locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Udoban boxspring krevet - koji odabrati?

Objavljeno: 2022-07-26 09:49:05
Kategorija: Blog

 

Krevet je nedvojbeno najvažniji komad namještaja koji ima svoje mjesto u svakom domu. Nakon napornog dana, nema ništa bolje nego leći u udoban krevet. Ako sanjate o velikom krevetu kao u hotelu s pet zvjezdica, razmislite o boxspring krevetu. Nije uzalud više vremena potrošiti na odabir pravog komada namještaja prilagođenog individualnim potrebama. Osim dimenzije, od važnosti su i vrsta okvira, materijal izvedbe i vrsta madraca. I stil njegove izvedbe ima veliku ulogu. S preostalim elementima opreme, smještenim u spavaćoj sobi, krevet mora stvarati koherentnu cjelinu i uklapati se u dizajn interijera. Krećete u kupnju kreveta i madraca. Pitate se koji krevet kupiti? Evo savjeta kako odabrati dobar boxspring krevet za spavaću sobu!

 

 

Boxspring krevet - podrijetlo

 

Boxspring krevet se prvi put pojavljuje u sjevernoj Americi u 19. stoljeću. Pojavio u bogatim buržoaskim kućama, a zatim se trajno preselio u hotele i pansione. U dekoru spavaće sobe, ovaj fantastičan krevet povezan je s luksuzom apartmana, bogatim masivnim namještajem. Do sada se o boxspring krevetu govorilo uglavnom u SAD-u, Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji i skandinavskim zemljama. Danas postaju sve popularniji i van tih granica, pružajući moderan izgled i udobnost korištenja na najvišoj razini.

 

 

Kako izgleda boxspring krevet?

 

Boxspring krevet je tapecirani namještaj. Krevet se sastoji od stabilnog okvira tzv. box-a, obično izrađenog od drva, i odgovarajućeg madraca. Madrac i box čine ovaj krevet mnogo višim od standardnog komada kreveta. Takva visina namještaja čini dekor spavaće sobe atraktivnijim.

Box čini osnovu kreveta. Ovaj prostor jamči cirkulaciju zraka, uklanja vlagu i pomaže u održavanju čistoće. Ako je unutrašnjost boxa prazna, onda to može biti praktičan odjeljak za odlaganje, na primjer posteljine. Ponekad, može biti čak i dvostruki spremnik za posteljinu, ali ništa vas ne spriječava da unutra pospremite i druge predmete.

Na box je položen glavni madrac. Većina kreveta na tržištu već ima madrac s oprugama, najčešće je to madrac s bonel jezgrom. Madrac se prilagođava obliku tijela utječući na udobnost sna. Otporan je na deformacije, zahvaljujući čemu zadržava svoj oblik dugi niz godina. Prilikom odabira, obratite pozornost na tvrdoću madraca, koji se treba prilagoditi težini tijela korisnika. Ako nema glavnog madraca, potrebno je kupiti ga zasebno.

Na glavnom madracu položen je i nadmadrac. Njegova funkcija je produžiti vijek trajanja kreveta, povećati udobnost i zaštititi od prljavštine. Boxspring model kreveta obično dolazi u dvije verzije. Američka verzija, u kojoj glavni madrac već ima gornji sloj, koji djeluje kao nadmadrac, i skandinavska verzija, to je verzija u kojoj je tanki nadmadrac poseban element.

 

 

Prednosti i nedostaci – isplati li se odabrati boxspring?

 

Pitajući se koji je najbolji krevet ove vrste, morate znati prednosti i nedostatke ovog namještaja. Što se zna o boxspring krevetima?

 

 

Prednosti 

 

Boxspring kreveti su vrlo praktični i elegantnog su izgleda. Njihova konstrukcija je čvrsta i masivna, što omogućuje korištenje godinama. Ugrađeni spremnik za posteljinu daje vam dodatni prostor za pohranu. Tapecirano uzglavlje štiti zid i omogućuje da se odmorite u sjedećem položaju. Zbog visine, na ovaj krevet lakše je sjesti kao i dići se. Također, lakše je napraviti visoki krevet. Veliki prostor za spavanje, krevet širine do 200 cm, pruža udobnost tijekom spavanja, a širok izbor materijala za boxspring krevet olakšava odabir savršenog modela za vaš interijer. Boxspring kreveti izgledaju vrlo masivno, zbog čega izgledaju lijepo u velikim spavaćim sobama.

 

 

Nedostaci

 

Zbog tipa konstrukcije, ovakvi su kreveti vrlo teški. Kupljeni modeli najčešće su složeni što može otežati donošenje. U manjim spavaćim sobama, ova će vrsta kreveta dodatno smanjiti količinu slobodnog prostora.

  

 

Na što treba paziti pri kupnji boxspring kreveta?

 

Prilikom odabira boxspring kreveta za spavaću sobu, vrijedi obratiti pozornost na nekoliko aspekata:

·         Veličina vaše spavaće sobe - čak i kontinentalni krevet manjih dimenzija poput 120x200 cm, izgleda veliko, a osim toga, prošiveno uzglavlje može opteretiti samo uređenje spavaće sobe. Boxspring kreveti bolje će funkcionirati u većim interijerima. I nemojte postavljati ovakve krevete između ormara.

·         Veličina kreveta - pojedinačni kreveti trebaju imati madrac dimenzija najmanje 90x200cm, a kreveti za dvije osobe madrac dimenzija 160x200cm

·         Koji madrac odabrati - madrac tvrdoće koja će odgovarati težini korisnika.

·         Spavaća soba u potkrovlju može ograničiti mogućnost postavljanja kreveta visokog 50-70 cm ispod nakošenog zida. Osim toga, postoji još više tapecirano uzglavlje. U tom slučaju, možete se slobodno i odreći uzglavlja.

 

 

 

Isplati li se kupiti boxspring krevet sa spremnikom?

 

Tradicionalni boxspring kreveti nemaju spremnik za posteljinu. No proizvođači kreveta opremili su ih spremnicima za povećanu funkcionalnost. U njima možete držati posteljinu, prekrivače ili jastuke, a takvi će posebno funkcionirati u manjim spavaćim sobama. Na tržištu su dostupni modeli sa spremnicima smještenim na dnu kreveta, a pristup se dobiva podizanjem madraca prema gore. Postoje i modeli koji imaju ladice za izvlačenje. Izbor načina otvaranja u većini slučajeva ovisi o veličini spavaće sobe.

Važno je napomenuti da je opremanje boxspring kreveta spremnicima najčešće povezano s gubitkom donjeg madraca. Madrac s bonel jezgrom zamjenjuje se spremnikom za pohranu.

 

 

Koji boxspring krevet odabrati – sa ili bez uzglavlja?

 

Uzglavlje je nerazdvojna oprema boxspring kreveta. Međutim, možete birati i između modela bez uzglavlja. Samo zapamtite da je naslon za glavu dekorativan, ali i vrlo funkcionalan. Štiti zid od prljavštine i ogrebotina. Osim toga, odmarajući se u krevetu, gledajući TV ili čitajući knjigu, više se ne morate naslanjati na tvrdi zid jer vam prošiveno uzglavlje omogućuje udoban naslon.

Boxspring krevet s uzglavljem daje unutrašnjosti svake spavaće sobe klasu i stil. Udobna uzglavlja ispunjavaju prostor nad krevetom što sobu čini ugodnijom. Uzglavlja su obično boje presvlake kreveta zbog čega se unutrašnjost spavaće sobe čini konzistentna.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!