locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Upoznajte gorući trend sezone: interijeri u boho stilu

Objavljeno: 2022-06-24 16:55:27
Kategorija: Blog

 

Boho je jedan od gorućih i najpopularnijih trendova uređenja posljednjih godina. Uspješno se uvukao u interijere kuća, osvojivši srca vlasnika. Estetika boho stila odiše iznimnom lakoćom, povezivanjem sa prirodom i bojom zemlje. Cijenimo ga zbog jednostavnosti i udobnosti, ali i zbog neometane slobode u sastavljanju i kombiniranju uzoraka, materijala i stilova. Ne naziva se boho bez razloga stilom slobodnih duša i ističe se kao uzor najzanimljivijih stilizacija interijera. Postoji nešto čarobno u boho interijerima što privlači i nadahnjuje.

Kako urediti stan u boho okruženju? Što u njemu ne smije nedostajati, a što se u njemu sa sigurnošću ne bi trebalo pojaviti? I na kraju, kako vješto iskoristiti boho stil u uređenju pojedinih prostorija u kući? Odgovor na sva ova pitanja pronaći ćete u članku.

 

Kratka povijest boho stila

 

Boho stil često je povezan s moralnom revolucijom koja se dogodila na prijelazu iz 60-ih i 70-ih godina. Rijetko tko je svjestan činjenice da korijeni stila idu mnogo dublje, još početkom devetnaestog stoljeća. Grupa francuskih umjetnika – pisaca, slikara, glazbenika i glumaca tada se nazivala boemima, čiji se način života nije uklapao ni u jedan od tadašnjih okvira i konvencija. Umjetnička putovanja, kreativni susreti, otvorenja galerija i izložbe ispunili su svaki slobodan trenutak boemske umjetnosti. Jako kratke, bučne gozbe održane u pesimističnoj atmosferi savršeno opisuju ekstremnu, dvostruku prirodu boho stila - gdje se mračno kombinira s radosnim i laganim, umjetničko i kreativno s primitivnom bezbrižnošću, a izvorno i osobno s orijentalnim. Boho stil je šarena i nepredvidiva mješavina koja savršeno pronalazi put u interijere.

Tijekom stoljeća, klasični boho stil se mijenjao i razvijao, preuzimajući motive drugih stilova koji su dominirali u određenom trenutku stilova. Stoga trenutno možemo govoriti o različitim vrstama boho stila – od marokanskog i narodnog do skandi boho.

 

Glavne značajke boho stila

 

One od glavnih značajki boho stila je sloboda kombiniranja boja i uzoraka koji se na prvi pogled uopće ne uklapaju.

Boho stil, prepun sjaja prkosi konvencijama i pravilima u uređenju interijera i – poput boema iz devetnaestog stoljeća – postavlja svoje puteve. Iako je teško pronaći čvrsta pravila u ovom stilu, treba spomenuti nekoliko ponavljajućih motiva boho stila u interijerima. To uključuje:

* Prirodne boje, koje se odnose na boje zemlje,
* Brojni ukrasi od drva, žice, jute, pruća ili bakra,
* Bogatstvo etničkih uzoraka, ornamenata i ukrasa,
* Prirodni materijali, odnosno drvo, šiblje.

 

 

Boho stil u dizajnu interijera

 

Interijeri u Boho stilu oduševljavaju i nadahnjuju. Vrijedno je znati kako uvesti Boho stil u odabrani prostor. Predstavljamo primjere uređenja različitih interijera u Boho stilu.

  

Dnevni boravak u boho stilu

 

Boho interijeri privlače i hipnotiziraju. I takav bi trebao biti dnevni boravak u boho stilu. Uređenje interijera u boho stilu treba istovremeno biti osmišljeno i ležerno. Dnevni boravak može biti ispunjen narodnim uzorcima i prirodnim bojama. Naravno, ovdje ne može nedostajati zidnih ukrasa u obliku fotografija ili plakata u drvenim okvirima ili ogledala u okviru od pruća. Makrame ukrasi, cvijeće i tepisi ovdje će izvrsno funkcionirati. Obvezne su i žive biljke! Boho dnevni boravak može se održavati u jednostavnim bojama ili sadržavati jače, šarene naglaske.

Dnevni boravak u boho stilu trebao bi imati udoban namještaj za odmor presvučen prirodnim materijalima, jastuke s uzorkom i prekrivače. U boho aranžmanima savršeno se uklapa klasični drveni namještaj. Zapamtite da što je drvo prirodnije i nesavršenije s vidljivim zrnima, čvorovima i malim pukotinama, to je učinak zanimljiviji.

Vrijedno je staviti namještaj ukrašen mjedenim ili bakrenim naglascima. Pun pogodak bit će fotelje, taburei i male sofe od pruća ili ratana. Takav namještaj nije samo nevjerojatno udoban, već je i lagan i elegantan.

 

Kuhinja i blagovaonica u boho stilu

 

Vrlo zanimljivo, kada je u pitanju boho estetika, je predstavljena blagovaonica. Klasik ove vrste interijera je veliki drveni stol, a pored njega udobne stolice s pletenim sjedalima. Iznad stola trebala bi biti pletena svjetiljka porijeklom s Balija, a u vazi osušena pampas trava ili ukrasno lišće, npr. monstere.

Kuhinja, u kojoj vlada boho, mora imati ležeran karakter i lagani stil. Teško je tijekom uređenja napraviti "promašaj", jer dizajn interijera u boho stilu nema krute norme i granice. Ponekad se može činiti da se u takvom interijeru ništa ne uklapa. Međutim, to je prividno  nakon nekog vremena možete vidjeti ovu izvanrednu dosljednost. Za kuhinju u ovom stilu, bijeli namještaj završen prirodnom drvenom radnom pločom savršeno se uklapa. Najbolji ukras takve boho kuhinje bit će patchwork pločice, koje će između namještaja stvoriti šarenu tapiseriju.

 

 

Spavaća soba u boho stilu

 

Interijeri spavaće sobe u boho stilu odišu mirom, pa čak i potiču blaženo opuštanje. Prigušene boje i prirodni materijali potiču opuštanje i danju i noću. Među elementima opreme i ukrasa u boho spavaćoj sobi ne može se propustiti hvatač snova, koji prema indijskim vjerovanjima, obješen na prozoru ili vratima neće u unutrašnjost pustiti noćne more. Prilikom odabira biljaka za boho spavaću sobu, vrijedi obratiti posebnu pozornost na one koje pročišćavaju zrak, kao što su spatifilum ili fikus.

Udobna spavaća soba trebala bi biti opremljena velikim krevetom izrađenom od prirodnih materijala kao što je drvo, ukrašenom jastucima i prekrivačem s etno uzorcima. Udoban noćni ormarić za vaše omiljene knjige i elegantna noćna svjetiljka s pletenim sjenilom.

 

Kupaonica u boho stilu

 

Kupaonica u ugodnom etno stilu mjesto je stvoreno za opuštanje. Sveprisutni prirodni materijali, ugodan miris mirisnih svijeća, biljke i ugodni na dodir pamučni ručnici – su najvažniji elementi opreme u ovoj prostoriji.

Prostor organizira drveni namještaj i pletene košare za sitnice i prljavo donje rublje. Ako imate perilicu rublja u kupaonici, svakako je sakrijte, čak i iza rolete od bambusa. Boho kupaonica trebala bi biti topla i udobna, ali i funkcionalna - idealno pogodna za opuštanje.

 

Sažetak - unesite boho stil u svoja četiri zida!

 

Ležeran i nonšalantan boho stil nepokolebljiv je trend ne samo u modi, već i u dizajnu interijera. Nepretenciozne kombinacije boja, kombinacija modernog i vintage, kao i ugodnih, prirodnih boja i materijala te etno ukrasa – boho je u interijerima šarmantan i radostan blijesak boja i uzoraka, što ukućanima uvijek donosi dobro raspoloženje.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!