locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Udaljenost televizora od sofe

Objavljeno: 2021-12-23 10:33:18
Kategorija: Blog

 

Prilikom planiranja uređenja dnevnog boravka često se usredotočujemo na namještaj, dekoracije i pribor. Zaboravljamo na funkcionalni razmak RTV opreme i održavanje optimalne udaljenosti između njih. Pa ipak, dnevni boravak služi, između ostalog, za opuštanje i odmor pred TV-om. Prilikom uređenja interijera, jeste li se ikada zapitali koja bi trebala biti udaljenost do sofe za postavljanje televizora? Kako pravilno rasporediti RTV opremu i namještaj i na kojoj udaljenosti? Je li to uopće važno? Da, i to jako!

Optimalna udaljenost televizora od trosjeda, dvosjeda ili fotelja jamči ugodno, udobno i, prije svega, zdravo gledanje televizije. Pozivamo vas na čitanje članka, u kojemu ćemo vam reći s koje udaljenosti gledati TV kako biste se brinuli o svom vidu i osigurali vašu udobnost.

 

Koja je optimalna udaljenost između televizora i sofe?

 

Suprotno izgledu, pronalaženje najboljeg mjesta za postavljanje ili vješanje prijemnika nije jednostavan zadatak. Imajte na umu da ako opremu ne postavite pravilno, gledanje televizije može postati neugodno, a sama slika će se pokazati daleko od idealne. Postoji nekoliko osnovnih pravila na koja nužno morate obratiti pažnju kako biste stvorili funkcionalan interijer. Udaljenost televizora je parametar koji apsolutno morate uzeti u obzir prilikom uređenja dnevnog boravka. Što još vrijedi znati? Što tražiti? Da biste održali prave proporcije i kao rezultat toga, uživajte u ugodnom opuštanju ispred televizora? Prijedlozi!

 

Veličina TV-a i dnevnog boravka

 

Prvo i najvažnije pitanje je veličina prostorije u kojoj se nalaze TV i dvosjedi i trosjedi. Prije nego što se odlučite za najveću veličinu monitora, provjerite je li prostorija u kojoj će stajati ili visjeti dovoljno velika. Ogroman zaslon u malom dnevnom boravku brzo će umoriti oči, oduzimajući vam sav užitak i udobnost gledanja omiljene serije, utakmice ili crtića.

Stručnjaci iz područja dizajna interijera preporučuju da dijagonala zaslona bude maksimalno 1/3 udaljenosti od kutne garniture, trosjeda ili fotelja. To znači da bi s 32-inčnom širinom zaslona udaljenost do sjedala trebala biti oko 1,25 metara.

 

Optimalno svjetlo

 

Kada tražite savršeno mjesto za gledanje i postavljanje televizora, svakako razmislite i o svjetlu. Sunčeve zrake koje padaju u unutrašnjost i reflektiraju se od ekrana mogu učinkovito pokvariti ugodno gledanje televizije. Pa kako postaviti TV tako da nam ne smeta svjetlo? U ovom slučaju, mnogo ovisi o arhitekturi samog interijera i rasporedu prozora. U teoriji, prijemnik ne biste trebali postavljati ispred prozora ili svjetiljki koje sjaje jakim svjetlom. Ako nemate takvu priliku, bit će potrebno uložiti u tamne rolete ili zavjese.

 

Razlučivost zaslona i udaljenost od sofe

 

Televizori stare generacije zahtijevali su prilično veliku sigurnu udaljenost do prijemnika – bila je do 10 puta veća od dijagonale zaslona. Moderni uređaji omogućuju vam da se približite zaslonu i kupite opremu s mnogo većom dijagonalom. Za najpopularnije HD i Full HD televizore udaljenost bi trebalo izračunati tako da dijagonalu ekrana pomnožite sa 1,5. To znači da kada želite kupiti opremu s dijagonalom od 50 inča, vrijedi je staviti na udaljenosti najmanje 2 m od sofe. Ako želimo kupiti veći televizor, primjerice onaj s dijagonalom od 65 inča, udaljenost bi trebala biti najmanje 270 cm. U slučaju televizora ultra HD rezolucije, odnosno 4K, možemo si priuštiti kupnju veće opreme, čak i za malu sobu. Sve zahvaljujući 8 milijuna piksela koji odgovaraju i visokom detalju slike. Zahvaljujući takvom broju piksela, možemo vidjeti svaki detalj, čak i kada sjedimo vrlo blizu ekrana. Kako odabrati veličinu televizora razlučivosti 4K? Pretpostavlja se da bi za 1 inč ekrana trebalo biti oko 2,1 cm udaljenosti, što znači da 50-inčni televizor stoga možete postaviti na metar od sofe, a 65-inčni model – 1,36 m. Da biste mogli primijetiti sve detalje i vidjeti razliku između 4K i HD zaslona, nije potrebno postaviti prijemnik dalje od 2,7 m od gledatelja.

 

Televizor u spavaćoj sobi - udaljenost kreveta

 

Što ako više volite staviti TV u spavaću sobu? Ako je namjera gledati TV dok ležite, prijemnik bi trebao biti 30-40° iznad linije vida. Ako su oprema i televizor na preniskom ili previsokom, to će rezultirat bolovima u vratu i umorom nakon samo nekoliko trenutaka provedenih ispred televizora. Iz tog razloga, u spavaćoj sobi najbolje je pričvrstiti prijemnik na zid. Tada ne moramo brinuti o pronalaženju dodatnog prostora za ormar, a sam televizor može se postaviti točno na željenu visinu.

 

Kako odabrati veličinu televizora za sobu?

 

Početak razmatranja o dijagonali zaslona, kao i njegovoj razlučivosti, trebao bi početi s određivanjem mjesta s kojeg će se televizija najčešće gledati. Određivanje udaljenosti između ležaja i prijemnika omogućit će vam da koristite pune mogućnosti opreme. To će vam, zauzvrat, omogućiti da ne preplatite razliku u kvaliteti, što u praksi neće biti primijećeno golim okom. Također bi trebalo razmisliti u kojoj će se sobi nalaziti TV. U slučaju malog dnevnog boravka, čiji prostor doseže samo desetak četvornih metara, ne bi trebalo odabrati veliki prijemnik jer će zauzeti previše zida, te nećete moći postaviti namještaj. Nešto manji model bi će idealan u sobama kao što su spavaća soba ili blagovaonica, jer tamo obično ne igra tako važnu ulogu kao u dnevnom boravku, koji je često centar za sastanke obitelji. Osim analize brojeva u obliku dijagonala ili udaljenosti, na primjer neće škoditi i voditi se uobičajenim osjećajem estetike i zdravog razuma.

 

Udaljenost od televizora i njegove dijagonale

 

Znajući udaljenost između sofe i mjesta gdje će se televizor nalaziti, možete nastaviti s razmatranjem o dijagonali prijemnika i njegovoj razlučivosti, te odrediti njihove optimalne vrijednosti. Jedno od osnovnih pravila kaže da što je manja razlučivost zaslona, to biste trebali gledati iz veće daljine. Najjednostavniji uzorci, temeljeni na sposobnostima ljudskog vida, omogućuju podešavanje optimalne dijagonale prijemnika u odnosu na udaljenost koja ga odvaja od sofe i razlučivost matrice. Koristeći kalkulator to se može izračunati na sljedeći način:

· Full HD televizori – za svaki centimetar dijagonale postoji udaljenost od 4 do 4,5 cm (u prosjeku 4,2 cm)

· Ultra HD (4K) televizori – za svaki centimetar dijagonale postoji udaljenost od 2,1 cm.

Dobiveni rezultati ukazuju na maksimalnu razlučivost koju vrijedi odabrati. Gore navedene formule samo su okvirne, te su moguća mala odstupanja od tih pravila. Tako se za sofu ili krevet udaljen 3,5 metara od televizora možete odlučiti za full HD model od oko 80 inča ili 4K Ultra HD s dijagonalom do 160 inča. Formula također omogućuje analogno izračunavanje optimalne udaljenosti s koje biste trebali gledati TV, u odnosu na dijagonalu odabranog prijemnika.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!