locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Unesite Art Deco stil u svoj dnevni boravak

Objavljeno: 2022-06-07 16:29:50
Kategorija: Blog

 

Dnevni boravak je mjesto za opuštanje i primanje gostiju zbog čega ga treba urediti realizirajući vlastite vizije da duže vrijeme budete zadovoljni. Suvremeni interijeri vrlo se često odlikuju sjajem, prostranošću i bogatim ukrasima, podsjećajući na aristokratske stanove dvadesetih godina prošlog stoljeća. Uređeni su u stilu Art Deco, koji se odlikuje umjetnošću ukrašavanja i kombiniranja tradicionalnih i avangardnih elemenata.

Trenutno dostupni na tržištu, namještaj i pribor omogućuju vam da lako unesete dašak stila u dnevni boravak. Lusteri kao iz palače, elegantan masivni namještaj, sjajne tkanine i tapete oduševit će vas i vaše goste! Inspirirajte se čitajući članak i uredite dnevnu sobu u stilu art deco odabirom odgovarajućih elemenata opreme i dodataka!

 

Što je to art deco stil?

 

Art deco je izraz koji dolazi iz francuskog jezika. U doslovnom prijevodu to znači umjetnost - "art" dekorativna - "dekoratif". Stil se razvijao u razdoblju 1919. - 1939. godine. Prethodio mu je secesijski trend, pa je art deco bio svojevrsni odgovor na njega.

Inspiracija za stvaranje art decoa bila je bečka secesija, a posebno njegova karakteristična fleksibilna i fluidna linija, kao i iznimno bogati ornamenti koji su se odnosili na biljne i životinjske motive. Još jedna inspiracija bio je rokoko, karakteriziran iznimno slobodnom kompozicijom, lakoćom i dekorativnošću forme.

Poznat je prvenstveno po uređenju interijera, ali ima mnogo širi opseg, uzimajući u obzir sve što se tiče umjetnosti i arhitekture, u 20 godina međuratnog razdoblja. Obuhvaća lijepo uređene prostorije u domovima, kao i građevinsku arhitekturu, grafiku i slikarstvo. Kombinacija tradicije i avangarde u uređenju interijera prakticira se već duže vrijeme, zbog čega art deco stil stalno uživa značajan interes. Art deco aranžmani najviše će se svidjeti ljudima koji cijene jedinstvenost elemenata koji se ne mogu naći u jednostavnim minimalističkim i skandinavskim aranžmanima.

 

 

Glavne značajke art deco stila u dizajnu interijera

 

Art deco je stil koji označava umjetnost ukrašavanja, kombinira elemente prošlih vremena, pokušavajući im dati moderniji oblik, koristeći nova rješenja. Njegov glavni cilj je ukrasiti interijer, održavajući kompromis između funkcionalnosti i elegancije.

Interijeri koje karakterizira art deco stil dorađeni su do najsitnijih detalja, jer je to umjetnost ukrašavanja, velika se pozornost prvenstveno posvećuje detaljima. Pun je luksuza, elegancije i sofisticiranih detalja. Karakteristična značajka ovdje su nesumnjivo geometrijski oblici, izražajne boje i oštri pregibi. Ono što privlači pozornost su jedinstvene i često neočigledne kombinacije boja, teksture i materijala. Dnevne sobe u art decou najčešće će biti ispunjenje materijalima sjajne teksture, poput lakiranog drva ili mramora često u kombinaciji s crnom bojom, geometrijske uzorke i linije, elegantan namještaj klasičnih oblika i sofisticirane dodatke, obično u intenzivnim bojama.

 

Art Deco — velike i visoke sobe

 

Veličina stanova i kuća međuratnog razdoblja bila je mnogo veća nego danas. Ako želite urediti dnevni boravak u stilu Art Deco, veličina vašeg stana ne bi trebala biti prepreka. Zapamtite da stil treba prilagoditi zadanom prostoru, a ne obrnuto. Trenutno se jako često povezuje dnevni boravak s kuhinjom kako bi se postigao efekt prostranosti karakterističan za art deco stil.

Čak i u malom stanu dovoljno je koristiti tapete koje oponašaju luksuzne materijale ili staviti luksuzni stolić za kavu i prošiveni kauč za uređenje u art decou.

 

Podovi i zidovi

 

Uređenje dnevnog boravka u art deco stilu treba početi od podova i zidova. Dnevni boravak u art deco stilu ističe se podovima od mramora, kamena, pa čak i mikro cementa. Drveni parketi pojavljuju se nešto rjeđe. Važno je da su parketi i podne daske visoke kvalitete i postavljeni u riblju kost, dijagonalu ili ljestve. Prirodno drvo dat će udobnost dnevnom boravku. Pod možete dodatno ukrasiti tepihom geometrijskog uzorka.

Prilikom odabira boja za zidove, odlučite u kojem smjeru idete. Možete odabrati boje kao što su bijela, bež, plava, koje će biti pozadina dekorativnom namještaju i priboru. Drugo rješenje bit će izražajne i vrlo zasićene boje, naglašavajući eleganciju sobe, npr. tirkizna, tamno zelena. Prilikom uređenja interijera idealno rješenje bit će glamurozne tapete, koje će postati prekrasan ukras zidova. Iako se danas rijetko koriste, sjetiti se tapeta koje će se u dnevnom boravku u ovom stilu savršeno uklopiti. Dobar izbor su geometrijski uzorci, cvjetni i životinjski motivi.

 

 

Kako urediti dnevni boravak s art deco namještajem?

 

Dnevni boravak u art deco stilu ispunjen je bogatstvom i luksuzom. Međutim, ne radi se o cijeni odabranog namještaja, već o njegovoj visokoj kvaliteti i izradi. Možete kombinirati bogato ukrašene antikvitete s modernim jednostavnim oblicima namještaja. Jedna od karakterističnih značajki stila je jako masivan i impresivan namještaj, izrađen od najkvalitetnijeg drva često prekrivenog furnirom visokog sjaja ili dragim kamenom, poput mramora ili stakla. Tamno drvo može biti prekriveno samo lakom koji mu daje sjaj. U interijerima u stilu art deco, profinjenost detalja na vratima ormara i komoda, koje često imaju staklo i dodatno rezbarene elemente, ostavlja veliki dojam.

 

Sofe i fotelje

 

U art deco dnevnoj sobi, savršeno će pristajati veliki kauč za sjedenje s presvlakom od baršuna u jakim bojama, npr. tamnocrvena, tirkizna, tamno zelena. Luksuzni karakter kauča naglasit će ukrasi kao što su razni simetrični prošiveni detalji i volani kao odraz geometrijskih uzoraka.

Sofe u art deco stilu mogu biti dodatno ukrašene sjajnim trakama. Modeli s drvenim naslonima za ruke i nogama od plemenitih vrsta drva visokog sjaja savršeno će pristajati. U prostoriju također možete staviti odgovarajuću fotelju ili taburee od svjetlucavog baršuna.

 

Art Deco dodaci

 

Ovdje ne možete zaboraviti na dodatke i ukrasni pribor. U dnevnom boravku ne može nedostajati stajaćih lampi. Svjetiljke bi trebale imati bogato ukrašena sjenila, sa zlatnim ukrasima ili geometrijskim uzorkom. Mala soba činit će se mnogo većom kada na zidu visi ogledalo u bogato ukrašenom okviru. Srebrne ili zlatne vaze, posude za posluživanje, svijećnjaci, pladnjevi, sve će to pristajati art deco interijeru. Također je važno uređenje prozora debelim, teškim zavjesama od velura ili baršuna.

Art deco pristajat će ne samo u dnevnoj sobi, već i u kuhinji, hodniku, kupaonici. Održavajući koherentnost svojega interijera, učinit ćete da elegancija i luksuz neprestano oduševljavaju vas i vaše goste.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!