svoje konstrukcije nije vodootporan pa prilikom pranja treba posebno paziti. Koristite samo dobro iscijeđenu krpu ili mop, a nakon toga dobro osušite pod – zimi ga treba obrisati, dok je ljeti dovoljno ostaviti otvoreni prozor. Kod ove vrste podne obloge uvijek pazite da višak vode i drugih deterdženata ne dospije između spojeva. Može uzrokovati bubrenje ploča, a može se pojaviti i vlaga u sloju podloge.

Takav se problem ne pojavljuje u slučaju vinil ploča koje se odlikuju otpornošću na vodu i vlagu. Mogu se koristiti bez straha u kuhinji, pa čak i u kupaonici. Izvrsne su i kao podna obloga za dnevne sobe ukrašene lončanicama koje stoje na podu. Vinil podne ploče, za razliku od laminata, ne privlače prašinu, pa za njihovu njegu ne morate koristiti posebne tekućine koje njihovoj površini daju antistatička svojstva.

 

Kako sebi olakšati pranje panel ploča?

 

Čime oprati podne obloge kako biste uštedjeli vrijeme i energiju? Možete si olakšati čišćenje korištenjem električnih uređaja koji kombiniraju funkciju usisavača i mopa (električni mop) ili usisavača i isparivača (parnog čistača).

Električni mop omogućuje vam učinkovitije pranje podnih ploča, jer se stalno opskrbljuje čistom vodom, a prljava voda se ispušta u poseban spremnik. Jastučić takvog uređaja okreće se mnogo brže, što omogućuje precizno čišćenje prljavštine. Štoviše, iza sebe ne ostavlja previše vlage, zahvaljujući čemu se oprana površina suši u samo nekoliko minuta. Električni mopovi često su bežični, tako da ih ne morate uključiti u struju, riskirajući spoticanje preko kabela.

S druge strane, parni čistač podsjeća na običan vertikalni usisavač, ali se od njega razlikuje po načinu pranja poda. U njega se ulijeva određena količina vode, koja se pod utjecajem visoke temperature pretvara u vodenu paru. Para koja izlazi pod pritiskom usisava svu prljavštinu, uključujući prašinu, masnoću, pa čak i plijesan. Parni čistač učinkovito ubija bakterije bez pomoći bilo kojeg sredstva za čišćenje, zbog čega je idealan za alergičare i roditelje male djece. Također je vrijedno posegnuti za njim prilikom pranja podnih ploča nakon obnove, ali tek nakon čišćenja stropa i zidova od prašine.

 

 

Kako ispolirati panel pod? Sve što trebate je ocat!

 

Vrijedno je znati ne samo čime oprati podne ploče, već i kako im dati sjaj. S vremenom, ploče počinju tamniti, međutim, to nije nepovratna pojava. Da biste im vratili sjaj, panele operite krpom natopljenom toplom vodom, zatim ih trljajte hladnom vodom koji se pomiješa s octom (u omjerima 2 žlice octa na 5 litara vode) i na kraju polirajte dok se ne postigne željeni učinak.

Ako želite jači sjaj panela, možete koristiti malo drugačiju mješavinu, koja se sastoji od vode (2 čaše), octa (pola čaše) i maslinovog ulja (2 žlice). Da bi se neutralizirao miris octa, dovoljno je dodati malo eteričnog ulja, na primjer limuna. Na taj način ne samo da obnavljate sjaj panela, već i na njihovoj površini stvarate zaštitni sloj koji sprječava nakupljanje prašine i štiti pod od ogrebotina.

Drugi način je korištenje gotovog pripravka koji sadrži polimere. Takvo sredstvo prodire duboko u poroznu strukturu panela, zahvaljujući kojoj dugo sjaji, štiteći pritom od mehaničkih oštećenja i olakšavajući njihovo pranje. Nakon precizne raspodjele pripravka na panele, morate pričekati najmanje pola sata prije nego što počnete hodati po njima. Ovaj tretman učinit će da vaš pod izgleda kao nov sljedećih nekoliko mjeseci.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta webshop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu podnih obloga? Pogledajte ponudu naše grupacije u PoljskojČeškoj, Slovačkoj ili Mađarskoj.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!