locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Udobna spavaća soba - kako ju stvoriti?

Objavljeno: 2021-12-23 14:05:21
Kategorija: Blog

 

Udobna spavaća soba je svačiji san. Zbog tempa života, mnoštva zadataka, posla i obaveza koje nas svakodnevno očekuju, cijenimo vrijednost odmora i sna. Nastojimo stvoriti idealno mjesto za opuštanje u vlastitom domu. Zona u kojoj ćemo se osjećati sigurno i ugodno. Gdje ćemo moći napuniti baterije i udobno se odmoriti.

Kako urediti ugodnu spavaću sobu? Što bi trebalo biti u njoj? Prijedlozi!

 

Promišljeni raspored - ključ ugodne spavaće sobe

 

Prije nego što počnete uređivati i dekorirati unutrašnjost svoje spavaće sobe, razmislite o bojama i stilu. Za spavaću sobu, sve svijetle, pastelne boje su savršene. Spavaća soba treba poticati mir i opuštanje, pa se u svom aranžmanu usredotočite na jednostavnost i minimalizam. Ako volite žive i izražajne boje i želite ih u ovom interijeru, odaberite jedan od zidova na kojemu ćete koristiti dominantnu boju, a ostale obojite prigušenom. Možete željenu boju ubaciti i u obliku pribora ili elemenata za završnu obradu interijera, npr. kao zavjese, jastuci, tepisi, svjetiljke ili tapecirano uzglavlje. Jedan izražajan element naglasit će karakter spavaće sobe i oživjeti atmosferu u spavaćoj sobi.

Odabirom nježnih pastelnih boja kao što su bijela, bež, krem, siva, puderasto ružičasta za zidove spavaće sobe, stvorit ćete savršenu bazu za uređenje i "igranje" s dodacima. Zapamtite da ukrasi i dodaci određuju udobnost.

Ako vam je stalo do ugodnog i atmosferskog interijera za završnu obradu i dekoraciju, koristite drvo u ovom slučaju. Možete odabrati drvene zidne ploče ili drveni namještaj, odnosno ormare za spavaću sobu, komode, toaletne stolove, noćne ormariće i police. Drvo možete koristiti na podu u obliku drvenih ploča ili podnih dasaka. U kombinaciji sa svijetlim bojama stvorit će interijer koji je izuzetno atmosferski i savršeno pripremljen kako biste se opustili.

 

Krevet - srce spavaće sobe

 

Da bi spavaća soba bila udobna, u njoj mora postojati udoban krevet. Nema potrebe da se zavaravate. Čak i ako se potrudite najviše na svijetu, izmislite neobične aranžmane, uložite u najbolje dodatke i tekstil, stvorite čarobnu atmosferu, sve će biti beskorisno bez udobnog kreveta.  

Prilikom odabira pravog komada namještaja, uzmite u obzir njegove dimenzije. Izmjerite sobu, analizirajte raspored svega namještaja (tj. ormara, komoda i polica) i razmislite koji će model ovdje biti najbolji. Ako vam veličina sobe to omogućuje, odaberite veliki udoban krevet. Za jednu osobu treba imati dimenzije oko 80 cm, a za dvije oko 140 cm. Što je širi krevet, to je veća udobnost korištenja.

Još jedan važan čimbenik koji vrijedi uzeti u obzir pri odabiru kreveta - to je visina. Zašto treba obratiti pažnju na ovu osobinu? Loše odabrane dimenzije uzrokovati će neugodnu uporabu. Posebnu pažnju ovom parametru trebaju posvetiti osobe koje imaju problema s koljenima. Optimalno rješenje je krevet visine do 70 cm.

Zapamtite! Ako želite imati udobnu spavaću sobu u kojoj se možete udobno odmoriti i spavati, odaberite veliki udoban krevet!

 

U kojem stilu ukrasiti spavaću sobu?

 

Dizajn spavaće sobe, njihov pravilan raspored i kombinacija pojedinih elemenata dekoracije pravi je izazov. Spavaća soba je mjesto gdje se opuštamo i odmaramo nakon napornog dana, stoga predstavljamo neke od najzanimljivijih ideja za uređenje mjesta odmora.

 

Rustikalna spavaća soba

 

Rustikalni stil - inspiriran krajolikom, uvodi elemente folklora, ručno izrađene ukrase, prirodne proizvode i drvo u interijer. Idilična i topla atmosfera u spavaćoj sobi rustikalnog stila, jedan je od najpopularnijih trendova za uređenje spavaće sobe. To je odraz jednostavnosti tradicionalne seoske kuće, ozračje koje mnogi od nas pamte iz djetinjstva. Volimo se vratiti tim idiličnim trenucima, zbog čega smo toliko željni uvesti "rustikalni" stil interijera u naše domove.

Ovisno o osobnim željama, u uređenje spavaće sobe u ovom stilu, možete koristiti izražajne narodne elemente kao što su tapiserije, makrami, pleteni namještaj ili mali detalji. Ključ dobro uređenog, rustikalnog interijera je kombiniranje drva i prirodnih tkanina. Važno je naglasiti da rustikalni stil daje mnogo mogućnosti.

 

Udobna skandinavska spavaća soba

 

Skandinavski stil karakterizira minimalizam, prirodnost i jednostavnost. Interijeri uređeni u skandinavskom stilu su svijetli i prostrani, imaju pastelne boje i funkcionalan, ali minimalistički namještaj. Moderni skandinavski stil kombinira boje prirode i izražajne boje dodataka. "Skandi" stil je također strast za prirodnim materijalima kao što su lan, pamuk, drvo, kamen ili papir. Svjetlo igra važnu ulogu, zato skandinavske sobe imaju velike prozore koji puštaju puno prirodnog svjetla.

Ako želite da vaša spavaća soba ima ovu jedinstvenu, svijetlu atmosferu, pobrinite se za sve ove elemente. Zapamtite da detalji utječu na konačni izgled. Spavaća soba u skandinavskom stilu kombinacija je slobodnog prostora i jednostavnosti. Ako je spavaća soba dizajnirana skandinavskim stilom, u takvom interijeru ne mogu se izostaviti lončanice, meki tepisi i jastuci.

 

Glamurozna spavaća soba. Umjetnost kontrasta u ugodnoj spavaćoj sobi

 

Jedna od odrednica glamuroznog stila su izražajni kontrasti, zanimljivi geometrijski uzorci i izvorne kombinacije. I ne radi se samo o kombinaciji svijetlih i tamnih elemenata. Svaka jasna kontura ili geometrijski uzorak odgovara okviru stila. Stil glamura hrabro kombinira objekte različitog podrijetla. Ono što je posebno karakteristično za glamurozne interijere je jedinstven ukus za kombiniranje različitih struktura, npr. mat i sjaj. Plišani jastuci i fotelja prekrivena satenom je karakteristična kombinacija. Mnoštvo kontrasta, stil glamura često stavlja na rub kiča.

 

Mala spavaća soba u potkrovlju

 

Mali interijer smješten odmah ispod krova može biti zagonetka, ali imamo i dokazanu ideju za to! Da bi spavaća soba smještena u potkrovlju bila ugodna i funkcionalna, koristite prostor koji se nalazi ispod kosine. Najbolje rješenje je dizajnirati namještaj po mjeri, zahvaljujući čemu ćete ispuniti slobodni prostor što je više moguće. Zapamtite da mala spavaća soba u potkrovlju ne voli višak ukrasa i dodataka, pa se u njoj vrijedi poigrati svjetlom, tkaninama i bojom. Za ugodan izgled sobe će vam pomoći zidni predložak, tapete i naljepnice.

Udobnost u spavaćoj sobi je izuzetno važna. Zahvaljujući intimnoj, toploj atmosferi, lakše se opustiti i voditi brigu o zdravom, sigurnom snu. Dakle, ako vašoj spavaćoj sobi nedostaju nježne, prijateljske note, svakako pokušajte s elegantnom metamorfozom zbog koje ćete uživati u svom kraljevstvu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!