locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Savršena rasvjeta za spavaću sobu - otkrijte što odabrati!

Objavljeno: 2022-03-25 14:57:43
Kategorija: Blog

 

Spavaća soba je jedinstveno mjesto u svakom domu. Zbog svoje svrhe i funkcije koju obavlja u svakodnevnom životu zahtijeva savršeno uređenje i prilagodbu individualnim potrebama. Zato prilikom uređenja spavaće sobe odaberite funkcionalan namještaj, udoban krevet i udoban tekstil. Sve to kako bi se stvorilo kraljevstvo opuštanja i ugodnog odmora.

Klasična spavaća soba, međutim, često je više od mjesta za opuštanje. To također može biti garderoba, čitaonica, mjesto za šminkanje i mjesto za gledanje filmova. Multifunkcionalnost prostorije zahtijeva nekoliko neovisnih izvora svjetlosti. O pravilnom rasporedu treba razmisliti već u fazi uređenja interijera. Dobro postavljeno i pravilno odabrano svjetlo u sobi od velike je važnosti za funkcionalnost.

Provjerite kakvu je rasvjetu dobro odabrati da biste uredili unutrašnjost svoje spavaće sobe i stvorili ugodnu romantičnu atmosferu. Koje su viseće svjetiljke, noćne svjetiljke, svijećnjaci, lusteri i podne svjetiljke vrijedni pažnje? Prijedlozi!

 

Glavni izvor svjetlosti u spavaćoj sobi - viseće svjetiljke i lusteri

 

Zbog specifičnosti prostorije, spavaća soba zahtijeva ugradnju nekoliko neovisnih izvora svjetlosti. Međutim, uvijek je vrijedno početi s izborom glavnog izvora svjetlosti, koji će biti osnova za daljnje uređenje. Glavni izvor svjetlosti je obično stropni, koji daje raspršeno središnje svjetlo. Ova vrsta rasvjete trebala bi dati jače svjetlo kako biste dobro osvijetlili cijeli interijer. Koji model viseće svjetiljke vrijedi odabrati? Evo najpopularnijih rješenja:

 

Luster – savršena rasvjeta spavaće sobe

 

Lusteri su ukrasne električne svjetiljke koje vise sa stropa. Njihova karakteristična značajka je elegantan, profinjen izgled.

To je učinkovit i izuzetno koristan ukras sobe. Imaju nekoliko izvora svjetlosti koji će dobro osvijetliti čak i veliki i tamni prostor. Nažalost, zauzimaju puno prostora, to vrijedi uzeti u obzir osobito ako spavaća soba ima, na primjer, spušteni strop.

Elegantan luster u stilu glamura dobro je rješenje za veliku modernu i ženstvenu spavaću sobu.

 

Dizajnerske viseće svjetiljke

 

Viseće svjetiljke su mnogo modernija rasvjetnih tijela, montirana na strop, kako bi se osvijetlila unutrašnjost prostorije.

Koja je razlika između visećih svjetiljki i lustera? Odgovor je količina svjetla na svakom električnom priključku. Viseće svjetiljke imaju po jednu vezu za svaku žarulju, dok lusteri imaju više žarulja koje vise s jedne točke spajanja.

Na koju ćete se stropnu rasvjetu odlučiti uvelike će ovisiti o stilu uređenja interijera. Kao što smo ranije spomenuli, luster će bolje izgledati u spavaćoj sobi uređenoj u glamuroznom, rustikalnom ili art deco stilu.

Moderan, klasičan i skandinavski stil, su interijeri u kojima će bolje pristajati jednostavna viseća svjetiljka. Nedavno je postalo vrlo popularno postaviti dvije viseće svjetiljke na strane kreveta, u razini očiju. Ovu ideju vrijedi koristiti u velikim sobama, u kojima će kontinentalni kreveti izgledat sjajno s takvom rasvjetom.

U stilu loft koriste se stropni reflektori, tračne svjetiljke (reflektori) i plafonjere, a u elegantnim glamuroznim ili vintage spavaćim sobama kristalni lusteri ili stropne svjetiljke cvjetnog uzorka zasigurno će izgledati bolje.

 

Podna lampa? Rješenje koje vrijedi spomenuti

 

Glavna značajka spavaće sobe je njezina intimnost, ozračje i udobnost. Ovo je najosobnija prostorija u kući. Dekorativna rasvjeta naglasit će karakter interijera i dati mu suptilno raspoloženje. Podne svjetiljke bit će korisne u slučaju da u spavaćoj sobi postoji fotelja, jer će zajedno stvoriti savršeno mjesto za čitanje prije spavanja. Moderne podne svjetiljke vrlo su dekorativni i praktični izbor. U nedostatku prostora za noćne ormariće, dobro je koristiti ovaj model u obliku LED reflektora iznad kreveta, zamjenjujući tako noćne svjetiljke.

U spavaćoj sobi svjetiljke koje daju središnje svjetlo često imaju dekorativnu ulogu. Stvarno korištena rasvjeta, kao i njezina svjetlost treba biti nježna - ne može narušiti intimno raspoloženje.

 

Noćne svjetiljke za čitanje u krevetu

 

Malo ljudi može zamisliti spavaću sobu bez bočnih svjetala. Noćne svjetiljke vjerojatno su jedna od najkarakterističnijih osvjetljenja spavaće sobe. Svi ih koriste, bez obzira vole li čitati u krevetu ili samo gledati TV uz njihovu nježnu svjetlost. Noćna svjetiljka stvara ugodnu toplu atmosferu u unutrašnjosti.

Danas su najpopularnije još uvijek takozvane stolne svjetiljke, postavljene na noćne ormariće. Da bi noćna svjetiljka ispunila svoju ulogu i ne zaslijepila svjetlom, njezin rub ne smije biti viši od 50 cm od razine kreveta. Harmoniju i koherentnost aranžmana dodat će dvije identične dizajnerske stolne svjetiljke, postavljene s obje strane kreveta. Ljubitelji mirnijih interijera odlučit će se za klasične svjetiljke.

 

Zidne svjetiljke

 

Još jedna ideja za osvjetljavanje interijera spavaće sobe su zidne svjetiljke. Obično male i elegantne, postale su diskretan ukras interijera i sjajan način za stvaranje intimnog prostora. Usmjerena rasvjeta savršena je za spavaću sobu, jer može optički promijeniti proporcije prostorije. Usmjeravanje svjetiljke prema gore i osvjetljavanje stropa vizualno povećava sobu. Suprotna situacija čini da izgleda ugodnije.

Zidne svjetiljke imaju još jednu veliku prednost. Njihove glave mogu se okretati u bilo kojem smjeru, usmjeravajući svjetlosti točno tamo gdje je trenutno želimo. Zidna svjetiljka uspješno će zamijeniti luster, a ponekad i noćnu svjetiljku. Montirana s obje strane kreveta, učinit će da se interijer u isto vrijeme čini ugodnim i dovoljno svijetlim.

 

Neobična rasvjeta u spavaćoj sobi - LED rasvjeta

 

U spavaćoj sobi možete koristiti i dekorativnu rasvjetu. Atmosfersko svjetlo, osobito u toploj nijansi ili šareno, smiruje i opušta. LED trake ne samo da će stvoriti ugodnu atmosferu, već će, vješto korištene, naglasiti najljepše elemente interijera. Vrijedi ih pogledati, jer s odgovarajućom opremom, možete koristiti daljinski upravljač za podešavanje intenziteta svjetla (prigušiti i posvijetliti).

Prilikom odabira rasvjete za spavaću sobu, zapamtite da je dobro kombinirati različite izvore svjetlosti. Uz viseću svjetiljku razmislite o svjetiljkama na noćnom ormariću ili zidnim svjetiljkama s obje strane kreveta. Izuzetno funkcionalno i učinkovito rješenje bit će korištenje LED rasvjete u podnim ili stropnim letvicama, ili iza uzglavlja kreveta. Važno je da sve čini koherentnu cjelinu.

U ponudi naše trgovine pronaći ćete rasvjetu koja se savršeno uklapa u razne prostorije, uključujući i spavaću sobu u vašem domu. Naši stručnjaci pomoći će vam da uskladite vrstu svjetiljki sa spavaćom sobom u određenom stilu. Karakterizira nas individualni pristup svakom klijentu i profesionalna, prijateljska usluga. Pozivamo vas u kupovinu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!